„Suntem pregătiți din toate punctele de vedere”. Presiunea Euro 2019 a atins cote maxime, dar realismul e cuvântul de ordine în cantonamentul României

Ciprian Rus 18 iunie 2019

(Forli, Italia) 

Puțin câte puțin, euforia meciului teribil cu Portugalia, cu penaltiul apărat în prelungiri de Ionuț Radu, ca și bucuria ultimelor patru partide câștigate consecutiv în preliminarii (trei fără gol primit), în fața unor adversari care i-ar da fiori Naționalei mari, s-a stins. Trupa de tineri teribili de la U21, care ne-a învățat să visăm din nou, după mai bine de două decenii, a căzut într-o grupă infernală a Campionatul European din Italia și San Marino, iar realitatea că Franța și Anglia sunt mari favorite ale turneului e incontestabilă.

Speranțe sunt, iar „tricolorii” se declară gata să și le apropie. Realismul domină, totuși, în tabăra Naționalei U21 de la Forli, în nordul Italiei, iar ultimele declarații dinaintea meciului considerat decisiv pentru calificarea în semifinale, cel cu Croația (marți, 19.30, în direct pe TVR1), o confirmă. Cu câteva ore înaintea partidei de la Seravalle, de pe San Marino Stadium, am strâns laolaltă cele mai recente declarații venite din tabăra României.

Mirel Rădoi: „Suntem pregătiți pentru nivelul de la Euro”

„Am văzut rezumatul întâlnirii dintre Italia și Spania și, vă spun sincer, dacă nu erau filmări de aproape, nu îți dădeai seama că joacă echipe U21. Acesta e nivelul Europeanului de tineret și cred că băieții sunt pregătiți să facă față la acest nivel. Am tras doi ani să ajungem aici, așa că trebuie să ne ridicăm, atât din punct de vedere tactic, cât și fizic, la nivelul unui campionat european.”

„Lucrul de care mă tem cel mai mult e ca băieții să nu fie copleșiți de importanța acestei competiții. În momentul în care ei vor realiza unde sunt și ce șansă au în față, eu cred că împotriva oricărui adversar vom evolua vom fi foarte greu de bătut.”

„Sperăm ca numărul mare de fani români să aibă un efect pozitiv asupra noastră, să fie o atmosferă frumoasă, care să ne poarte spre victorie. Oricând poate interveni o situație foarte neplăcută pentru echipa noastră și atunci ne putem pierde echilibrul și concentrarea, dar ne dorim ca fanii să fie cu noi până la capăt.”

„În momentul de față avem o formulă fixă de echipă, iar asta i se datorează în mare măsură lui Ianis Hagi. E foarte influent în joc, ne ajută mult.”

„Sunt foarte mulți jucători de la Viitorul care joacă nu doar la tineret, ci și la echipa mare. E clar că fotbalul românesc depinde în mare măsură acum de proiectul Viitorul, un proiect care are nevoie de susținere. La fel cum noi avem un nucleu important de la Viitorul, așa are și Croația un nucleu bun de la Dinamo Zagreb. Eu cred că de-acum va conta mai puțin echipa de la care vin și că toți vor da totul pentru țara lor.”

Ianis Hagi, coordonator de joc: „Suntem foarte uniți”

„Datoria noastră e să facem lumea fericită. Am reușit asta într-o oarecare măsură, calificându-ne aici. Suntem un colectiv unit, ne știm de când eram mici, nu cred să se pune problema lipsei de omogenitate, suntem foarte uniți. Suntem pregătiți pentru acest examen din toate punctele de vedere.”

Alex Pașcanu, fundaș central: „Trebuie să jucăm la calitățile noastre”

„Am avut antrenamente foarte bune, foarte tari în Italia. Mirel Rădoi știe ce are de făcut, a fost și el în poziția noastră. Vom întâlni echipe foarte puternice, va trebui să jucăm la calitățile noastre ca să reușim.”

Vlad Dragomir, mijlocaș: „Știm pe ce ne bazăm”

„Mă simt foarte bine la U21, sunt aici băieți care te fac să te simți ca acasă, iar asta cred că va conta foarte mult. Suntem unul pentru celălalt și abia aștept să începem. Ne știm bine calitățile, știm pe ce ne bazăm, iar asta ne dă încredere.”

Alex Cicâldău, mijlocaș central: „Adversarii ne prives de sus, asta ne motivează”

„La acest turneu final trebuie să demonstrăm că merităm să ajungem la echipa mare și să dăm totul atunci când suntem chemați. Adversarii din grupă ne privesc de sus, dar asta ne motivează. Dacă suntem mai slab cotați, nu înseamnă că ne vom da bătuți.”

Fotografii: FRF

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.