Ștafeta României înoată în finala Europenelor de la Otopeni. Diana Stiger e în finală la 800! Andrei Anghel și Denis Popescu, semifinale la 50 metri spate

Andreea Giuclea 5 decembrie 2023

Într-o primă zi a Campionatelor Europene de Înot în Bazin Scurt de la Otopeni cu mulți români la start, dar mai puțini în tribune, înotătorii români s-au calificat în trei probe ale sesiunii de după-amiază, unde așteaptă mai mulți spectatori să-i încurajeze: ștafeta masculină de 4×50 de metri liber formată din David Popovici, Patrick Dinu, Mihai Gergely și Alexandru Stoica s-au calificat în finală, Diana Stiger, în finală la 800, iar Denis Popescu și Andrei Anghel au prins amândoi semifinala probei de 50 metri spate.

„A fost o senzație unică”

Denis Popescu și Andrei Anghel au spart gheața în calificările probei de 50 metri spate, calificându-se în semifinală cu al patrulea (23.36) și al cincilea (23.49) timp. Amândoi se antrenează la Bucharest Sport Club, cu Marius Grigore și Bogdan Stroe, și sunt medaliați la Campionatele Mondiale Universitare din vară. După ce au concurat acolo împreună într-o finală, vor fi prezenți la București în semifinală, într-un bazin pe care-l cunosc foarte bine.

„Am mai concurat de multe ori în acest bazin, dar a fost o senzație unică, deoarece e o competiție internațională. Nu pot să mint că n-am avut emoții la start, dar a fost bine, o probă reușită”, a spus Denis Popescu, care are 20 de ani și e din Reșița. „Abia aștept semifinala. Am plănuit să iau pas cu pas, m-am gândit doar la ce-o să fie acum dimineață, nu m-am gândit la ce-o să fie pe viitor, ce urmează o să fie un bonus. Le luăm pas cu pas. Suntem și colegi de antrenamente, prieteni foarte buni, și mă bucur că am ajuns amândoi în semifinală. Sperăm să ajungem amândoi și în finală.”

 

Andrei Anghel revine în semifinala unei competiții internaționale după prezența în primii 16 la Campionatele Mondiale din Japonia din vară.

Dacă n-ai emoții, probabil nu te-ai distrat, deci am avut emoții. Sunt mulțumit cu timpul meu de dimineață, mă bucur că m-am calificat în semifinală, pentru că eram trei români, și chiar dacă teoretic am fost în primii 16, al treilea nu ar fi intrat, deci a trebuit să tragem tare dimineață toți. Mă bucur că am făcut parte din primii doi, putea să fie oricine. La 50 e de ajuns să greșești sosirea, am fost despărțiți la 30 de sutimi toți trei. Deocamdată, o iau pas cu pas. Următorul obiectiv e finala.”

Andrei Ungur, celălalt român din seriile probei, s-a clasat pe 12 (23.68).

Despre cum e să înoate acasă, Andrei spune că „e un avantaj un pic pentru proba de spate mai ales, pentru că cunoaștem tavanul; trebuie să-ți iei niște repere. Să înoți în fața publicului român e o motivație suplimentară, aștept să se strângă mai mulți pentru semifinale și finală.

Ștafeta e cea mai spectaculoasă probă

Prima finală cu prezență românească are loc după-amiază, în proba de ștafeta 4×50 metri liber masculin. Alături de echipe puternice ca Marea Britanie și Italia, mereu pe podiumurile mondiale cu ștafeta, va fi și echipa României. David Popovici, Patrick Dinu, Mihai Gergely și Alexandru Stoica s-au calificat cu al șaselea timp.

„E cea mai spectaculoasă probă, va fi foarte strânsă finala, și dacă vine mai multă lume ne vor împinge de la spate, să mergem mai bine”, a spus Patrick Dinu, campion european și mondial de juniori cu ștafeta vara trecută. „După părerea mea, să înoți în ștafetă e cel mai frumos sentiment. Am făcut destul de multe ștafete, și la juniori și la seniori, este de departe cea mai frumoasă experiență când ești cu echipa.”

Diana Stiger e în finală la 800 de metri

O altă prezență românească într-o finală este cea a Dianei Stiger. Înotătoarea de doar 15 de ani, legitimată la Steaua, s-a calificat în finala probei de 800 de metri.

Diana a înotat în 8:35:70, al șaptelea timp dintre finaliste, și va concura pentru medalii miercuri seara, în a doua zi a competiției.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.