Rugbyul s-a întors să ne facă bine, Andreea Mitu a câștigat ITF-ul de la Bratislava, tinerii de la judo au deja două medalii la Europenele din Israel. Tot ce trebuie să știi

Lead.ro 14 noiembrie 2016

Trecem rapid prin evenimentele ultimelor două zile

Rugby

La București, într-o călduroasă seară de noiembrie, Naționala de rugby a României a trecut cu bine de primul test internațional: „Stejarii” – cum îi numim pe băieții Naționalei – au învins, sâmbătă, cu  23-10 (20-0) reprezentativa SUA, într-un meci test care a avut loc pe Stadionul național Arcul de Triumf.

Sud-africanul Johan Van Heerden a deschis scorul pentru stejari printr-un eseu transformat de Vlaicu. Cătălin Fercu a recuperat apoi o minge trimisă peste apărarea oaspeților de același Vlaicu și a înscris al doilea eseu. Tot Vlaicu a trasnformat pentru încă trei puncte, iar meciul a curs în direcția României, spre bucuria spectatorilor întristați, cu o seară înainte, la alte sporturi.

Viorel Lucaci a înscris al treilea eseu și a trimis România la vestiare cu un avans confortabil, 20-0. De aici încolo, scorul a trecut în secund și, chiar dacă americanii s-au întors în teren mai ambițioși, Vlaicu a închis jocul la 23-10 pentru tricolori.  

Naționala a câștigat astfel și Cupa Pershing, trofeul pus în joc de Federația Română de Rugby, începând cu anul 2014, între echipele României și Statelor Unite, în amintirea partidei disputate la Olimpiada Militară, Jocurile InterAliate, organizată în 1919 de comandantul șef al Forței Expediționare Americane, generalul John Joseph Pershing, pentru a marca sfârșitul Primului Război Mondial. Trofeul se afla în posesia americanilor, care câștigaseră, în urmă cu doi ani, la București, cu 27-17.

PS: Au mai rămas două meciuri test din World Rugby. Antrenorul Lynn Howells a chemat pentru ele 32 de jucători, dintre care 17 formează pachetul de înaintare și 15 sunt jucători de treisferturi. În meciurile test World Rugby, România se mai întâlnește cu Canada, pe 19 noiembrie și cu Uruguay, pe 26 noiembrie. Ambele jocuri vor avea loc de la ora 18:00, pe Stadionul „Arcul de Triumf” din București.

*

Rugby s-a jucat și în ultima etapă a Cupei Regelui: miză mai mare, terenuri mai grele și suporteri mai puțini, dar rugbyul nu e pretențios – e frumos oriunde-l pui. De pildă, la Timișoara, pe terenul greu al stadionului ”Gheorghe Rășcanu”, campioana României, Timișoara Saracens, a trecut fără probleme (26-9), de CSM București, ultima din clasamentul Cupei Regelui. Și asta chiar dacă Timișoarei i-au lipsit cei 13 jucători convocați la lotul național.

În aceeași Cupă a Regelui, vicecampioana CSM Știința Baia Mare a trecut de Dinamo, 28-15, și s-a calificat direct în semifinalele competiției.

După prima fază a Cupei Regelui, CSM Știința Baia Mare a ocupat primul loc, cu 24 de puncte. Pe locul doi s-a instalat Timișoara Saracens, cu 22 puncte, iar pe trei, deși a pierdut surprinzător cu Politehnica Iași, s-a clasat Steaua, cu 19 puncte. Urmează Dinamo și Poli Iași, cu câte 11 puncte, U Cluj și CSM Olimpia București, cu șase, respectiv cinci punte.

Judo

România a câștigat două medalii după prima zi a Campionatelor Europene de judo Under-23 de la Tel Aviv. Larisa Florian a luat argintul la categoria 52 kg, iar Alexandra Pop bronzul la 48 kg.

Larisa a fost învinsă în finală de kosovara Distria Krasniqi, la punctele de penalizare. Alexandra a câștigat bronzul după ce a învins-o prin yuko, în meciul pentru locurile 3-5, pe turcoaica Gulkader Șenturk.

Formula 1

Britanicul Lewis Hamilton (Mercedes), campionul mondial en titre, a câștigat duminică Marele Premiu al Braziliei și s-a apropiat la 12 puncte de coechipierul său, germanul Nico Rosberg, lider în clasamentul piloților. Vestea proastă pentru Hamilton? Din sezon mai este o singură cursă.

