România pierde clar în fața vicecampioanei mondiale Suedia, se îndepărtează de calificarea la Campionatul European din 2022

Andrei Năstase 28 aprilie 2021

Echipa națională a României nu reușește prea multe în fața Suediei, vicecampioana mondială, pierde clar la Sibiu, 23-31, păstrează șanse mici pentru calificarea la Campionatul European din 2022.

Naționala masculină a ratat prezența la ultimele 12 competiții europene. În 1996, în Spania, a fost ultima apariție a României la un turneu final european. Am terminat atunci pe poziția a noua.

*

Înainte să piardă acele trei puncte esențiale în cele două meciuri cu Kosovo, naționala masculină a României avea șanse bune să ajungă la Campionatul European din Ungaria și Slovacia. Echipa lui Rareș Fortuneanu a început această grupă de calificare jucând încurajator în Suedia (chiar dacă a pierdut cu 33-30), apoi câștigând impresionant, 36-27, acasă cu Muntenegru. Au fost două meciuri după care presa, suporterii și mai ales jucătorii României au început să spere la o calificare așteptată de peste 25 de ani.

Din păcate, au venit cele două meciuri groaznice cu Kosovo: un egal prăfuit în deplasare, respectiv o înfrângere dezolantă (25-30) acasă. În condițiile astea, cu doar 3 puncte din primele patru etape, România a ajuns la ultimele două meciuri ale grupei în căutare de puncte.

Căutarea asta se va extinde acum până în duminica Paștelui, la meciul decisiv din Muntenegru, pentru că Suedia, medaliata cu argint la Mondialul de acum câteva luni (câștigat de Danemarca), n-a fost prea generoasă azi.

La Sibiu, România n-a început rău, a stat aproape în primele 10 minute, până la 3-3, însă echilibrul s-a rupt la jumătatea primei reprize, când excelentul Palicka, portarul lui Rhein-Neckar Löwen, a început să-i inhibe pe jucătorii lui Fortuneanu.

Câteva ratări succesive le-au permis suedezilor să fugă la 6-3, și nici time-out-ul României nu le-a tăiat elanul. Cu alte trei goluri consecutive – două dintre ele pe contraatac -, adversarii s-au dus la 9-3 în minutul 20.

Până aici, România a găsit doar  trei goluri din primele 14 aruncări. Și după 12 minute de fără gol, Fortuneanu a fost nevoit să ceară al doilea time-out al reprizei. De pomană, căci tot Suedia a marcat, iar scorul a ajuns la 11-3, înainte ca Rotaru să-l păcălească (în sfârșit) pe zgârcitul Palicka – care ne-a mai dat și două goluri din poartă în poartă.

A urmat o perioadă ceva mai bună România, extremele au găsit alte două finalizări frumoase, iar când Popescu, în poartă, a scos excelent trei-patru aruncări consecutive, scorul s-a mai strâns puțin. Chiar și așa, Suedia s-a dus la vestiare cu șapte goluri avans, 14-7, după o repriză în care apărarea României a mai compensat pentru lipsa de inspirație din atac.

Însă puținele lucruri bune din apărare au dispărut și ele în debutul reprizei a doua, când Suedia a marcat (mai ales pe contră și din extreme) de șapte ori în primele 10 minute, pentru a se distanța la 21-10.

Avansul vicecampionilor mondiali, care au adus la Sibiu 11 jucători din Budesliga germană, cel mai puternic campionat din Europa, a crescut până la 24-11, când, prin minutul 45, intensitatea jocului a mai scăzut, iar nordicii au început să schimbe liniile.

Și România a profitat imediat. Cu șase-șapte goluri în următoarele cinci minute, Javier Humet, Călin Căbuț, Ciprian Șandru și Andrei Buzle și-au adus echipa la -8, 26-18 pentru Suedia.

Această linie de nouă metri a României ne-a amintit că are calitate, Alexandru Asoltanei, în extrema stângă, a contribuit cu alte goluri frumoase, apărarea a început să fie și ea mai agresivă, iar scorul s-a strâns la 27-21 cu cinci minute înaintea finalului.

Mai mult nu s-a putut, iar Suedia a făcut cumva să strice și impresia bună pe care România a lăsată-o în ultima parte a meciului. S-a terminat 31-23 pentru nordici, care-și asigură astfel (8 puncte din patru meciuri) și calificarea la Europeanul din Ungaria și Slovacia.

În ce ne privește, înaintea meciului decisiv din Muntenegru (duminică, ora 19.00, pe TVR 1), ultimul al acestei grupe de calificare pentru Rareș Fortuneanu și jucătorii săi, România rămâne cu 3 puncte.

Tot în seara asta, dar de la 20.30, ne vom uita cu interes la meciul dintre Kosovo (3 puncte din patru meciuri) și Muntenegru (două puncte din trei meciuri).

Primele două clasate din fiecare grupă se califică direct la turneul final. La fel și cele mai bune patru locuri 3.

 

Foto: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.