Sărbătoarea perfectă, despărțirea perfectă: Bayern München a făcut spectacol, și-a păstrat titlul, dar și-a pierdut o parte din suflet

Lead.ro 18 mai 2019

Prieteni, un sezon de Bundesliga cu totul și cu totul special și-a primit un final pe măsură! Pentru Bayern München, un final de vis, dar și un final de eră. Pentru Borussia Dortmund, un final trist, dar un final promițător. Pentru suporterii Bundesligii, o zi de ținut minte.

Obligată să nu piardă acasă cu Frankfurt pentru a fi sigură că își apără titlul în Germania – al șaptelea la rând -, Bayern a făcut (aproape) tot ce a vrut cu ostenita ei adversară. Că pentru un moment, la 1-1, fanii lui Dortmund au sperat la un deznodământ diferit, asta va trece repede sub capitolul detalii. Tot aici vor intra marile ocazii pe care Bayern le-a ratat în prima repriză, când un 5-0 ar fi fost mai potrivit decât acel 1-0 cu care s-a intrat la cabine. Egalarea lui Frankfurt, după un corner din minutul 50, a venit pe nepregătite, dar în loc să-i zdruncine, n-a făcut decât să-i înfurie mai tare pe cei îmbrăcați în roșu.

Alaba și Sanches, cu un gol excelent, au făcut 3-1, după nici 10 minute, înainte ca Niko Kovac să facă schimbările pe care fanii lui Bayern nu le vor uita niciodată. Pentru că la ultima lor apariție pe Allianz Arena, Frank Ribery și Arjen Robben n-au dezamăgit. Oh, nici pomeneală!

Mai întâi a intrat francezul, în minutul 61, aclamat de un public îndrăgostit fără rest de el, de reușitele lui, de amintirea lui.

Câteva momente mai târziu, pe margine, desprins cu totul de sărbătoarea din jur, Robben era un car de nervi. Dacă ar fi fost la wresling, ar fi sărit în ring fără nicio permisiune. Așa, a fost nevoit să aștepte după semnul lui Kovac. Când acesta l-a chemat, în sfârșit!, pentru schimbare, puteai paria că lucrurile nu vor rămâne așa. Și n-au rămas.

Mai întâi a venit golul lui Ribery, la capătul unei pătrunderi pe care el și numai el a arătat-0 în ultimii 12 ani petrecuți la München. Aceasta de acum, încheiată cu o scăriță demnă de un joker, a fost și ultima. Iar descătușarea francezului i-a făcut și pe cei mai insensibili oameni din tribune să plângă ca niște copii. 

Când Robben a marcat și el, pentru 5-1, o imensă grămadă spontană s-a adunat în jurul lui: ultimul meci de acasă și ultimul gol de acasă, pentru că ultimul sezon al lui Robben nu se putea încheia altfel.

Și când fluierul de final a răsunat în arena roșie de la München, bucuria fără margini a unui titlu câștigat greu – aproape nesperat, dacă ne gândim la avansul de nouă puncte pe care Dortmund l-a avut în iarnă -, s-a amestecat cu regretul unor despărțiri dureroase.

Au fost dușuri cu bere, au fost poante și multă voie bună, dar au fost și lacrimi. Pentru Bayern, o întreagă eră se termină aici. Ribery și Robben, cei doi oameni esențiali în succesul imens pe care acest club l-a avut în ultimii 10 ani, dar și Rafinha, un om atât de important și el în vestiarul lui Bayern, și-au spus ultimele cuvinte la München. Și ce cuvinte frumoase au fost!

 

Frumos a fost și fotbalul arătat de Borussia Dortmund în acest sezon superb, în care echilibrul s-a întors, după ani și ani de absență, în Bundesliga.

Tinerii fotbaliști ai lui Lucien Favre n-au putut menține până la final ritmul pe care l-au impus în prima parte a sezonului, dar această echipă a lui BVB nu va plânge prea mult. Un nou grup talentat s-a adunat la Dortmund, și, chiar dacă titlul a fost pierdut dureros, conducerea lui BVB a promis deja că vestiarul va arăta și mai bine la anul.

Până atunci, Sancho și Reus, cei mai buni oameni ai sezonului pentru Dortmund, s-au asigurat că echipa lor va termina cu capul sus: 2-0 pe terenul lui Gladbach, rezultat care a ajutat-o pe Leverkusen să termine pe ultimul loc de Champions League.

Gladbach, Wolfsburg și Frankfurt, ajutată de prăbușirea lui Hoffe pe terenul lui Mainz, vor juca în Europe League.

Nu e momentul acum să discutăm (iar) dacă echilibrul din acest sezon de Bundesliga a fost la un etaj inferior – celui cerut în Europa – sau nu. Asta vom analiza de mâine. 

Va fi un mâine mai sărac nu doar pentru Bayern, dar și pentru un fotbalul german care trebuie să găsească repede înlocuitorii potriviți pentru Robben și Ribery. O sarcină imposibilă…

 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.