Chiar și așa, Hamilton a obținut a treia sa victorie consecutivă, prima în Brazilia, și are voie să spere până la ultimul viraj. Titlul va fi decis în ultima cursă a sezonului, la Abu Dhabi (serios!), peste două săptămâni.

Tenis

Andreea Mitu a câștigat turneul ITF de la Bratislava, după ce a învins-o în finală pe cehoaica Denisa Allertova, principala favorită, scor 6-2, 6-3.

Pentru Andreea, este primul titlu al anului, și asta îi poate da avânt pentru pregătirea noului sezon. Și dacă ținem cont că Allertova venea după rezultate bune în trei turnee WTA – semifinale la Taşkent, sferturi la Linz şi în Luxemburg – victoria Andreei e cu atât mai importantă. Andreea e acum pe 210 WTA, dar în acea zonă a clasamentului lucrurile se pot schimba repede printr-o serie de rezultate bune, așa că Andreea poate reveni înapoi în prima sută. 

N-a lipsit mult pentru o dublă românească la Bratislava. Dar Marius Copil n-a reușit să ducă la capăt o altă săptămână foarte bună și a fost învins (6-7, 6-4, 3-6) de slovacul Norbert Gombos în finala turneului challenger din același oraș slovac. Pentru Marius a fost a treia finală challenger în acest an, după cea câștigată la Budapesta, în urmă cu două săptămâni, și cea pierdută la Surbiton (Marea Britanie). Forma bună din ultima perioadă îl aduce pe Copil pe locul 133 în clasamentul ATP.

?? power ???

A photo posted by Mitu Andreea (@andreea_mitu) on

Într-un interviu dat Treizecizero în aprilie, Marius Copil ne spunea că speră să nu mai pună atâta presiune pe el și să fie mai relaxat pe teren. „La Cupa Davis joc cu 3-4 clase mai bine tenis, mă simt altfel pe teren. Când joc eu singur sunt profesionist – cu mâncarea, cu pregătirea, cu tot – dar nu știu ce-mi lipsește.”

În ultima vreme, Marius pare să fi găsit răspunsul.

Turneul Campionilor ne ocupă săptămâna aceasta

Novak Djokovic a început previzibil, cu victorie, Turneul Campionilor de la Londra. Sârbul l-a învins pe austriacul Dominic Thiem într-un meci din Grupa Ivan Lendl. Djokovic, acum locul doi ATP și al doilea favorit al turneului, s-a impus în trei seturi, 6-7 (10), 6-0, 6-2. Tot în Grupa Lendl, Raonic a trecut simplu, la trei și la patru, de Gael Monfils.

În cealaltă grupă, John McEnroe, Wawrinka deschide contra lui Nishikori, iar Murray joacă cu Cilic. Primii doi clasați în fiecare grupă se califică în semifinale. Despre meciuri, pe larg, pe Treizecizero. Și tot acolo găsiți și un preview al turneului.

Cehia ia Fed Cup a 5-a oară în 6 ani

Formidabila echipă a Cehiei a reușit încă o dată să câștige trofeul Fed Cup, învingând Franța în deplasare cu 3-2, într-o finală fantastică. După ce Pliskova și Mladenovic au oferit un maraton incredibil și extenuant în primul meci, câștigat de Pliskova cu 6-3, 4-6, 16-14, Caroline Garcia a bătut-o pe Petra Kvitova, 7-6, 6-3, egalând scorul. Franța a trecut chiar în față, după ce aceeași Garcia a învins-o și pe Pliskova, 6-3, 3-6, 6-3. Dar în competiții precum Fed Cup, valoarea numerelor 3 și 4 din echipă face uneori diferența. Strycova, introdusă în locul Kvitovei, a învins-o pe Alize Cornet (la rândul ei înlocuitoare pentru Mladenovic), 6-2, 7-6. Iar în decisivul de dublu, Pliskova și Strycova au adus punctul echivalent cu trofeul pentru al doilea an la rând: 7-5, 7-5 vs Garcia/Mladenovic.

Cehia închide astfel în forță Fed Cup 2016, un an pe care l-a început la Cluj, cu o victorie contra României, tot cu 3-2. Nici noi n-am fost departe, dar și atunci Pliskova și Strycova au fost decisive la dublu.

