România își confirmă forța în canotaj: câștigă proba-regină de 8+1 și aduce alte cinci medalii europene

Ciprian Rus 2 iunie 2019

„Anul acesta, nu alergăm după medalii, alergăm să calificăm cât mai multe echipaje la Jocurile Olimpice”, ne povestea, la începutul anului, Elisabeta Lipă, președinta Federației Române de Canotaj. În an preolimpic, accentul cade pe calificarea cât mai multor echipaje pentru Tokyo 2020, explica fosta mare campioană.

Venite după săptămâni lungi de pregătire centralizată în Italia, Europenele de seniori de la Lucerna însemnau un test esențial înainte de Mondialele din Ottensheim (Austria), din august, competiție care va da majoritatea biletelor pentru Japonia. Chiar dacă presiunea medaliilor nu era foarte mare, sportivii noștri au tras din greu: România avea de apărat palmaresul fantastic de la Europenele de anul trecut, când am avut nouă echipaje în finale și șapte medalii, dintre care trei de aur, două de argint și alte două de bronz.

Primul obiectiv, cel mai important, a fost bifat chiar după primele două zile de competiții: nouă locuri în finale, ca anul trecut! Nici la numărul de medalii delegația noastră nu a fost departe de anul trecut, cu șase clasări pe podium. Clasarea surprinzătoare, abia pe 5, a vedetelor lotului, Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă, campioane europene en-titre, e singura veste proastă de la Lucerna. Ambițioase cum le știm, Ionela și Gianina vor căuta probabil să-și ia revanșa față de puternicele lor contracandidate când va conta cu adevărat, la Mondiale și, mai ales, la Olimpiada de anul viitor.

Vestea cea mai bună vine din proba-regină a canotajului, 8+1 feminin, câștigată după o cursă entuziasmantă de Cristina-Georgiana Popescu, Amalia Beres, Madalina-Gabriela Casu, Roxana Parascanu, Beatrice-Madalina Parfenie, Iuliana Popa, Maria-Magdalena Rusu, Roxana-Iuliana Anghel și Daniela Druncea. Echipa noastră își confirmă, astfel, titlul european, la foto-finiș, câștigând cu doar 6 sutimi de secundă în fața echipajului Marii Britanii, după un început mai slab de cursă.

Aurul de la 8+1 a fost dublat de alte patru medalii de argint obținute în finalele de dublu vâsle feminin (Ancuța Nicoleta Bodnar și Simona Radiș), 4 rame feminin (Ioana Vrânceanu, Viviana Bejinariu, Mădălina Bereș și Denisa Tîlvescu), dublu rame feminin (fostele campioane mondiale de junioare din 2017, Adriana Ailincă și Maria Tivodariu), respectiv dublu rame masculin (Ciprian Tudosă și Marius Cozmiuc).

La masculin dublu vâsle, vicecampionii europeni de anul trecut, Marian Florin Enache și Ionuț Prundeanu, au făcut o spectaculoasă cursă în Finala A și s-au clasat pe locul 3, cucerind medaliile de bronz la CE.

Pentru canotajul românesc urmează Mondialele din Austria, care se vor disputa între 25 august și 1 septembrie.

Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.