Tomas Ryde, despre meciul cu Rusia și ce urmează: „Trebuie să vedem dacă Cristina Neagu va juca sau nu cu Suedia”

Andrei Năstase 8 decembrie 2019

(Kumamoto, Japonia)

După secțiunea de limbă engleză a conferinței de presă cu Rusia, Tomas Ryde a simțit nevoia să ia o gură de aer. Când a revenit în zona media improvizată, fără economie de spațiu, în marea sală de expoziții Park Dome, suedezul se mai scuturase de starea proastă pe care o avea.

Uite ce ne-a spus Ryde despre arbitraj:

Ungaria a suferit cu noi din cauza arbitrajului, am spus asta. Eu foarte rar mă plâng de arbitraj, nu-mi place să fac asta. Dar Ambros a avut o discuție cu arbitrii la pauză, Costică Buceschi a fost foarte supărat când a văzut, și cred că arbitrii au schimbat nivelul în a doua repriză. Crina a avut două faulturi în atac acordate foarte ușor, Cristina a pasat o minge pe care ele au oprit-o cu piciorul, nu s-a fluierat, au înscris pe contratac și am pierdut energia în acel moment. N-am mai putut să revenim. Revenirea din prima repriză a fost incredibilă, dar în a doua parte n-am mai avut nergia să o facem din nou, și ele au fost prea puternice. Sunt, într-adevăr, foarte puternice.

Despre meci

Am jucat bine, le-am oprit bine pe Anna Sen și Anna Vyakhireva. Dar pentru un turneu ca ăsta, mai aveam nevoie de un apărător central, pentru că e greu pentru Crina și Perianu să reziste până la capăt la nivelul ăsta.

Modul cum joacă Rusia în apărare e incredibil, ne-au oprit bine extremele și jocul 7 contra 6. Putem juca mai bine, dar avem nevoie de antrenamente. E vorba de detalii, dar pentru asta e nevoie de timp. La meciul de azi, principala diferență a fost de putere, nu atât de tempo. Apărarea lor e foarte puternică, nu-ți dă spații, fac pressing bun, te scot din ritm. Dar când a înscris Laura din poartă în poartă, i-am strigat: Come on, haide! Avem azi o șansă.

La pauză le-am zis: E posibil! Jucătoarele Rusiei erau incomodate de apărarea noastră în prima repriză. Când Vyakhireva a făcut două faulturi în atac a fost un moment bun pentru noi. A fost un moment bun, dar trebuie să și înscriem. E important ca jucătoarele să joace meciuri de genul ăsta, să joace în Champions League, să știe cum să joace în astfel de condiții.

Dar legat de timing, da, trebuie să avem un timing mai bun în pase, să ieșim la al doilea apărător, să jucăm cu extremele. Pentru ca asta să se întâmple, e nevoie ca jucătoarele să exerseze. Și ne întoarcem la situația în care e România: avem multe jucătoare noi, nu am avut timp să exersăm prea bine acest timing și jucăm împotriva celor mai bune apărări din lume. Și nu ai șanse, sunt de pe altă planetă, te omoară încet.

Cred că jucătoarele sunt un pic obosite și va fi greu să menținem un ritm bun pentru Suedia și Japonia. Dar fetele au nevoie de această experiență.

Despre Cristina Neagu

Știm și că Cristina e deja obosită, nu mai are aceeași energie. A făcut multe pentru țara și pentru echipa asta, dar azi n-a putut la fel și am vorbit despre asta. I-am spus să încerce să-și liniștească mintea, să fie pozitivă cu ea însăși.

Trebuie să vedem dacă Cristina va juca sau nu cu Suedia, e o întrebare. Pentru că are dureri la genunchi și nu e bine să exagerezi. Pentru că una e durerea, alta e suferința. Dacă suferi, creierul tău fierbe și e prea mult. Avem o zi de odihnă, vom vedea cum se simte și poate va reuși să joace

Despre jucătoarele tinere

Așa cum știm, alte jucătoare trebuie să facă un pas în față. Laura Pristăviță a fost foarte bună în prima repriză, și Lorena Ostase a făcut un alt pas înainte azi.

Laura a făcut unul uriaș. Am vorbit cu ea să nu mai fie așa stresată. I-am spus că pătrunderile pe care le face sunt uimitoare, bang-bang, trece de apărătoare, dar se grăbește la finalizare. Și i-am zis să facă o mică pauză, ca și cum ar bea o cafea, și apoi să arunce. Să-și ia o fracțiune de secundă să se uite la portar. A ratat prima aruncare azi, dar a doua a dat-o printre picioarele portarului.

Și Polocoșer a avut un nivel bun azi. Da, a avut trei eliminări, dar a jucat agresiv și trebuie să jucăm tare. Trebuie să învețe, dar sunt mulțumit de cum joacă, dă multă energie echipei.

Nu e ușor ca Elena Dache să înțeleagă playbook-ul, joacă încă destul de individualist. Dar o folosim în moduri individuale, în situații de unu la unu. Trebuie să se mai antreneze împreună cu celelalte fete, dar și ea poate să țină ocupată o jucătoare ca Anna Sen.

Vreau să spun ceva și despre Denisa Dedu, a avut multe reușite în poartă – unele în momente critice – și cred că e dificil pentru ea acum, după înfrângere. Dar a făcut un pas important înainte.

Despre golurile primite pe contraatac

Când arunci și ratezi, știi că trebuie să te întorci repede în apărare, iar azi am fost puțin în urmă. Am aruncat prea repede, când unele jucătoare nu erau pregătite să pornească imediat înapoi. Și când ești în urmă cu Rusia, e gata, e bye-bye. E vorba de experiență, trebuie să lucrez mai mult cu jucătoarele, să ne uităm pe video, să învățăm.

Despre Suedia

Suedia are o structură bună, pivoți foarte buni. Bella (Gullden) interpretează bine playbook-ul. Până acum n-au jucat bine cu extremele, dar știu ce poate face Hagman. Le cunosc, bineînțeles. Pentru noi trebuie să fie despre viteză, despre întreruperi în apărare, despre a lua inițiativa și a juca mai bine în momentele critice. Azi am făcut prea multe greșeli în momentele critice, multe erori tehnice. Uneori trebuie să jucăm mai simplu. Dacă vom folosi din nou sistemul 7 contra 6, asta depinde dacă va juca sau nu Cristina.

**

După meciul ăsta, Rusia a făcut 6 puncte, Spania o poate imita dacă bate astăzi Suedia, iar Muntenegru a trecut de Japonia (nu așa de simplu, 30-26) și a făcut și ea 4 puncte.

România a rămas fără puncte, iar după o zi de pauză, ne așteaptă alte două meciuri diferite, în care jucătoarele fără experiență o pot câștiga, relațiile de joc pot fi dezvoltate, timing-ul din atac și colaborarea din apărare pot fi exersate exact la nivelul potrivit.

Programul României în Main Round:

Marţi, 10 decembrie, 13.30 – România – Suedia

Miercuri, 11 decembrie, 11:00 – România – Japonia

Foto: FRH

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.