Scrisoare UEFA: Fotbalul european ar putea fi reluat la începutul lunii iunie, fără spectatori în tribune

Lead.ro 5 aprilie 2020

Într-o scrisoare trimisă celor 55 de membri ai organizației, UEFA încurajează finalizarea tuturor competițiilor interne și internaționale. În sensul ăsta, forul european lucrează la un nou calendar competițional, calendar care ar putea ajunge în public până la 18 mai.

*

LaLiga și Premier League sunt ligile care par să insiste cel mai mult pe lângă UEFA pentru găsirea unei formule de finalizare a actualului sezon, chiar dacă asta ar însemna prelungirea campionatelor actuale până în luna august. Deocamdată, asta nu este o opțiune luată în considerare de UEFA, care rămâne optimistă în ceea ce privește încheierea socotelilor în vară.

LaLiga ar putea reporni pe 5 iunie, cu condiția ca guvernul spaniol să-și dea acordul și atât timp cât o astfel de mutare se încadrează în planurile UEFA pentru alte ligi. Dacă este necesar, celelalte 11 meciuri din campionatul Spaniei se vor juca în spatele ușilor închise.

Acesta este scenariul pentru care LaLiga lucrează în prezent, pe baza traiectoriei actuale a coronavirusului, cu planuri de a lansa un calendar competițional până la 18 mai.

Potrivit cotidianului „AS”, directorul de competiții al UEFA, Giorgio Marchetti, lucrează și el la un calendar competițional pe care dorește să îl prezinte membrilor UEFA la jumătatea lunii mai. Incluse în acest calendar ar fi și competițiile internaționale – Champions League și Europa League -, care ar putea fi încheiate într-un format Final4, ca la handbal: semifinalele și finala (poate chiar și sferturile de finală) s-ar putea juca într-un singur oraș, într-o singură manșă.

Totuși, acest plan a fost pus în discuție chiar de președintele UEFA, Aleksander Ceferin, care a declarat, pentru ZDF, că reluarea campionatelor ar putea fi, dacă lucrurile nu se schimbă, imposibilă. Asta după ce tot Ceferin spunea, într-o scrisoare trimisă în urmă cu 10 zile asociațiilor membre, că prioritatea UEFA este finalizarea ligilor interne. Și doar apoi a competițiilor europene.

Indiferent ce s-ar întâmpla, UEFA ar vrea să vadă unitate între cei 55 de membri ai săi. Așa că intenția ligii belgiene de a-și încheia sezonul încă de acum, înmânând titlul lui Club Bruges (care are un avans de 15 puncte față de locul secund), nu a fost primită prea bine. Mai ales că ideea a fost promovată zilele astea și în Olanda, unde Ajax și Alkmaar sunt despărțite doar de golaveraj în fruntea clasamentului.

Poate tocmai de-asta, UEFA a ținut să reamintească asociațiilor afiliate că atât Liga Campionilor, cât și Europa League au norme de admitere care ar putea să nu permită calificarea echipelor din ligi care nu au fost finalizate.

O altă problemă importantă acum – și pentru campionatele interne, dar și pentru Liga Campionilor și Europa League – este legată de contractele de jucătorilor. Multe expiră pe 30 iunie. Așa că UEFA, FIFA și asociațiile fotbalistice lucrează la un plan care ar prelungi contractele până la sfârșitul sezonului actual – indiferent dacă vorbim de iulie și chiar august, când următorul sezon ar fi trebuit să înceapă.

Una dintre variantele despre care se discută tot mai des în Germania și Anglia ne-ar putea conduce spre un lung „cantonament colectiv” (echipe în izolare colectivă, dacă preferi) întrerupt, din trei în trei zile, de meciurile restante ale actualului sezon. Astfel, pe câteva stadioane fără spectatori, Bundesliga și Premier League ar putea să-și consume ultimele etape.

Potrivit ziarului german „Kicker”, jucătorii lui Bayern ar putea relua pregătirea la sediul clubului din Säbener Straße încă din 6 aprilie, în condiții stricte: patru grupuri de patru jucători și un grup de cinci.

