România a fost exclusă de la Cupa Mondială de Rugby. Federația va face apel la decizia World Rugby

Lead.ro 15 mai 2018

World Rugby a decis să excludă echipa naţionala de rugby a României – „Stejarii“ – de la Cupa Mondială din 2019 din Japonia. Și până la urmă, motivul n-a fost scandalul meciului Belgia – Spania (arbitrat de Vlad Iordăchescu, câștigat de belgieni și contestat – fără temei, a decis forul mondial – de iberici), ci mai proaspătul caz al jucătorilor neeligibili.

România a fost descalificată pentru că l-a folosit în ultimele două ediții ale Rugby Europe Championship (REC) pe Sione Faka’osilea, jucător naturalizat din Tonga. World Rugby a decis că, din moment ce Faka’osilea jucase deja pentru Tonga în HSBC World Seven’s Circuit (circuit de rugby în șapte), el nu avea drept de joc pentru România. Așa că pentru fiecare dintre cele opt meciuri în care Faka’osilea a intrat în teren, România a primit o penalizare de cinci puncte.

Aceeași pedeapsă aspră au primit-o Belgia și Spania, care au fost și ele sancționate din aceleși motiv: au folosit unul sau mai mulți jucători neeligibili în șapte, respectiv nouă meciuri din ultimele două sezoane REC.

Ca urmare a pedepsei, Rusia va lua locul României la Campionatul Mondial din Japonia, iar Germania va lua locul Spaniei în barajul de calificare împotriva Portugaliei (câștigătoarea urmează să joace cu Samoa). Belgia ratase oricum calificarea la Mondial.

De parcă asta n-ar fi fost de ajuns, Federația Română de Rugby (FRR) a primit și o amendă de 100.000 de lire – o sumă foarte importantă pentru rugbyul românesc.

*

După mai multe săptămâni în care pe tapet a stat scandalul iscat în ultima etapă din Rugby Europe Championship, când înfrângerea Spaniei în Belgia a însemnat calificarea directă a României la Cupa Mondială, World Rugby a decis ca meciul să nu fie rejucat, așa cum ceruseră ibericii. Comisia care a analizat prestația brigăzii conduse de Vlad Iordăchescu a hotărât că n-a fost vorba de arbitraj părtinitor. 

Dar Federația Română de Rugby n-a avut timp să se bucure de această concluzie. În schimb, FRR are acum 14 zile să facă apel la decizia de excludere a naționalei de la Cupa Mondială – și asta urmează să facă.

Într-un comunicat de presă emis imediat după decizia forului mondial, FRR prezintă, pas cu pas și în ordine cronologică, întreaga situație. Pe scurt, FRR susține că a făcut tot posibilul – printr-un activ dialog cu World Rugby, federația din Tonga și Faka’osilea – să se asigure că jucătorul este disponibil pentru selecție. 

În plus, FRR spune că nu poate fi de acord să fie sancționată în mod identic cu Belgia și Spania, ale căror echipe au folosit mai mulți jucători neeligibili și nu au demonstrat că au făcut aceleași eforturi în a se asigura că rugbyștii în cauză pot fi naturalizați. 

Dacă apelul nu va avea succes, naționala de rugby a României va rata pentru prima dată prezența la o Cupă Mondială.

Articol în curs de actualizare

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.