„Nu e o slăbiciune. E un pas în plus către a deveni mai bun.” Roman Bürki, portarul lui Dortmund, despre pregătirea mentală și siguranța copiilor în sport

Nicoleta Coșoreanu 24 mai 2019

Joi după-amiază, într-o sală de conferințe neîncăpătoare și sufocată de căldură de la Centrul Național de Fotbal din Mogoșoaia, aproape 40 de oameni au asistat la o discuție despre subiecte pe care le auzim rar dezbătute în sport, mai ales în fotbal: oameni din fotbal, ONG-iști și tineri fotbaliști au vorbit despre sănătate mintală, despre abuzuri și despre cum putem proteja mai bine copiii care fac sport.

Dezbaterea a făcut parte dintr-o serie de evenimente la care a participat portarul Borussiei Dortmund, elvețianul Roman Bürki, aflat într-o vizită în România ca ambasador al fundației Terre des Hommes. ONG-ul elvețian își propune să sprijine organizațiile sportive să întărească sistemul de protecție a copiilor în sport și va demara în România proiecte cu Federațiile Române de Fotbal și de Gimnastică.

Timp de două zile, Bürki a vizitat un proiect afterschool din Piatra Olt, a jucat fotbal cu copii refugiați care învață la o școală din București și a vorbit despre importanța sportului în integrarea socială a copiilor, dar și despre respectarea drepturilor și siguranței acestora.

După dezbatere, la care au mai participat Kirsten Theuns, Delegat Național Terre des Hommes, Lucian Sânmărtean, manager sportiv al echipelor naționale de juniori, și Răzvan Rotaru, antrenor federal, am stat de vorbă cu Roman Bürki despre motivația de a se implica în cauze sociale, despre cum îl ajută un mental coach să facă față presiunii fotbalului de performanță și despre sfaturile lui pentru tinerii sportivi.

Sportul și fotbalul reușesc să apropie copiii unii de alții, să se joace împreună și să îi învețe să fie mai toleranți…

Gepostet von Terre des hommes Romania am Donnerstag, 23. Mai 2019

Ce face Terre des Hommes

Kirsten Theuns, Delegat Național Terre des Hommes, a explicat ce înțelege fundația prin siguranța si protecția copiilor în sport: „E vorba de a preveni orice pericol sau activitate care poate provoca copiilor un sentiment negativ. Sunt mai multe forme de abuz la care copiii pot fi supuși: poate fi violență fizică, mentală, emoțională. Trebuie să ne gândim la copiii care practică orice sport, la orice nivel, din orice mediu social sau cultural, inclusiv cei cu nevoi speciale. Toți trebuie protejați, au același drept de-a fi protejați.”

Sunt trei direcții importante, spune Theuns: implementarea de politici și proceduri, instruirea tuturor stakeholderilor și educarea opiniei publice. „Întâi, trebuie să ne asigurăm că instituțiile au instrumente pe care le pot folosi și știu ce să facă. Noi avem astfel de politici, avem coduri de conduită care explică care sunt comportamentele acceptate și care nu, iar astfel de politici ar trebui să existe în toate cluburile din România.”

Apoi, e important ca toți actorii – părinții, antrenorii, voluntarii, dar și copiii – să fie pregătiți și să știe ce să facă ca să prevină sau să reacționeze dacă întâlnesc un astfel de caz. „Uneori, când sunt abuzați, copiii sunt tăcuți, nu spun nimănui ce-au pățit, dar sunt lucruri la care ne putem uita, să vedem dacă există un risc.”

Un aspect important este și percepția publicului: „E foarte important să ne adresăm și publicului larg, pentru că sunt cazuri în care oamenii cred că e normal să țipi la copii, să pui presiune pe ei, și nu e. Trebuie să ajutăm oamenii să conștientizeze ce poate fi tolerat și ce nu și care e granița.”

Pe baza acestor piloni, Terre des Hommes va construi un proiect în parteneriat cu Federația Română de Fotbal și Federația Română de Gimnastică pentru a stabili măsuri de siguranță a copiilor care practică aceste sporturi și pentru a asigura îndrumare pentru pregătirea specialiștilor.

Cum vede un fost fotbalist român tema siguranței copiilor

Prezent și el la dezbatere, fostul fotbalist Lucian Sânmărtean, acum manager sportiv al echipelor naționale de juniori, a povestit câteva episoade de abuz trăite în cariera sa de fotbalist: momente în care antrenorii s-au purtat neprofesionist, în care l-au lezat emoțional sau l-au lăsat să se descurce singur. Fostul fotbalist a vorbit chiar de un caz de abuz sexual care i s-a întâmplat unui coleg de la o echipă din țară.

Pentru că își dorește să schimbe lucrurile pentru noile generații, Sânmărtean spune că încearcă să fie apropiat de copii, ca aceștia să simtă că pot avea încredere în el. „E important să simtă că pot să vorbească despre lucrurile care îi deranjează, pentru că e o vârstă la care țin mult în ei, se ascund și apoi au momente când răbufnesc. Noi suntem adulți și trebuie să mergem înspre ei, nu invers. E greu pentru un copil de opt ani să spună: M-a plesnit antrenorul.”

