„Ușor, ușor ne strecurăm până pe podium”. Andrei Anghel, al zecelea timp în semifinala de 50 de metri spate

Andreea Giuclea 29 iulie 2023
Proiect susținut de
× Proiect susținut de

Andrei Anghel a încheiat pe 6 în semifinala a doua a probei de 50 de metri spate de la Campionatele Mondiale de la Fukuoka, 24:95. Cu acest timp, înotătorul român s-a clasat al zecelea și nu va merge în finala de mâine a probei.

A fost ultima prezență românească la acest eveniment.

Andrei înotase în serii în 24:86, un personal best. Ultimul timp care a prins finala a fost de 24:81. Cel mai bun timp a fost obținut de americanul Justin Ress, 24:35.

După semifinală, Andrei a spus că a simțit că a făcut o cursă mai curată decât de dimineață: „Așa am simțit. Mă uitam pe tabelă și căutam un timp mai bun. Nu e un timp rău, e al treilea cel mai bun timp al meu. Dar îmi pare rău de senzația aia curată pe care am avut-o acum. Clasarea e, într-o semifinală, cea mai sus de până acum. Mă rog, am fost descalificat data trecută și teoretic n-am avut clasare, dar aș fi fost pe locul 12 dacă n-aș fi fost descalificat în Australia. Acum sunt al 10-lea. Ușor, ușor ne strecurăm până pe podium. Sunt tânăr, e timp, resurse sunt, voință e…”.

Andrei n-a mai avut emoții la fel de puternice la sută, sau cum a avut de dimineață, în serii, când a fost „intens”. El pune în context faptul că mai are nevoie de experiențe similare:

„Aici voiam să ajung. Se simte puțin lipsa mea de experiență în competiții majore, cum ar fi acest mondial. Eu sunt debutant, e primul meu mondial în bazin de 50. Sunt mai mult decât crud, aș putea spune. Am participat și în Australia, în bazin de 25. Doar că… Contează bazinul. Cel puțin pentru mine bazinul de 50 îl iau mult mai serios.”

Pentru Andrei urmează Jocurile Mondiale Universitare, despre care spune că „acolo ar trebui să prind destul de ușor o finală, pentru că nu e foarte greu. Și sunt șanse reale pentru podium. Mă bat cu încă 3 băieți care au participat aici.”

Despre proba de 100, înotătorul român o vede ca pe un proiect mai lung. „Mă bucur de 50, dar nu m-am lăsat niciodată de sută. Adică este și va fi mereu un proiect pentru mine, un proiect mai lung, se pare. Până după Roma, m-am pregătit pentru sută. Pentru că antrenamentele pentru sută coincid și cu cele de 50. Nu e o problemă să faci transferul ăsta, dar… de la Roma m-am hotărât împreună cu antrenorul Marius Grigore să ne focusăm pe ce avem de făcut cu adevărat.” 

„Proba de 50 e un instinct. Ești, nu știu, cel mai aproape de, cel puțin eu, varianta ta de om de peșteră, de animal, de cum vrei să o zici”, Andrei Anghel.

Context

Andrei Anghel (25 de ani) participă pentru prima oară la Campionatele Mondiale de Seniori în Bazin Lung, după ce în decembrie s-a calificat în semifinale și la Mondialele în Bazin Scurt din Melbourne.

„Eu sunt generația care s-a lăsat. Dar eu nu m-am lăsat”, ne spunea despre drumul lui atipic către performanță, înainte de plecarea spre Japonia. A avut și el perioade grele, de stagnare, în care alții poate s-ar fi oprit. Dar a mai avut ceva: o încredere greu de clintit. A știut mereu că o să vină și momentul lui. Povestea lui vorbește despre răbdare, încredere și acceptarea faptului că în sport – ca în orice domeniu – nu poți progresa mereu; vor fi și perioade de platou, prin care trebuie să treci fără să grăbești procesul, oricât durează, pentru că drumul fiecăruia e diferit.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.