Șase ani de așteptare se opresc aici: orașul Vâlcea are din nou o campioană a României la handbal feminin!

Lead.ro 12 mai 2019

Vâlcea, oraș care iubește și trăiește handbalul cu o pasiune rară, sărbătorește acum un nou titlu de campioană, după șase ani de la dispariția Oltchimului. Duminică, într-o Sală a Sporturilor arhiplină, în care oamenii au cântat fără încetare, SCM Râmnicu Vâlcea a învins CSM Slatina cu 29-26, ultimul hop din acest drum impresionant și, măcar într-o măsură, neașteptat.

Vâlcenii s-au pregătit de sărbătoare încă de etapa trecută, când CSM București a pierdut suprinzător la Buzău (21-29), oferind rivalei șansa să tranșeze această luptă cu o etapă înainte de finalul campionatului.

În fața Slatinei, o echipă care luptă pentru a scăpa de retrogradare, echipa antrenată de Florentin Pera a condus mereu, dar nu fără emoții. Împinsă de la spate de cântecele suporterilor, Vâlcea s-a distanțat la trei goluri după primele 10 minute, dar Slatina a recuperat și s-a ținut cu îndârjire la unul-două goluri. Chiar dacă miza primului trofeu din istoria noului club al orașului s-a simțit în atmosfera încărcată din Sala Traian, echipa n-a părut niciun moment să scape meciul de sub control, jucând cu același curaj și hotărâre cu care a dus întreaga luptă pentru titlu.

În repriza a doua, vâlcencele au crescut ritmul, simțind aproape linia de sosire a unei curse purtate cu răbdare, meci cu meci, până la victoria asta atât de prețioasă.

La finalul unui joc intens, cu contraatacuri și goluri spectaculoase – ca cele 10 ale Irinei Glibko -, cu aceeași apărare greu de trecut și mai ales cu spiritul de echipă care a adus-o până aici, Vâlcea le-a oferit suporterilor și victoria, și titlul la care visează de șase ani.

Iar oamenii au primit și au sărbătorit titlu cântând Campionii, campionii!

E primul trofeu pentru această noua echipă a orașului, născută în 2013, în locul lăsat liber de Oltchim, desființată tot atunci. E un titlu câștigat în defavoarea campioanei din ultimii patru ani, CSM București, în ciuda bugetului mai mic și a numelor mai puțin sonore din teren.

Sunt mulți factori esențiali pentru acest succes. Inspirația și energia antrenorului Florentin Pera, forța celor două portărițe tinere, dar foarte talentate, intrate bine în circuitul echipelor naționale (Dumanska la prima echipă, Ciucă la naționala B), apărarea puternică din fața lor, cele câteva jucătoare străine experimentate și valoroase din lot, dar mai ales coeziunea impresionantă a grupului.

CSM București – care a câștigat cu Craiova, meci jucat în paralel –  încheie astfel cu un singur trofeu, Cupa României, un sezon marcat și de accidentările jucătoarelor sale de bază, și de freamătul intern al conducerii. Echipa finanțată de Primăria Capitalei rămâne însă fără titlu și fără obiectivul principal – calificarea în FINAL4-ul Ligii Campionilor –, și cu multe întrebări de răspuns privind viitorul: cine o va antrena? (Tomas Ryde a spus vineri că n-a ajuns încă la o înțelegere cu clubul); o va păstra pe Cristina Neagu?; va primi un wild-card pentru a juca în Ligă?; și, poate cea mai importantă, va găsi răbdarea pentru a implementa o strategie pe termen lung și pentru a construi o echipă pe măsura investițiilor și a jucătoarelor aduse la București?

De sezonul următor, Vâlcea va reveni în grupele Ligii Campionilor, competiție pe care Oltchim a fost aproape s-o câștige în 2010, când a jucat finala cu Viborg. Iată că meciurile mari, pe care acești suporteri iubitori de handbal le merită din plin, se întorc astfel la Vâlcea.

 

© FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.