SCM Râmnicu Vâlcea obține a doua victorie consecutivă, câștigă și cu Buducnost, face un nou pas spre optimile de finală ale Ligii Campionilor

Lead.ro 20 ianuarie 2021

SCM Râmnicu Vâlcea a obținut miercuri a doua victorie consecutivă în grupele Ligii Campionilor, după ce a învins Buducnost cu 25-23, și continuă să spere la optimile de finală.

După opt meciuri jucate, Vâlcea are în momentul acesta 4 puncte și se pregătește de meciul din 24 ianuarie cu puternica CSKA Moscova, care luptă pentru primele două locuri ale Grupei B.

În ce o privește, obiectivul lui SCM Râmnicu Vâlcea rămâne neschimbat: calificarea în optimile de finală. Și cum locul 5, ocupat momentan de Buducnost (opt puncte din 10 meciuri), e greu de prins, ținta realistă e locul 6, înaintea lui Dortmund și Podravka (fiecare cu două puncte, dar cu mai multe meciuri jucate). E drept, în ultima perioadă se vorbește tot mai des că Federația Europeană (EHF) s-ar putea să trimită în meciurile eliminatorii – din pricina calendarului competițional foarte aglomerat – toate cele 16 echipe.

*

Încurajate de victoria frumoasă de duminică, cu Podravka, și mai proaspete decât ne-am fi așteptat, ținând cont că acesta a fost al patrulea joc în doar 10 zile, jucătoarele lui Florentin Pera au început perfect meciul cu Buducnost: 5-1, cinci marcatoare diferite și un singur gol primit în primele 10 minute de la o echipă care – măcar în acest sezon – marchează foarte mult.

Că Buducnost e periculoasă de pe mai toate posturile, dar mai ales de pe cele două extreme, ne-am convins și în meciul de la Podgorica (pierdut de SCM la limită, 28-29, după un joc ofensiv foarte bun), dar și de data asta: cu patru goluri foarte rapide, muntenegrencele au strâns scorul la 6-5.

Noroc că portărița Batinovic s-a opus egalării, iar Liscevic și Aardahl – foarte active din nou – și-au tras echipa la +3 și apoi +4 (9-5) după 20 de minute impresionante mai ales în apărare.

Dar nici atacul n-a arătat rău (în ciuda câtorva ratări din poziții foarte bune), căci Liscevic și Gonzalez, atât de bune în depășirile lor, s-au descurcat excelent în spațiile create de defensiva ceva mai avansată a lui Buducnost.

În condițiile astea, că Vâlcea a intrat la pauză cu un avans liniștitor, 14-10, n-a mai surprins deloc: echipa lui Pera a fost mai bună la toate capitolele, chiar și pe atacurile rapide – una dintre armele muntenegrencelor.

Startul reprizei a doua a aparținut însă lui Buducnost, cu Pineau marcând două goluri frumoase de la distanță, pivotul Elghaoui, una dintre cele mai bune jucătoare ale lui SCM în acest sezon european, a răspuns cu primul ei gol al serii, înainte ca adversarele să se apropie la 15-13 și apoi 17-16.

Și cum în primele 15 minute ale reprizei secunde atacul lui SCM a reușit doar trei goluri, Florentin Pera a simțit nevoia unui time-out prin care să-și reașeze o linie ofensivă care, ușor grăbită, a adunat șase-șapte erori tehnice în repriza a doua.

Dincolo, fără să impresioneze, atacurile lui Buducnost au fost ceva mai îngrijite, cu Radicevic și Pineau foarte active. În ultimele 10 minute ale partidei, fostele extreme de la CSM București, Mehmedovic și Radicevic, au redus diferența la doar un gol, 18-17 și apoi 19-18, dar de fiecare dată Ewgenija Minevskaja a readus avantajul de două goluri. Tot ea a pasat apoi către Marta Lopez pentru o frumoasă boltă din extremă care a mărit distanța la trei goluri, moment în care Bojana Popovic a cerut time-out. Elgahoui, Trifunovic și din nou Minevskaja (de două ori) s-au opus însă revenirii muntenegrencelor, ajutând Vâlcea să obțină o victorie importantă (25-23) în drumul spre optimile de finală.

Primele declarații

Imediat după meci, antrenorul Florentin Petra a spus la Digi Sport că e o victorie meritată, am contolat tot jocul, puteam să câștigăm mai clar, dar puteam să și pierdem având în vedere valoarea adversarului. Trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ, avem un moral bun, avem încredere, trebuie să muncim în continuare. Știu că au fost multe momente în care puțini suporteri mai credeau într-o astfel de revenire, dar echipa a reușit să se reabiliteze și să joace la un nivel înalt. Trebuie să păstrăm aceeași apărare bună, să fim eficienți în atac și să fim o echipă, așa cum am fost și azi.”

**

Așa cum știi, în noul format competițional, cu două grupe de opt echipe, Râmnicu Vâlcea și CSM București trebuie să se claseze între primele șase echipe – cu cât mai sus, cu atât mai bine pentru eventualul duel din optimile competiției. Primele două clasate din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală, locurile 3-6 joacă în optimile de finală.

CSM București a fost învinsă sâmbătă de Vipers Kristiansand și a ajuns la trei înfrângeri consecutive în Liga Campionilor, unde n-a mai câștigat din luna noiembrie. Echipa antrenată de Adi Vasile, noul selecționer al echipei naționale, are șanse mici să-și păstreze locul 2 într-o grupă în care Rostov, Metz, Vipers și chiar Ferencvaros sau Esjberg arată o formă mai bună.

Pentru CSM ar fi urmat deplasarea la Rostov din 23 ianuarie, însă meciul a fost amânat din cauza cazurilor de Covid ale echipei din Rusia.

 

Foto: Remus Badea/ Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.