Cum stau lucrurile în Big 5:

– în Germania și Anglia, fotbalul e suspendat până la 30 aprilie (cel puțin);

– în Spania, Italia și Franța, campionatele sunt suspendate pe o perioadă nedefinită;

– contractele jucătorilor (care expiră la 30 iunie), fereastra de transferuri din vară și competițiile internaționale vor fi și ele prelungite sau amânate;

– sunt luate în calcul scenarii în care actualele competiții interne și internaționale să poată fi încheiate în iulie și chiar august. Cu sau fără spectatori în tribune. Ultima variantă este anularea campionatelor și a cupelor europene, un lucru care ar genera pierderi foarte mari pentru cluburi și pentru forurile internaționale.

Înainte de suspendarea Ligii Campionilor, Atletico Madrid, Paris Saint-Germain, RB Leipzig și Atalanta s-au calificat deja pentru sferturile de finală. Au mai rămas de jucat și cele patru meciuri retur din optimi: Juve vs Lyon (0-1), Man. City vs Real Madrid (2-1), Bayern Munchen vs Chelsea (3-0) și Barcelona vs Napoli (1-1).

**

În România, termenul cel mai apropiat pentru reluarea competițiilor fotbalistice din România ar putea fi 16 mai 2020, dacă situația privind coronavirusul se va îmbunătăți în jurul acestei date. Membrii Grupului de Lucru care lucrează pentru un nou calendar competișional au luat în calcul perioada necesară reacomodării la efort a jucătorilor, ca și modificarea termenului UEFA pentru finalizarea competițiilor naționale: 28 iunie, față de 1 iunie, dar și expirarea contractelor unor jucători la data de 30 iunie sau mai devreme.

Două variante pentru Liga 1

În toate scenariile, competiția ar fi reluată de la clasamentul de acum, cu același număr de puncte.

În primul dintre ele, antrenamentele ar fi reluate pe 16 aprilie, urmând ca Liga 1 să înceapă pe 16 mai, cu ultimele opt etape din „play-off” disputate în regimul normal, iar semifinalele Cupei într-o singură manșă, nu două. Problema cu acest plan e că ar trebui disputate patru etape în luna iunie, în condițiile în care contractele celor mai mulți fotbaliști expiră la 30 iunie.

În al doilea scenariu, mai pesimist, campionatul ar urma să fie repornit pe 13 iunie. Meciurile rămase din „play-off” ar fi disputate doar într-o manșă, nu tur-retur.

Ce spun oamenii din fotbalul românesc

Până când Grupul de Lucru va lua o decizie finală, lumea pestriță a fotbalului românesc ajută, de pe margine, cu tot felul de idei. Printre ele, păstrarea clasamentului din sezonul regulat sau organizarea a două campionate în anul următor.

„FRF va decide ce se întâmplă cu campionatul. Noi deja am jucat tur-retur, fiecare cu fiecare. Nu s-ar supăra nimeni dacă se termină ca acum. Nu ar fi împotriva fotbalului. Să se ia clasamentul de la finalul sezonului regulat sau cel de acum. Oricum ar fi bine pentru noi. Știți cât de supărat sunt eu pentru că mi s-au luat punctele și golurile după sezonul regulat. Dacă jucăm din trei în trei zile terminăm campionatul la timp. Sunt de acord să jucăm așa, dar nu din două în două zile.” – Dan Petrescu, antrenorul lui CFR Cluj

„Nu cred că se va juca acest sezon. Este imposibil să se joace. Trebuie să se stabilească un criteriu de departajare. Trebuie se stabilească cine merge în Europa și dacă se ia campionatul.” – Mihai Rotaru, finanțatorul Craiovei

„Părerea mea este că sezonul acesta va fi compromis din punct de vedere sportiv, există posibilitatea ca pe viitor să jucăm două campionate într-unul singur.” – Helmut Duckadam, președinte de onoare la FCSB

„La momentul de azi, reluarea campionatului pe 15 mai pare o dată cam îndepărtată. Ultima variantă, anularea campionatului, e puțin probabilă, dar o luăm în considerare. S-ar putea să avem o modificare la 16 echipe în sezonul următor și să vedem ce facem cu echipele retrogradate, apoi să mai aduce două din Liga 2.” – Justin Ștefan, secretar general LPF

„Cred că nu se va mai relua niciodată sezonul ăsta și nu se dă titlul anul ăsta.” – Dumitru Dragomir, fost președinte LPF

„Se poate lua clasamentul final din sezonul regulat. E o idee, nu e una rea. Cei care sunt la conducere trebuie să ia decizii. Sigur că vor fi și nemulțumiri. Important e ce se decide și la UEFA, cum se vor pronunța cei de acolo.” – Sorin Cârțu, președinte Craiova.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.