Preview România – Spania | Care sunt atuurile și așteptările Spaniei de la întâlnirea cu România din debutul Campionatului Mondial

Andreea Giuclea 28 noiembrie 2019

România joacă primul meci la Campionatul Mondial din Japonia pe 30 noiembrie, ora 11.00 (ora României), un joc extrem de important pentru șansele echipei antrenate de Tomas Ryde de a se califica în grupa principală. Ca să înțelegem mai bine punctele puternice ale adversarei României, cât de mult va lipsi Carmen Martin, extrema dreaptă de la CSM București, și așteptările Spaniei de la acest turneu final, am stat de vorbă cu Nagore Odriozola, jurnalistă spaniolă la Revista Lideras și co-fondatoare a platformei dedicată handbalului feminin Playmaker.

„Bineînțeles că obiectivul tuturor acum e calificarea la Jocurile Olimpice de anul viitor”, spune Odriozola. „Și apoi, pregătirea pentru Campionatul Mondial din Spania de peste doi ani. Cred că obiectivul e să continue să crească echipa și să ajungă cât de departe pot în acest turneu. Antrenorul Carlos Viver vorbește mereu despre a o lua pas cu pas, nu e un visător, e un om destul de pragmatic.”

Dacă se uită spre nivelul echipei, jurnalista spune că jucătoarele tinere sunt mai pregătite să facă un pas în față față de precedentul turneu, Europeanul din 2018 din Franța (pe care Spania l-a încheiat pe locul 12): „Cu siguranță ne va lipsi Carmen Martin, e căpitanul echipei, nu doar prin modul cum joacă, ci și prin spiritul ei, prin atitudine și prin ce oferă celorlalte jucătoare, mai ales celor tinere. Va fi greu fără ea, dar chiar și așa, cred că jucătoarele tinere sunt mai pregătite decât la Euro, mai ales Alicia Fernandez (centrul de la SCM Râmnicu Vâlcea), sau interii, Mireya González de exemplu (care joacă tot la SCM Râmnicu Vâlcea). Și bineînțeles că Nerea Pena e genul de jucătoare care poate face diferența.”

Jurnalista vede Spania favorită în întâlnirea cu România din primul meci, mai ales având în vedere absențele din lotul României, afectat de situația de la Corona Brașov: „Cred că Spania poate învinge România, mai ales că lipsesc Eliza Buceschi și Cristina Laslo. Chiar dacă Neagu e Neagu, Spania a început să înțeleagă cum poate fi oprită. Sunt și câteva jucătoare care joacă în campionatul românesc și o cunosc. Bineînțeles că trebuie s-o oprești, dar cred că au reușit destul de bine până acum.”

Absența lui Carmen Martin e importantă, crede Odriozola, dar poate fi și o motivație pentru tinerele jucătoare: „Sigur că Martin va lipsi mult, dar nu cred că va afecta spiritul echipei. Cred că le va motiva în plus, să joace pentru ea, să demonstreze că pot juca bine și fără ea.”

Despre jucătoarele care pot ieși în evidență, Nagore le menționează pe Nerea Pena (29 de ani), centrul Alicia Fernandez (26 de ani), experimentații portari Silvia Navarro (40 de ani) și Darly Zoqbi de Paula (37 de ani) sau pivotul Ainhoa Hernández (25 de ani):

„Nerea Pena e importantă, dar și portarii, Alicia Fernandez crește foarte repede și joacă ca și cum ar fi parte din echipa națională de mult timp. Nu mai e nouă, dar e surprinzător cât de repede și de bine s-a dezvoltat. Cred că și jucătoarele tinere devin tot mai importante, sunt foarte multe și trebuie să facă acest pas. Iar ca pivot, Ainhoa Hernández are calități foarte bune. Modul cum se mișcă e incredibil, iar odată ce are mingea, are o aruncare incredibilă.”

De la ultima victorie a Spaniei într-un meci oficial cu România au trecut patru ani. De la acel meci din grupele Mondialului din Danemarca (26-18), România a învins Spania la Jocurile Olimpice de la Rio – o victorie care n-a reușit să aducă și calificarea în sferturile de finală -, apoi în grupele Mondialului din 2017 (Germania), la capătul unui meci cu goluri puține (19-17), un joc în care apărările și-au făcut treaba perfect.

Un meci mult mai spectaculos s-a jucat în grupele Europeanului din Franța, anul trecut, când România a fost condusă și cu cinci goluri, dar a reușit să întoarcă în partea a doua, pentru un 27-25 în care Neagu (7 goluri) și Pintea (6) au combinat nemaipomenit.

Va fi nevoie ca această relație să meargă măcar la fel de bine pentru ca România să incomodeze serios apărarea avansată (adesea în 5+1) a Spaniei. Dincolo, ibericele vor căuta, ca de obicei, duelurile unu la unu: nimeni nu se așteaptă ca Spania să câștige meciul ăsta cu aruncările de la distanță, însă toate jucătoarele pe care Spania le are la linia de nouă metri vor căuta pătrunderile. Sau aruncările de la șold.

Cum se va apăra România în fața unui astfel de atac – asta e o întrebare esențială pentru Tomas Ryde și jucătoarele lui. Mai ales că Spania e singura adversară directă a României (în lupta pentru calificarea în Main Round) care nu se bazează pe forță și pe jocul foarte fizic. În tot cazul, nu la fel de mult ca Ungaria și Muntenegru.

*

La Campionatul Mondial (30 noiembrie – 15 decembrie), România va juca în Grupa C, alături de Ungaria, Spania, Muntenegru, Kazakhstan și Senegal. Primul meci va fi contra Spaniei, pe 30 noiembrie. Primele trei clasate se califică pentru grupele principale, unde vor intra cu punctele luate celorlalte două echipe calificate. În Main Round, cele trei echipe din grupa României se vor întâlni cu echipele venite din Grupa D, unde Rusia, Suedia și Japonia sunt favorite în fața Chinei, Argentinei și Republicii Congo.

Programul României în Grupa C

România – Spania, 30 noiembrie, ora 11.00

România – Senegal, 1 decembrie, 0ra 11.00

România – Kazakhstan, 3 decembrie, 0ra 12.00

Muntenegru – România, 4 decembrie, 0ra 8.00

România – Ungaria, 6 decembrie, ora 12.00

FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.