“Neamțul” Dorinel Munteanu, despre Christoph Daum, noul selecționer al României: “Dacă ați stabilit că vă vedeți la 11, la el nu există 11 și un minut”

Ciprian Rus 7 iulie 2016

I se zice „Neamțul”. După ani de zile de când nu mai joacă în Germania, Dorinel Munteanu rămâne un reper pentru noi toți când vine vorba despre un anumit fel de a privi lumea, în general, și fotbalul, în special. Într-un moment în care toți ne simțim îndreptățiți să ne dăm cu părerea despre orice, l-am căutat pe “Munti” ca să vorbim, la modul cel mai serios, despre noul selecționer al echipei naționale.

Întâmplarea face că Dorinel are nu doar expertiza sezoanelor de top de la FC Koln. El a fost chiar practicantul lui Christoph Daum pe când făcea școala de antrenori în Germania! O experiență povestită la prima mână, de un om care, printre rânduri, lasă impresia că ar fi onorat să fie “mâna dreaptă” a lui Daum în România. Și care, spre deosebire de alții, vorbește despre Christoph Daum cu “dânsul”.

Dorinel, vorbim într-un moment în care toată lumea își dă cu părerea despre Christoph Daum, noul selecționer al echipei naționale de fotbal a României. Ești, totuși, unul dintre puținii care chiar îl cunosc…

Așa e. În ciuda valului de critici care vin deja înspre Christoph Daum, eu unul sunt „pro”. Daum e un antrenor cu foarte mare experiență și cu rezultate indiscutabile. Faptul că nu a mai antrenat doi ani nu e o problemă. Eu îl cunosc de foarte mult timp, am avut o experiență foarte plăcută cu el pe când eu eram jucător, iar el era antrenor, cu rezultate excepționale, la Leverkusen. Omul a fost la un pas să preia Naționala Germaniei, a fost și este foarte apreciat în Germania! Eu am un plus în a-l susține, pentru că practica la școala de antrenorat din Germania mi-am făcut-o la dânsul. Am fost foarte norocos să-mi fac practica de antrenor cu Christoph Daum. Sunt convins că, dacă i se va da timp, va avea rezultate. Nimeni nu poate garanta rezultatele, dar știu că va face treabă bună.

Cum l-ai cunoscut pe Christoph Daum?

Ne-am întâlnit de multe ori și, de fiecare dată, respectul a fost reciproc. Disponibilitatea dânsului de a mă primi în practică la antrenamente m-a bucurat enorm și a contat foarte mult în cariera mea de antrenor.

Cum e el ca antrenor?

E genul de om căruia îi plac provocările. Nu va avea o misiune ușoară. Are deja contestatari în România, dar nu e genul de om care să pună la suflet astfel de atacuri.

Care e plusul pe care îl poate aduce echipei naționale?

În primul rând, Daum nu e omul compromisurilor. E genul de om care face atmosferă foarte bună în vestiar, dar pe baza disciplinei. La el, cine greșește, plătește. Nu e omul care umblă după jucători să vadă dacă dorm sau nu dorm. La el, profesionalismul e totul. Dacă am stabilit că ne vedem la 11, nu există 11 și un minut. Se zice că, în fotbalul de azi, detaliile mărunte fac diferența. Aceste detalii contează nu doar în meciuri, ci și în pregătirea lor. Nu cred că Daum va veni aici să facă compromisuri.

Dorinel, dacă ar fi să vorbești cu Christoph Daum, dar s-ar pune problema să-l ajuți, ai face-o?

Categoric! Am discutat deja cu președintele Federației Române de Fotbal, cu domnul Burleanu, depinde și de domnul Christoph Daum, acum își face și el calculele, dar în mod cert îl voi ajuta dacă mă va solicita.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.