Un nou succes și câteva dorințe pentru Gică Hagi: „Vreau să antrenez o echipă națională și un club puternic”

Ciprian Rus 22 octombrie 2017

Viitorul a început prost actualul sezon, iar sincopele din campionat și, mai ales, dezamăgirile din cupele europene i-au pus pe gânduri până și pe cei mai sinceri și mai înfocați partizani ai „modelului” Gheorghe Hagi.

Strâns ca într-o menghină între rigorile sportive ale unui proiect care a crescut necontrolat, dincolo de cele mai îndrăznețe vise ale celor care și l-au imaginat, și nevoile bugetare tot mai mari, pe măsura unui club campion, cu numeroși internaționali în lot, Gică Hagi n-a rezistat tentației de a-și consolida bugetul și, implicit, viitorul Viitorului.

Gică a vândut repede – pripit, au zis unii -, nu pe bani puțini, dar direct contracandidatelor la titlu. FCSB s-a ales cu Romeo Benzar, Dragoș Nedelcu și Florinel Coman, iar CFR Cluj cu polivalentul Kevin Boli. În locul celor plecați au venit Dumitraș, Constantin și Herea.

Magia lui Eric

Ratarea obiectivelor imediate l-a obligat pe Gică Hagi să ia măsuri dure: a reușit să se despartă amiabil, la finalul turului, de cei trei „seniori” din lot. Ajuns târziu la Viitorul, deloc pregătit fizic, Eric de Oliveira nu și-a prea putut ajuta echipa în prima parte a campionatului și părea să împărtășească și el soarta celorlalți jucători consacrați aduși de Gică lângă puștii de la Academie.

Însă Eric a tras de el și a reușit să confirme încrederea patronului și a antrenorului său, iar brazilianul se profilează deja ca un al doilea Cernat al Viitorului, ba chiar mai mult decât atât. Pentru că, deși lipsit de energia lui Florin, Eric e sclipitor în multe momente și aduce și dramul de tupeu care le lipsește uneori puștilor lui Hagi.

Așa s-a întâmplat și sâmbătă, în meciul contra liderului CFR. Cu o echipă mult întinerită, complet schimbată față de jocul din tur, câștigat la pas de clujeni, Viitorul a reușit să se impună cu 1-0, tocmai datorită unei genialități marca Eric de Oliveira. O lovitură liberă pusă „cu mâna” la vinclu, după care favoritul lui Dan Petrescu, portarul Arlauskis, a plutit parcă o veșnicie prin aer și tot în zadar.

Și cu puncte, și cu banii luați

Cu acest Eric ocolit de marile echipe din România – și Dan Petrescu regretă acum că nu îl are în echipă -, cu un nou eșalon de copii de la Academie, după ce și-a făcut bugetul pentru încă un an și după ce le-a cedat și cei mai buni jucători, Gică Hagi reușește performanța de a învinge atât FCSB-ul, cât și CFR-ul, marile candidate la titlu. O performanță rară și o satisfacție pe măsură.

Blamat de mulți pentru felul în care a gestionat succesul din campionatul trecut, Gică Hagi vine cu o nouă demonstrație de forță în fotbalul nostru atât de schimbător. Gică ne-a cerut, de fiecare dată, răbdare, iar răbdarea i-a fost mereu premiată. Viitorul a ajuns din nou în zona „play-off” și, spre deosebire de campionatul trecut, demonstrează că e în stare să bată și echipele mari, nu doar pe cele mici.

„Noi suntem diesel, începem mai greu, dar ne revenim. Prima țintă e să ne calificăm în play-off” – George Țucudean, atacantul campioanei Viitorul

Cele trei echipe de Liga 1 ale Academiei Hagi

Nu doar reușita „reinventatului” Eric a fost motiv de satistacție pentru Gică Hagi în meciul cu CFR Cluj. Derbiul contra liderului a adus un nou debut în Ligă pentru Viitorul: stoperul Virgil Ghiță (19 ani), produs al centrului de copii și juniori al Academiei Hagi. Virgil Ghiță este cel de-al 33-lea jucător crescut de Academia Hagi și debutat de FC Viitorul în Liga 1!

Printre cele 33 de nume noi propuse de Gică Hagi fotbalului românesc se numără Romario Benzar, Bogdan Țîru, Mihai Bălașa, Cristian Manea, Răzvan Marin, Dragoș Nedelcu, Carlo Casap, Alexandru Cicâldău, Ianis Hagi, Florin Tănase și Florinel Coman, jucători care au confirmat deja la Naționala mare și la cea de juniori.

Ce urmează? Un pariu personal al lui Hagi

Cine își imaginează că Gică Hagi e genul care se culcă pe lauri și trăiește acum din satisfacția faptului de a fi demonstrat celor care nu credeau în el că are din nou dreptate se înșeală amarnic. Gică știe mai bine ca oricine ce, unde și când a greșit în aceste ultime luni de la marele său succes în Liga 1. Și știe, mai ales, că are nevoie de parteneri ca să nu mai ajungă în situația de a-și servi contracandidatele cu cei mai buni jucători pe care îi scoate la Viitorul. Zvonurile despre apariția noilor investitori la Viitorul au început să se confirme oficial.

„Vând acțiuni, nu clubul. Am dus proiectul până la un punct și încercăm să mai cooptăm parteneri. Cred foarte mult în munca în echipă. Sper ca ceilalți să vadă asta ca pe un business, dar nu ne vom schimba. Ne vom axa în continuare pe Academie.” – Gică Hagi, patronul și antrenorul Viitorului

Întărirea proiectului Viitorul e o urgență pentru Hagi nu doar din rațiuni sportive și financiare, ci și din rațiuni personale.

„Într-o zi o să plec și eu. Am fost sus în top, dar am coborât la munca de jos. Am muncit opt ani și trebuie să vină și o provocare. Mai am două dorințe. Să antrenez o echipă națională și un club puternic, cu care să mă bat să fiu cel mai bun la nivel european.” – Gică Hagi

Succesele din ultimul timp i-au crescut mult cota lui Gică Hagi, iar fostul „decar” al Naționalei a refuzat oferte importante. Gică a trecut deja de 50 de ani și simte că e momentul să-și mai încerce o dată șansa la cel mai înalt nivel profesional. La cât a riscat și la câtă muncă și pasiune a pus în toți acești ani, Gică Hagi merită șansa asta. Alții în locul lui s-ar fi grăbit să ia Naționala României în acești ani din urmă ori s-ar fi aventurat pe la Galatasaray la primul telefon din Turcia. Dar Hagi cere și acum un pic de răbdare…

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.