LEAD
Handbal masculin

Ciocnire cu realitatea: mai puternică, Belarus a învins fără emoții România. Speranțele de calificare la Campionatul European s-au risipit

FOTO: Paul Ursachi / www.SportPictures.ro
15 iunie 2017
Lead.ro
0 comentarii

Ceea ce trebuia să fie meciul anului pentru echipa națională de handbal masculin, s-a transformat cu repeziciune într-o ședință de conștientizare: România nu e încă pregătită să joace la Campionatul European.

Mai bună pe fiecare post, echipa Belarusului (locul 11 la ultimul Mondial) și-a câștigat fără griji și meciul (32-22), dar și calificarea la un turneu final european pe care România nu l-a mai jucat din 1996.

Meciul

Ajunsă în fața acestui joc decisiv cu patru puncte, unul mai puțin decât Belarus, echipa României a primit dreptul să viseze la Euro 2018 doar câteva minute. Atât le-a luat bielorușilor să confiște jocul din Polivalenta Craiovei: după patru atacuri ratate ale României și patru goluri de la distanță ale Belarusului, visul s-a transformat într-o goană după adversar. Iar adversaul naiv din toamna trecută, când România a câștigat surprinzător cu 26-23 la Minsk, s-a transformat într-un adersar concentrat, liniștit și nemilos. Pentru fiecare atac chinuit al României, Belarus a găsit câte o rezolvare simplă: șutul de la nouă și zece metri.

Când Xavier Pascual a cerut primul timeout, în minutul zece, la 6-3 pentru Belarus, coordonatorul Pukhouski și ai săi marcaseră toate cele șase goluri de la linia de nouă. Așa că Pascual – țipând din toate puterile – a țintit apărarea: kill them!, le-a strigat handbaliștilor lui, înainte să le ceară mai multă mișcare în atac și mai multă hotărâre pe aruncare. Dar tot ce a reușit să obțină a fost un gol superb, din aeriană, care n-a făcut decât să ne confirme îngrijorarea: știi că ești în belea când tu dai toate golurile frumoase (cum au fost și primele trei ale lui Mocanu, de pe semicerc), iar adversarii dau toate golurile banale. Pentru că nu poți câștiga meciul cu execuțiile de excepție.

Lucrul ăsta a devenit evident când Belarus a ajuns la 11-7, cu opt-nouă goluri de la distanță, iar celelalte marcate după repuneri rapide. În minutul 20, când au înscris direct din preajma semicercului lor, pentru 12-7, meciul a fost jucat. Nu pentru că diferența de scor ar fi fost prea mare, ci pentru că Belarus făcea perfect lucrurile simple: încrucișări, blocaje și aruncări puternice în atac, faulturi dese și profitabile în apărare. Handbal ca la carte. Cu jocul ăsta și-a adunat Belarusul avansul de la pauză, 19-11, și tot cu jocul ăsta – sau variațiuni pe temă – a ținut România la distanță până la final.

Ce urmează

Se spune că înfrângerile drastice trebuie uitate rapid, dar “lecția” asta de la Craiova poate fi profitabilă în viitor. Din găleata cu apă rece pe care bielorușii au trântit-o, fără ezitare, pe spinarea handbaliștilor și suporterilor români se poate aduna ambiția de a merge mai departe.

Da, România a pierdut la toate capitolele jocul acesta: atacul a fost lent, timid și indecis; apărarea a fost mereu în dezechilibru, pe picior greșit și amețită de grozava linie de nouă metri adversă; poarta nu a mers nici ea, iar Mihai Popescu n-a văzut mai mult de cinci-șase mingi tot meciul. Dar nu ăsta e nivelul echipei lui Xavier Pascual. Iar înfrângerea cu Belarus nu trebuie să șteargă definitiv din memorie primele trei meciuri dintr-o grupă de calificare în care România a intrat cu ultima șansă.

Altfel spus, echipa nu trebuie să o ia din nou de la zero. Victoriile cu Belarus și Polonia, dar și înfrângerea din ultima secundă cu Serbia pot fi bune repere: acela e nivelul de intensitate pe care îl cere Pascual, antrenorul Barcelonei, un tip care și-a asumat, acum un an, construcția unei echipe pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Drumul e lung, obstacole ca Belarus sunt la tot pasul, dar tocmai asta e vestea bună. Numai din ciocnirile cu adversarii puternici poate veni progresul unei echipe care joacă, de multă vreme, în anticamerele handbalului mare.

Urmează Polonia (duminică ora 15.30), într-un meci fără mare miză pentru clasament, dar cu mare importanță pentru o echipă a României care are nevoie de lecții.

Echipa națională păstrează doar șanse teoretice să ajungă la Euro 2018. Din cele șapte grupe, o singură echipă de pe locul trei va merge în Croația. Se iau în calcul doar meciurile cu primele două clasate, deci România nu poate aduna mai mult de două puncte.

Comentează articolul
VIITOR

Camelia Potec: „Se pot schimba lucruri. Avem speranțe că putem fi competitivi la Tokyo”

Mihai Covaliu si Camelia Potec / Sportpictures.eu
22 iunie 2017
Andreea Giuclea

Să conducă Federația de Natație și Pentatlon Modern nu era unul din planurile Cameliei Potec atunci când a renunțat la sportul de performanță, în 2012. Campioană olimpică în 2004, la Atena, își dorea întâi să ia o pauză, să se odihnească și să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat la JO de la Londra, unde n-a […]

Citeşte articolul
Înainte de fluier

Veşti mixte de la Bayern, vânătoarea Fiscului spaniol continuă şi „Dollarumma“ nu scapă de probleme nici în Polonia

22 iunie 2017
Danny Coposescu

Deocamdată, nu transferurile ocupă prima pagină în vara asta. Pentru fiecare Davy Klaassen adus de Everton, există o ceartă sau o controversă care atrage mai multă atenţie decât mişcările convenţionale de pe piaţa fotbalului. Mai ales în cazul super-cluburilor care tocmai au terminat un sezon plin de succes. La Chelsea, Real Madrid şi, mai nou, […]

Citeşte articolul
În afara terenului

Avram Iancu și lupta lui cu cei 2.860 de kilometri ai Dunării

22 iunie 2017
Ancuța Iosif

Avram Iancu, un bibliotecar de 41 ani din Petroșani, și-a început pe 20 iunie cursa prin care, timp de 60 de zile, va înota prin toți cei 2.860 de kilometri ai Dunării. Va trece prin zece țări și va înota zece ore pe zi, fără protecție termică. Pentru românul care anul trecut a traversat înot, în […]

Citeşte articolul
Înainte de fluier

Ronaldo s-a săturat de Mbappe, Conte s-a săturat de Abramovic, Guardiola nu se mai satură de Dani Alves

19 iunie 2017
Danny Coposescu

Plictiseală? Ce plictiseală? Principalele competiţii de fotbal din Europa or fi în vacanţă, dar vara asta a dezvoltat deja destule intrigi pentru un „spin-off“ adecvat, cât aşteptăm revenirea serialului principal. Tema principală pare să fie despărţirea şocantă. Am început săptămâna cu un SMS de la Antonio Conte către Diego Costa şi o terminăm cu alt […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design