România bate și Portugalia, își câștigă grupa, se poziționează bine pentru Campionatul European din Franța
Lead.ro 11 iunie 2018Cu Cristina Neagu odihnită și cu multe jucătoare noi în „primul 7“, România și-a făcut treaba până la capăt: un simplu 32-28 cu Portugalia, ultima clasată în această grupă, rezultat care confirmă și matematic calificarea de pe primul loc la Europeanul francez (29 noiembrie – 16 decembrie).
#Romania complete their #ehfeuro2018 qualifying campaign on a high: they beat @AndebolPortugal 32:28 and finish top of Group 4! #handballissime pic.twitter.com/oNv1oQurk4
— EHF EURO (@EHFEURO) June 3, 2018
*
La Buzău, într-o sală pe care au umplut-o până la ultimul scaun, suporterii naționalei au venit să vadă la lucru o echipă a României care mai avea un singur (și ușor) obiectiv: să-și confirme locul unu într-o grupă de calificare pe care Rusia, campioana olimpică de la Rio, a încheiat-o (nu fără emoții) pe locul doi – Austria lui Herbert Müller a fost la un pas să-i provoace o criză de nervi și așa foarte agitatului Trefilov, însă a pierdut la limită, 25-26, deplasarea din Rusia.
În condițiile astea, meciul României cu Portugalia a propus doar două necunoscute: la ce diferență va câștiga România și, mult mai important, cum se vor mișca jucătoarele intrate recent în circuitul echipei conduse de Ambros Martin? Or, din punctul ăsta de vedere, lucrurile au început prost, cu accidentarea rapidă a Andreei Adespii, care și-a sucit genunchiul și va spera acum că ligamentele ei au rezistat. Că necazul Andreei a venit chiar pe final de sezon, asta e cu atât mai trist pentru o handbalistă care a avut un an foarte bun cu HCM Râmnicu Vâlcea.
În rest, jocul n-a mai oferit surprize. Nici plăcute, nici neplăcute. Cu Neagu și Dumanska odihnite după meciul dur din Austria, echipa României s-a distanțat repede la 6-1 și apoi 9-2, înainte să oprească puțin motoarele și să aștepte revenirea adversă. Într-adevăr, Portugalia s-a apropiat la 10-8, profitând de câteva greșeli simple într-un atac coordonat de tânăra Cristina Laszlo, dar s-a văzut din nou distanțată la șase, șapte și chiar opt goluri.
La pauză s-a intrat cu un 19-13 de care Daniela Rațiu, Laura Pristaviță sau Ana Maria Țicu – toate intrate recent în calculele lui Martin – au părut să se bucure cel mai mult. Nu le-a ieșit totul, dar experiența câștigată cu Portugalia (dar mai ales la antrenamentele echipei naționale) le va face bine.
HALF-TIME: #Romania have taken a 6-goal lead (19:13) vs @AndebolPortugal in their final #ehfeuro2018 qualifier. Tune in to #ehfTV for the 2nd half: https://t.co/kvCC2GaNzN#handballissime pic.twitter.com/mVjPoJ57px
— EHF EURO (@EHFEURO) June 3, 2018
În a doua repriză a intrat pe teren și portărița Zalăului, Paula Vișan, care speră să prindă (la 34 de ani) un loc la Europeanul din Franța. Când chiar și Paula a marcat, din poartă în poartă, pe la jumătatea reprizei, principalul obiectiv al meciului era deja bifat: nu doar că Martin a reușit să ofere mai multe minute de joc handbalistelor care aveau mai mare nevoie de ele, dar aproape toate jucătoarele intrate pe teren au reușit să marcheze.
Ce urmează
Tragerea la sorți a grupelor turneului final (patru grupe de câte patru echipe) are loc pe 12 iunie, la Paris. La fel ca celelalte șase câștigătoare ale grupelor de calificare, România va intra în grupul principalelor opt favorite, alături de Franța, echipa gazdă și campioana mondială din 2017.
The following teams have qualified for the Women's #ehfeuro2018 ! Is getting closer and closer… #handballissime ???????? pic.twitter.com/XB6REKq3j0
— EHF EURO (@EHFEURO) June 4, 2018
La Euro s-au mai calificat Norvegia (campioana europeană en-titre), Muntenegru, Danemarca, Croația, Olanda, Suedia, Polonia, Serbia, Spania, Germania, Ungaria, Cehia și Slovenia (cel mai bun loc trei din cele șapte grupe).
Cei opt capi de serie au fost plasați în primele două urne valorice, dar cum echipe ca Suedia, Olanda și Rusia sunt rătăcite în a treia urnă, lucrurile nu vor fi deloc simple. Cea mai grea grupă posibilă ar fi cu Norvegia, Olanda/Rusia și Polonia. Cea mai ușoară ar fi cu Ungaria, Germania și Slovenia.
La Euro, primele trei clasate din fiecare grupă vor forma alte două grupe principale de câte șase echipe, din care primele două locuri vor juca direct în semifinale.
-
Trei în canoea de simplu: Cătălin, Durerea și Luciditatea
acum 4 săptămâni