Sezonul feminin de tenis e acum oficial încheiat. În vreme ce majoritatea fetelor se pregătesc deja să-și încheie vacanța, gândurile fanilor zboară deja spre Australian Open 2017.

 

Handbal feminin

După ce ne-a obișnuit cu starturile bune și finalurile teribile, CSM București, campioana Europei, s-a decis să facă taman invers: a jucat fără idei și fără direcție în primele 20 de minute de la Rostov Don, dar a revenit puternic – de la șapte goluri distanță – și fugit cu toate punctele din RusiaS-a terminat 22-20 pentru CSM, o victorie care confirmă calificarea echipei în grupa principală a Ligii chiar înaintea ultimului meci din grupa preliminară, cu Midtjylland.

*

Campioana CSM București a câștigat apoi și în campionat, 35-25 cu CSM Bistrița, și s-a distanțat la cinci puncte în fruntea campionatului național. Pe locul doi, cu 22 de puncte și cu un joc mai puțin, este Dunărea Brăila, iar pe trei, cu 16 puncte, stă Corona Brașov. 

*

În Liga Campionilor, băieții lui Dinamo au pierdut și returul cu Nantes, în Franța, 24-26, după ce pierduseră și la București, în ultima secundă, cu 26-27. Dinamo este pe patru (patru puncte) în clasamentul unei grupe conduse de Nantes (10 puncte), Motor Zaporozhye (7 puncte) și Besiktas (7 puncte). Pentru bucureșteni urmează jocul cu ultima clasată, Holstebro. Pentru ca Dinamo să păstreze speranțe la primele două locuri în grupă (și la calificarea în grupele principale), victoria de joi seară (ora 19.30) este obligatorie. Meciul se joacă la București.

Schi

A început, da! Iar schiorul austriac Marcel Hirscher a câștigat duminică slalomul masculin de la Levi (Finlanda), prima etapă din cadrul Cupei Mondiale 2016-2017 a acestei specialități.

Marcel Hirschera ajuns la a 40-a victorie a carierei și pare decis să nu rămână aici. Pe doi a sosit compatriotul său, Michael Matt, iar al treilea a fost italianul Manfred Moelgg.

Șah

A doua partidă dintre norvegianul Magnus Carlsen, campionul mondial en titre, și rusul Serghei Kariakin, challengerul oficial pentru titlul suprem, care are loc la New York, s-a terminat remiză, după 33 de mutări.

Prima partidă s-a terminat tot la egalitate, după 42 de mutări. După primele două zile, scorul este egal 1-1. Titlul se va decide pe parcursul a 12 partide. În caz de egalitate, vor avea loc partide de departajare.

Baschet masculin

Steaua CSM Eximbank s-a impus în derbiul de tradiție cu CS Dinamo București, 96-73 (28-17, 28-18, 17-21, 23-17), chiar în sala din Șoseaua Ștefan cel Mare, în etapa a opta a Ligii Naționale de baschet masculin.

Vicecampioana BC Mureș Tg Mureș a pierdut neașteptat pe teren propriu cu BC CSU Sibiu, scor 68-74, iar campioana CSM CSU Oradea a învins-o pe BC SCM Timișoara cu 84-82, după un final foarte strâns.

Steaua CSM Eximbank ocupă primul loc în clasament, cu 13 puncte (7 jocuri), urmată de CSM CSU Oradea și SCM Timișoara, ambele cu un punct mai puțin.

Fotbal

Nu știm dacă ai aflat, dar România a pierdut cu Polonia. Băieții lui Daum au găsit rareori curajul și priceperea să pună întrebări unei defensive care a scăpat mai simplu decât s-a așteptat. Ezitările din defensivă nu au fost multe, dar Lewandowski nici nu are nevoie de prea multe invitații. Un 3-0 sec (mai aspru decât arată statistica), care-l obligă pe Daum să se întoarcă la planșă cu o sumedenie de întrebări. Chiar dacă germanul e abia la început de drum – și drumul ăsta presupune o reconstrucție, iar asta nu e treabă simplă – el va fi obligat să răspundă și celor care îl critică.

Ciprian Rus a scris un bun text despre ruptura dintre fani, Naționala lui Daum și cercurile de influență din enervantul nostru fotbal. Ți-l recomandăm.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.