Ultima repetiție: cu câteva zile înaintea Europeanului din Franța, Trofeul Carpați vine să ne arate unde suntem

Lead.ro 22 noiembrie 2018

Echipa națională de handbal feminin și-a început, zilele asta, pregătirile pentru Campionatul European din Franța (29 noiembrie – 16 decembrie). O scurtă, intensă și foarte importantă perioadă în care echipa trebuie să-și intre în ale ei: atmosferă, ritm, energie și motivație – toate trebuie atinse, exact ca la revizia dinaintea drumului mai lung.

Un pas important în aceste pregătiri e Trofeul Carpați, ajuns la o ediție specială – 50 – și puternică, cu Rusia, Serbia și cele două echipe ale României, A și B. Vineri și sâmbătă, în Polivalenta din București, Ambros Martin și jucătoarele lui vor avea prilejul să vadă cum arată jocul echipei înaintea unui European pe care naționala României îl va începe cu toate posibilitățile pe masă.

Nimeni nu s-ar mira ca această echipă să prindă lupta pentru medalii, în weekendul final de la Paris, însă nu mulți au uitat de neașteptata alunecare cu Cehia, în optimile de finală ale unui Mondial început excelent și terminat atât de brusc. Totuși.

Sentimentul este că acum – după două turnee finale pe care le putem considera de reașezare, unde echipa nu doar că a trebuit să-și asambleze un nou nucleu tare, în care să cuprindă și câteva jucătoare mai tinere, dar a trebuit să se acomodeze și la stilul lui Ambros Martin – în fine, acum vine prima competiție atacată cu elan, un soi de all in care, dacă va fi asumat curajos, poate aduce un rezultat (sau măcar un joc de handbal) frumos.

Revenirea Gabrielei Perianu, piesa care a lipsit la ultimele două turnee finale din sistemul defensiv imaginat de Ambros Martin, antrenor care și-a obținut toate marile victorii pornind de la ideea că fără o apărare serioasă nu poți avea o echipă puternică, contribuie la acest avânt. Din nou sănătoasă, în formă tot mai bună la Siofok, în Ungaria, Perianu are acum ocazia să lege în centrul apărării – acolo unde se câștigă și pierd meciurile de handbal -, un parteneriat solid cu Crina Pintea, care vine la echipă cu forma excelentă pe care a demonstrat-o la Issy Paris. 

De eficiența și succesul acestui bloc central – lângă care se va așeza probabil și Ana Maria Dragut, o apărătoare tare bună și ea – depinde probabil și succesul echipei României la acest European. 

La conferința de presă premergătoare Trofeului Carpați, Pintea și Perianu au vorbit și ele de importanța unei bune colaborări în apărare. „Eu îmi doresc ca forța echipei să stea în apărare“ a spus Crina, înainte să confirme că revenirea Gabrielei e foarte importantă și că „avem dorinţă, avem ambiţie, atmosfera e bună, trebuie să rămânem unite“.

Foarte mult va conta și forma Cristinei Neagu, a centrilor Eliza Buceschi și Cristina Laslo, a portărițelor Denisa Dedu și Iulia Dumanska. Toate arată bine azi, toate vor încerca să-și continue forma și în Franța.

România va debuta în Grupa D (la Brest), chiar pe 1 decembrie, cu Cehia – prilej pentru revanșă după întâlnirea de anul trecut. În grupă mai sunt Germania – o echipă care, chiar dacă nu-i de speriat, rămâne imprevizibilă -, și campioana în serie Norvegia, deținătoarea titlului și echipa de bătut, alături de Franța și Rusia, la acest European.

Obiectivul României? Locurile 1-6, care înseamnă clasarea între primele trei în grupa principală de la Nancy, unde cele trei echipe calificate din Grupa D se vor alătura primelor trei clasate dintr-o Grupă C în care mai ales Olanda, dar și Ungaria și Spania pornesc favorite în fața Croației.

Programul Trofeului Carpați

Vineri: România B – Rusia, de la 16.00, România A – Serbia, de la 18.30

Sâmbătă: finala mică începe la ora 16.00, finala mare la 18.30

Lotul României A 

Portari: Denisa Dedu (Siofok/ Ungaria) și Iulia Dumanska (SCM Râmnicu Vâlcea)

Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu (CSM Bucureşti) și Laura Chiper (ASC Corona Braşov)

Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei (SCM Gloria Bistriţa) și Cristina Florică (SCM Râmnicu Vâlcea)

Centru: Eliza Buceschi (ASC Corona Braşov), Cristina Laslo (Buducnost Podgorica/ Muntenegru) și Laura Pristaviţă (SCM Gloria Bistriţa)

Interi dreapta: Ana Maria Dragut (Kisvardai KC/ Ungaria) și Melinda Geiger (Siofok/ Ungaria)

Interi stânga: Cristina Neagu (CSM Bucureşti) și Gabriela Perianu (Siofok/ Ungaria)

Pivoţi: Crina Pintea (Issy Paris/ Franţa), Daniela Raţiu (SCM Gloria Bistriţa) și Raluca Băcăoanu (SCM Râmnicu Vâlcea).

Foto: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.