Să fie ăsta anul lor? Liverpool câștigă absolut dramatic o minunăție de meci cu Spurs, revine pe primul loc în Premier League!

Lead.ro 31 martie 2019

La capătul unei săptămâni în care întreaga ligă engleză s-a așezat în susținerea acelui Kick It Out, într-o importantă campanie împotriva rasismului și în favoarea incluziunii, Liverpool a bătut-o în minutul 90 pe Tottenham, a revenit pe primul loc (două puncte avans) și așteaptă de-acum ca City să facă orice mică greșeală. Klopp și ai lui mai au de jucat șase meciuri, Guardiola și ai săi mai au șapte, dar programul lui City e mai complicat. 

Dintre echipele tari, Liverpool o mai are de văzut pe Chelsea, și asta acasă. Dincolo, City trebuie să joace cu Spurs, pe care a primit-o și-n Liga Campionilor (Liverpool joacă cu Porto), dar are o deplasare tare grea pe terenul lui United.

*

Dacă Liverpool va câștiga titlul, atunci meciul ăsta cu Tottenham va rămâne în memoria tuturor. După o primă repriză controlată cu seninătate, și înainte, dar și după golul lui Firminho – care a fost o reclamă perfectă pentru stilul britanic de joc -, Jurgen Klopp avea toate motivele de mulțumire: sistemul defensiv organizat în jurul grozavului Virgil van Dijk a ținut perfect și-n fața lui Kane, Eriksen, Alli sau Moura. A fost o primă parte care ne-a arătat încă o dată că marea transformare a lui Liverpool, marele salt de la o echipă foarte spectaculoasă la una cu adevărat puternică (și tot spectaculoasă) a fost făcut de la mijloc în jos.

Echipa lui Klopp n-a pus un pas greșit în primele 45 de minute și, dacă Hugo Lloris ar fi fost mai generos în poarta lui Spurs, Liverpool ar fi rezolvat probabil meciul înainte de pauză. Dar Lloris e un tip zgârcit, iar Kane, ei bine Kane e un material special. Nu greșește o pasă cu săptămânile, marchează peste tot, din toate pozițiile, și nu se văicărește deloc dacă-i faultat. În schimb, se ridică repejor, pune mingea jos și, fără să-i lase timp să se oprească, trimite o diagonală de 30 de metri care desface întregul sistem advers: la capătul unei centrări bune și a unei pase mai degrabă norocoase, Lucas Moura a egalat.

De aici încolo, ultimele 20 de minute au făcut cât un meci întreg, dacă nu cumva cât un campionat întreg. Tottenham a avut două șanse imense să ducă surpriza până la capăt, și să-și apere astfel locul de Champions League, dar Liverpool a fost protejată de norocul curajosului. Și a fost protejată până-n prelungiri, când o fază obișnuită a condus la autogolul ghinionistului Alderweireld. Și-n timp ce tribuna roșie a lui Liverpool a luat-o razna, Spurs, care n-a mai câștigat în Premier League de cinci meciuri, și-a împărțit suferința cu Manchester City.

Ce cuvinte i-or fi scăpat lui Pep în catalană? Contează mai puțin. Ce va conta pentru el, dar mai ales pentru jucătorii lui City, e ca ideea asta că Liverpool e protejată de o forță specială să nu încolțească în mintea lor.

A încolțit deja în mințile și sufletele celor de la Liverpool, care simt atât de aproape un titlu pe care-l așteaptă de 29 de ani. La fel ca-n Germania, unde Dortmund, fosta echipă a lui Klopp, continuă să-și câștige meciurile în ultimele secvențe, și Liverpool pare să fie acum pe trasa interioară a unei curse superbe pentru titlu.

*

După ce Man United și Chelsea au câștigat amândouă, londonezii cu două goluri în cinci minute, chiar pe terenul lui Cardiff, care avea mare nevoie de puncte, Tottenham are toate motivele să tremure pentru locul în primele patru. Dacă Arsenal bate luni pe Newcastle, băieții lui Pochetino vor trece pe patru, la egalitate de puncte cu United și cu doar un punct peste Chelsea. Dar asta nu mai e treaba lui Liverpool…

 

 

Articol în curs de actualizare

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.