View this post on Instagram

“Have fun with the players who you are playing with, with your team mates. If you have fun, you like to work on yourself. Believe in yourself, it is the most important thing,” a message from Roman @rbuerki to children. 💪🏽🙏🏽 During his visit to Piatra Olt, Roman learned about our work, met and discussed with children, teachers and local authorities. To improve school attendance of Roma children, we trained teachers in multicultural education and created an after-school programme that is free for all children in the community. “Here I learned to count and to read,” said a Roma boy. The after-school activities involve sports too, which Tdh promotes as a powerful tool to improve children’s well-being. #romanbuerki #romanbürki #rbürki #rbuerki #bürki #teambürki #borussiadortmund #RB1 #rb21 #rb38 #ambassador #romania #discoverromania #football #sports #children #child #childrights #childrensrights #childprotection #fightingforchildren #foreverychild #swissngo #ngo #nonprofit #childrelief #childaid #helpingchildren #terredeshommes #tdh @bvb09

A post shared by Terre des hommes (@tdh_ch) on

Roman Bürki: „Vocile noastre sunt mai puternice”

Roman Bürki, 28 de ani, e la al patrulea sezon în tricoul Borussiei Dortmund și e titular în poarta vicecampioanei Germaniei, cu care în 2016 a câștigat Cupa Germaniei. Elvețianul a devenit ambasador al Fundației Terre des Hommes în 2018, din dorința de a ajuta în procesul de integrare prin sport a copiilor refugiați sau din medii dezavantajate.

În adolescență, Bürki a fost respins în urma unui trial pentru echipa FC Thun, iar din cauza problemelor de încredere a fost pe punctul să nu se prezinte la probele pentru Young Boys Berna. Atunci, tatăl lui l-a „forțat” să meargă mai departe, după cum a povestit pentru bundesliga.com.

Motivele pentru care a devenit ambassador Terre des Hommes:

„Fiecare copil are dreptul la o copilărie sigură, să se joace și să fie în siguranță și să nu-și facă griji pentru altceva. Să poată crește într-o zonă sigură. Vreau să ajut mai ales copiii și cred că este mai ușor prin sport, pentru că toți sunt uniți de ceea ce fac.”

„Trebuie să avem grijă de copii și să le oferim un spațiu sigur în care pot să ceară ajutor sau să vorbească despre problemele pe care le au. Este de datoria noastră să avem grijă de copii, pentru că noi avem o voce mai puternică decât a lor.”

Despre implicarea sportivilor în cauze sociale:

„La clubul meu mai sunt și alți jucători care sunt implicați în diverse fundații pe care le au. Marcel Schmelzer are o fundație prin care ajută câinii fără stăpân în Italia, și Neven Subotić, cu care am jucat, are propria fundație care oferă acces la apă potabilă țărilor din Africa.”

„Vocile noastre sunt mai puternice decât cele ale oamenilor obișnuiți pentru că suntem în centrul atenției, mulți oameni și mulți copii ne ascultă. Poate pentru noi nu înseamnă foarte mult, dar pentru fundație e foarte important.”

Despre pregătirea mentală:

„Prima interacțiune cu un mental coach a fost când aveam 16 ani. Apoi m-am oprit, pentru că m-am mutat în alt oraș. Când am ajuns la Borussia mi-am dat seama că am nevoie să lucrez cu el pentru că știam că nu pot gestiona atât de multă presiune de unul singur, așa că am reluat colaborarea.”

„E trist că nu se vorbește despre asta în fotbal. Eu nu am o problemă, toți din echipă știu că lucrez cu un mental coach; au fost chiar momente când alți jucători de la club m-au întrebat cu cine lucrez când au întâmpinat probleme. Nu e un lucru rău, nu e o slăbiciune. E un pas în plus către a deveni mai bun.”

„Au fost de-a lungul timpului momente grele, când n-am avut încredere în mine, când mi-a fost greu să continui. Sunt meciuri în care echipa nu joacă bine, în care presa scrie lucruri negative. Dar vorbesc cu el despre toate lucrurile astea, despre ce scriu ziarele, despre cum să gestionez aspectele astea. Când apăr un șut, toată lumea e alături de mine, vrea o poză cu mine. Dar când iau gol, primesc foarte multe mesaje negative. Asta e viața, trebuie să găsești un mod de a continua și ăsta e modul meu.”

Despre înfrângeri grele, ca cea cu Bayern din acest sezon:

„Nu e ceea ce pare. Chiar dacă am primit multe goluri, nu înseamnă că am făcut un meci rău. A fost o lovitură pentru echipă, dar acum pot să vorbesc doar în numele meu. Atunci când primesc un gol pe care n-ar fi trebuit să-l primesc am mai multe probleme decât atunci când pierdem cu 0-5, dar nu aș fi putut face nimic pentru a împiedica golurile.”

„Când fac o greșeală mare, când oricine ar putea spune că ar fi trebuit să opresc o anumită minge, atunci vin haterii și lasă mesaje. Dar nu-mi mai fac griji pentru ei acum, nu-mi mai pasă.”

Sfaturi pentru sportivii aflați la început de drum:

„Trebuie să treci prin situații dificile, trebuie să-ți dai seama cum să gestionezi astfel de situații și să fii conștient că există oameni care te pot ajuta în situații de acest fel, dacă nu știi cum să mergi mai departe.”

„Cred că e important să vorbești despre orice, când nu te simți bine, când treci printr-o situație anume. Odată ce vorbești despre asta, te vei simți mai bine, iar asta e o lecție și pentru copii.”

View this post on Instagram

These days with @tdh_ch in Romania inspired me greatly. Seeing the kids being united through football makes me happy. Football has to be safe and fun for all children irrespective of their involvement and ability. ⚽️=❤️ #RB1

A post shared by Roman Bürki (@rbuerki) on

 

Interviu de Nicoleta Coșoreanu și Andreea Giuclea.

Foto: Terre des Hommes

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.