România – Anglia | Direct în jumătatea lor! Mirel Rădoi promite că jocul cu Anglia va fi un model pentru generațiile viitoare

Ciprian Rus 21 iunie 2019

(Cesena)

Selecționerul Mirel Rădoi a dat semnalul de luptă pentru meciul cu Anglia încă de la conferința de presă de la Cesena. „Vom ataca din primele minute, nu putem să jucăm la egal, nu avem de ce să facem asta și nici nu e în stilul nostru”.

„Poate nu trebuia să divulg din strategie. Dar o să începem în jumătatea adversă”, a continuat Rădoi. Energia bună din tabăra României se putea citi pe fețele tuturor oficialilor prezenți la întâlnirea cu presa. E o emoție firească, după o mare victorie: nu ai cum să o reprimi. Misiunea lui Mirel Rădoi în ultimele două zile, inclusiv în ieșirile publice, a fost să canalizeze această energie bună către spiritul de luptă arătat de băieți marți, contra Croației.

Succesul cu puternica selecționată de tineret a vicecampioanei mondiale de la seniori, scorul spectaculos și rezultatele din celelalte grupe, toate invită România la calcule meschine. Rădoi, care are, în mod cert, calculele sale, a răspuns ferm aluziilor despre un egal ale selecționerului Angliei. România merge la victorie, iar pentru asta nu vrea să aștepte minuni în prelungiri, precum Franța, vrea să lupte încă din primele minute. A recunoscut că îi place această abordare când, imediat după partida de la Seravalle, și-a lăudat echipa pentru golurile rapide marcate în poarta lui Posavec.

Cu o defensivă la fel de puternică precum a noastră în preliminarii, Anglia a comis un festival de erori în propriul careu în meciul precedent, contra Franței. Două penaltiuri, plus un autogol ciudat, în prelungiri. Tocmai de această nesiguranță, care în mod cert îi încearcă pe tinerii jucători englezi, vrea să profite Mirel Rădoi. Așteptările sunt tot mai mari, dar realismul trebuie să primeze. Chiar dacă nu a făcut un joc extraordinar, Anglia a condus Franța și a luat gol foarte greu. Mai multă atenție la finalizare nu i-ar strica României: cele patru goluri marcate nu pot masca sarabanda de ratări din prima parte.

Pe de altă parte, Mirel Rădoi crede că va fi un meci echilibrat, un meci tactic. Când zice asta, tânărul selecționer scapă un fel de „whishful thinking”. E clar că și-ar dori mai multă disciplină și mai mult echilibru în meciul de la Cesena (19.30, în direct pe TVR1), e clar că își dorește o echipă mai scurtă decât cea a României de la San Marino. Dacă va reuși să regleze această problemă din jocul „tricolorilor”, atunci șansele alor noștri vor crește.

O va face prin discuții cu titularii de la San Marino sau o va face prin una-două schimbări în echipă? Bun motivator, Rădoi a lăsat două indicii că oricând pot apărea schimbări în primul 11: când a vorbit despre uzura meciului jucat pe caniculă cu Croația și când și-a lăudat rezervele, care au intrat impecabil în meciul de marți. O modificare – posibil la Man, posibil la Ivan, mai puțin probabil la Manea – e totuși posibilă, dar mai degrabă din rațiuni tactice.

Cât de mult va conta din nouă căldura? În iarbă, temperatura va trece probabil cu ușurință de 35 de grade – au fost și mai multe în prima repriză cu Croația -, o căldură pe care Anglia, adăpostită în nocturnă la primul meci, nu o cunoaște încă.

Chiar și așa, selecționerul Aidy Boothroyd a declarat că ar putea face câteva modificări în atacul echipei sale, ostenită și ea după cele 25 de minute jucate cu un om mai puțin contra Franței. Dar, indiferent de ce planuri are Aidy Boothroyd, România pare decisă să joace „la calitățile ei”, la fel ca în meciul cu Croația.

„Cred că trebuie să ne obișnuim cu mentalitatea asta; ea trebuie să persiste și la următoarele generații de la echipa națională“, a insistat Rădoi. Dincolo de euforia de moment, dincolo de rezultatul împotriva Angliei, dincolo de calculele pe care acest rezultat le va deschide în privința calificării în semifinale, dacă vom continua să jucăm așa cum am făcut-o împotriva Croației – și în preliminariile care ne-au adus aici – ar fi deja un mare, mare câștig.

Echipa probabilă a României: Radu – Manea, Nedelcearu, Pașcanu, Fl. Ștefan – T. Băluță, Cicâldău – Man (Olaru), I. Hagi, A. Ivan (Fl. Coman / Dragomir) – Pușcaș

Programul Grupei C

21 iunie 2019: Anglia – România (Cesena, 19:30), Franța – Croația (San Marino, 22:00)
24 iunie 2019: Franța – România (Cesena, 22:00), Croația – Anglia (San Marino, 22:00)

Configurația completă a grupelor

Grupa A: Italia, Spania Polonia, Belgia
Grupa B: Germania, Danemarca, Serbia, Austria.
Grupa C: Anglia, Franța, România, Croația.

Campionatul European se joacă între 16 și 30 iunie, în San Marino și în cinci orașe din Italia: Bologna, Reggio nell’Emilia, Cesena, Trieste, Udine. Din cele trei grupe se vor califica în semifinale câștigătoarele și cea mai bună ocupantă a locurilor secunde. Iar miza este dublată de faptul că semifinalistele se vor califica și pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.

 

Foto: FRF

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.