Mesajul lui David Popovici: „Să știți că ăsta e sportul. Nu ai cum să câștigi întotdeauna și atunci când nu câștigi, ai ceva de învățat mult mai valoros”

Andreea Giuclea 25 iulie 2023
Proiect susținut de
× Proiect susținut de

Corespondență Lead.ro din Fukuoka, Japonia

Vizibil obosit după finala la 200 de metri liber, în care s-a clasat pe 4, David Popovici a avut nevoie de câteva minute să se odihnească înainte să stea de vorbă cu jurnaliștii prezenți. Cu un prosop pe umeri, pentru că apa în bazinul din Marine Messe e mai rece decât e obișnuit, s-a dus direct la preparatorul fizic pentru testul de lactat și s-a așezat pe un scaun. I-a spus că nu e supărat, apoi a spus același lucru și reporterilor.

„Nimănui nu-i place să pierdă, nu o să mint, mi-ar fi plăcut să câștig. Dar sunt ok, adică primele trei lungimi de bazin cred că au fost super bune, apoi pur și simplu nu am mai putut pe ultima, adică am dat cât am mai putut.”

David spune că a înțeles imediat ce s-a terminat cursa că aici e în momentul de față, având în vedere pregătirea pe care a avut-o: „Se întâmplă, și imediat cum am ajuns în capăt am corelat această senzație cu cât am reușit să ne pregătim, cum am reușit să ne pregătim. E totuși normal, adică nu-i ceva care m-a surprins extraordinar de tare, și ăsta e sportul.”

„Uneori câștigi, uneori iei locul 4, uneori iei locul 4 la două sutimi, cum am luat la Olimpiadă și am avut foarte multe de învățat de atunci, și cum o să am și de acum. Adică nu sunt necăjit, supărat, pur și simplu am înțeles ce s-a întâmplat și să lucrăm către asta să facem mai bine. Cum am spus și în interviul de după 200 metri liber de la Tokyo, nu s-a întâmplat ceva, ci sunt al 4-lea cel mai bun din lume. Am dovedit că sunt unul dintre cei mai buni din lume. Rămâne pe viitor să arăt că pot să fiu și cel mai bun din lume, de fapt să mențin acest titlu, să-l apăr.”

„E important să ai și momente din astea. Ai ceva de învățat mult mai valoros”

Întrebat dacă îl motivează acest rezultat pentru mai departe, a spus că deocamdată se concentrează pe refacere: „Pentru cursa de 100 de metri, cred că mâine-i mâine. Astăzi trebuie să mă refac, să beau apă, să-mi fac refacerea, să fac o baie cu gheață, să dorm bine și vom vedea mâine ce se întâmplă.”

David a avut și un mesaj pentru cei de acasă: „Să știți că ăsta e sportul. Oricine a făcut sport vreodată știe că nu ai cum să câștigi întotdeauna și atunci când nu câștigi, ai ceva de învățat mult mai valoros. Când câștigi, doar câștigi. Poate fi plictisitor să câștigi pe bandă rulantă. E important să ai și momente din astea.

Înotătorul de 18 ani a vrut să sublinieze faptul că nu consideră ce s-a întâmplat un eșec: „De fapt, e poate o greșeală în exprimare să creadă cei care mă susțin că e un eșec. Cei care mă susțin cu adevărat vor înțelege, după cum am spus, că se poate întâmpla. I s-a întâmplat și lui Phelps, mi se poate întâmpla și mie. Și mâine-i mâine, revin cu forțe proaspete.

„Nu cred că am mai obosit așa tare pe un ultim 50 niciodată. Pur și simplu, pregătirea a fost, nu știu, n-a fost atât de bună. Nu am apucat să ne antrenăm atât de mult, pe cât de bine ne-ar fi plăcut. Pentru că au apărut una, alta, metode de antrenament pe care trebuie să le improvizăm, să le schimbăm. Și o să învăț din asta, o să învățăm din asta. N-ai cum să nu înveți așa”.

Nu emoțiile au fost de vină, mai spune David, pentru că știe să le controleze. „Am avut, dar, din fericire, le-am ținut sub control. Nu au afectat cu absolut nimic cursa și sunt mai mult mulțumit decât supărat. Am dat tot ce am avut. Tot ce am avut în rezervor și în plus.”.

Jurnaliștilor străini, veniți și ei în număr mare să afle ce s-a întâmplat, le-a spus că: „It felt awful, dar asta înseamnă că putem să îmbunătățim ceva, și asta e bine, pentru că dacă ai o cursă absolut perfectă și nu ai nimic altceva să îmbunățești, știi că ai ajuns cel mai departe, la limită. Nu poți să faci nimic mai bine de atât. Și așa, mă bucur că s-a întâmplat acum. Și sunt sigur că episodul acesta are un scop pe care vreau să-l înțeleg”.

 

Foto: Profimedia Images

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.