Un meci pentru viitor: rezervele U21 ale României domină și înving Danemarca U20, arată un fotbal modern și dinamic

Ciprian Rus 25 martie 2019

Turneul de pregătire din Spania al selecționatei Under 21 a României – echipă în care ne punem atâtea speranțe – și debutul primei selecționate în preliminariile Campionatului European din 2020 – de la care, iarăși, sperăm să ne ducă la turneul final găzduit și de București – au ținut „prima pagină” fotbalistică a ultimelor zile. Era și normal să fie așa. Numai că, în spatele meciurilor de pe TVR și Pro TV, fotbalul românesc a încasat câteva lovituri acolo unde doare mai tare, când e vorba despre viitor.

Angrenate în turneele de elită ale generațiilor lor, noile echipe România U17 și România U19 nu au reușit să se ridice la nivelul băieților conduși acum de Mirel Rădoi și ridică serioase semne de întrebare dacă nu cumva generația U21 de azi (întărită cu foștii jucători U19 ai lui Adrian Boingiu, care au ratat dramatic Europeanul în Turul de Elită jucat în România) nu este cumva o excepție ruptă de calitatea tinerilor care vin din urmă.

România U17 a pierdut cu 5-1 în fața Austriei și cu 3-0 în fața Italiei în Turul disputat în Turcia și nu mai are nici o șansă de calificare mai departe, în vreme ce România U19 a luat 5-0 de la Irlanda și a făcut doar 0-0 cu Rusia, pe terenul acesteia din urmă, având șanse pur teoretice de calificare.

Într-un astfel de context, rezervele României U21 – căci echipa lui Rădoi a rămas și fără căpitanul Ionuț Radu – a întâlnit, luni seară, Danemarca U20, în ultimul test de pregătire înainte de Euro 2019 din Italia și San Marino (iunie). Despre relevanța turneului am vorbit deja: fără o întreagă gașcă de titulari, luați de Cosmin Contra la echipa mare, Mirel Rădoi a putut încerca doar întregirea lotului pentru Euro; a avut ocazia să vadă la joc jucători mai tineri, care vor intra în focurile calificărilor viitoare.

Din acest punct de vedere, jocul cu Danemarca U20 (România nu are o selecționată similară) a fost numai bun. S-au întâlnit, practic, rezervele României U21 cu „rezervele” Danemarcei U21, echipă calificată și ea la Euro 2019. Puțin mai maturi, jucătorii conduși din teren de noul căpitan Pașcanu au demonstrat o valoare mult peste ce poate explica diferența de vârstă. Un joc solid, control total și cu minge, și fără, construcții fluide, cum rar vedem la echipa mare. Doar lejeritatea la finalizare – și bunăvoința arbitrului, care ne-a refuzat două penaliuri – au făcut ca scorul să nu fie mai mare de 1-0.

„Împrumutat” de la echipa mare, Denis Drăguș a marcat un euro-gol, control fin și șut la vinclu, într-un meci în care au oferit detalii ale talentului lor toți cei intrați pe teren, inclusiv portarul Căbuz, foarte sigur la contrele adversarilor.

România U21 încheie pe plus turneul din Spania și ne lasă cu certitudinea că avem mai mult de o echipă de titulari pe care să ne bazăm, semn că, până la dorita maturizare a generațiilor mici, avem un lot serios spre care ne putem uita cu speranță.

Emoțiile pentru generația U21 acum încep: băieții se întorc la echipele de club, unde vor duce, până în vară, lupta pentru selecționarea în lotul pentru Euro 2019. Va fi competiție mare, mai ales că băieții ajunși la echipa lui Contra se anunță deja „senatori” în lotul cu care Rădoi va lupta contra Croației, Angliei și Franței.

România U21 – Danemarca U20 1-0

A marcat: Drăguș (’42)

România: Căbuz – Butean, Pașcanu, R. Grigore, R. Boboc – Nedelcu, Moruțan – Olaru, Fulop, Drăguș – Tudorie

Rezerve: A. Vlad – Casap, Ciobabu, Fl. Coman, Drăghici, Dragomir, V. Ghoerghe, V Ghiță, A. Rus, Sintea, Sorescu, Fl. Ștefan

Selecționer: Mirel Rădoi

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.