Trădată de apărare, România pierde cu Suedia în debutul preliminariilor pentru Euro. Din meciul ăsta se putea obține mai mult

Ciprian Rus 23 martie 2019

Numeroasele accidentări din apărare (Chiricheș și Toșca) și atac (Țucudean și Andone) lăsau destule semne de întrebare referitoare la felul în care va arăta România în debutul preliminariilor pentru Euro 2020. Forțat să improvizeze, Cosmin Contra a pariat pe Grigore și Bancu în apărare, și pe Pușcaș în atac. Opțiunile selecționerului aveau să se dovedească decisive în scorul final, atât negativ, cât și pozitiv.

Susținută puternic de o peluză care a dominat sonor stadionul pentru minute bune, România a început curajos, cu un joc de posesie peste ce ne-a obișnuit echipa noastră în ultimii ani. Vreme de jumătate de oră, s-a jucat de la egal la egal, cu o prezență mai insistentă a noastră în preajma careului advers. Numai că slăbiciunile „tricolorilor”, atât pe flancuri, cât și în jurul careului propriu, au fost repede reperate de adversari, care n-au întârziat prea mult ca să le speculeze.

Cu un joc corect și atât, suedezii au făcut 2-0 fără să se străduiască prea mult, după două serii de erori ale defensivei conduse de căpitanul Săpunaru. Mai întâi a marcat Quaison, în minutul 33, la o minge servită pe tavă de Grigore, apoi a venit rândul lui Claesson să mărească avantajul gazdelor, pe o respingere aproximativă a lui Marin.

Cu un Pușcaș bătăios în atac, România a avut singura sa ocazie mare prin vârful lui Palermo, chiar înainte de fluierul final al primei părți. În rest, doar șuturi și câteva incursiuni anemice, semnate de Chipciu, Stanciu și dezamăgitorul Mitriță, schimbat la pauză cu Keșeru.

Atacantul celor de la Ludogorets a redus din handicap după o oră de joc, la o fază lucrată de Pușcaș și Marin. În locul mult-așteptatului forcing, jocul a intrat în zona de confort a suedezilor, care au tras de timp cât au putut și au ratat câteva ocazii de a închide meciul. Cu Ianis Hagi în teren, România a avut o sigură șansă de egalare, la un șut blocat în careul de 16 al lui Olsen.

În final, o am văzut o primă dezamăgitoare, nu doar prin lipsa realizărilor, ci, parcă, și a atitudinii, dar și o repriză secundă ceva mai bună contra unei echipe a Suediei deloc impresionantă. Un meci din care puteam scoate mult mai mult, dacă nu eram atât de nesiguri în apărare. 

Suedia, la rândul ei, n-a mai arătat atât de bine cum o făcuse în Rusia, acum câteva luni, când a reușit să ajungă până în sfeturile de finală ale Campionatului Mondial (învinsă acolo de Anglia). Și dacă suedezii vor fi principalii adversari pentru locul doi în această grupă în care Spania pornește ca mare favorită, poate că nu sunt așa de multe motive de îngrijorare. Altfel spus, nu există, după acest prim meci, dovezi că între Suedia și România ar fi o diferență de valoare. Ceva mai multă experiență pentru ei, da. Și asta s-a văzut în atitudinea din primele minute, când tânăra echipă încercată de Contra a părut puțin intimidată. În rest, naționala antrenată de Contra a jucat la nivelul adversarilor. Și cu ceva mai multă îndrăzneală, repriza a doua ar fi putut aduce încă un gol.

Așa, rămânem cu regretul că ezitările noastre ne-au costat scump – două goluri evitabile – și privim de-acum înainte.

Urmează meciul de acasă cu Insulele Feroe, pe 26 martie (21.45), unde o victorie este obligatorie. mai ales că insularii au reușit să piardă în Malta, 1-2 (cu penalti ratat), deși au jucat 30 de minute cu un om în plus.

Celelalte două colege de grupă, Spania și Norvegia, vor închide astăzi (de la 21.45) socotelile primei runde.

Suedia – România 2-1

Au marcat: Quaison ’33, Claesson ’41 / Keșeru ’59

România: Tătărușanu – Cr. Manea, Săpunaru, Dr. Grigore, Bancu – T.Băluță, R. Marin – Chipciu, N. Stanciu, Mitriță – Pușcaș

Rezerve: Pantilimon, Fl. Niță, R.Benzar, Moți, D. Nistor, I.Hagi, Keșeru, P. Anton, Cicâldău, Deac, D. Man, A. Ivan

Selecționer: Cosmin Contra

Suedia: Olsen- Lustig (Krafth 24′), Helander, uaison, Augustinsson – Forsberg, Larsson, Olsson, Claesson – Quaison, Berg

Rezerve: Johnsson, Nordfeldt, Andersson, Durmaz, Fransson, Ishak, Krafth, Larsson, Papagiannopoulos, Sema, Svensson, Tinnerholm

Selecționer: Janne Andersson

Foto: Facebook FRF

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.