LEAD
Rusia 2018

Croaţia şi Elveţia sunt cu un picior la Mondialul din Rusia. Dar nu fără controversa creată de arbitrul Ovidiu Hațegan

9 noiembrie 2017
Danny Coposescu
0 comentarii

Nu mai e mult. În trei săptămâni, vom afla cum arată grupele Cupei Mondiale din Rusia. Înainte de asta, însă, mai trebuie împărțite ultimele nouă bilete disponibile la cea mai importantă competiţie a fotbalului. Patru naţionale europene, trei africane şi două din Oceania şi/sau America de Sud se întrec în următoarele şapte zile pentru onoarea de a-şi pierde răbdarea la Kremlin, unde FIFA va petrece inevitabil o eternitate pentru a extrage câteva bileţele din nişte bile de plastic.

După seara asta, două echipe pot să-şi facă deja rezervări de călătorie.

Croaţia 4-1 Grecia

Faţă de ultima campanie de calificare apocaliptică, în care a terminat sub Insulele Feroe, despre greci se putea spune măcar un lucru pozitiv: ştiu să se apere. Ca şi legendarul său compatriot, Otto Rehhagel, selecţionerul neamţ Michael Skibbe a făcut echipa expertă la anti-fotbal şi niciun suporter grec nu s-a plâns de asta, pentru că o singură înfrângere şi doar şase goluri primite în calificări au adus Grecia în play-off.

Numai că grecii au uitat prompt tot ce au învăţat în ultimul an și jumătate şi au revenit la greşelile caraghioase de care ne-am bucurat şi noi în drumul spre Euro 2016. E greu să găseşti loturi mai talentate ca cel al Croaţiei, şi totuşi gazdele n-au avut nevoie de toate capacităţile, de vreme ce adversarii le-au făcut cadou după cadou. Abia trecuseră 10 minute când portarul Karnezis a uitat care-i treaba cu obiectul sferic care se rostogolea spre el: doar prin fault l-a putut opri pe Kalinic, care se pregătea să profite de gafa incredibilă. Modric a executat fără emoţii lovitura de pedeapsă şi, de-acolo, Grecia s-a dus aproape numai în jos.

Singura zvâcnire pentru eleni a durat mai puţin de trei minute, când Sokratis a făcut 1-2. Perisic a stins rapid lumina pentru băieţii lui Skibbe şi Kramaric a rezolvat deja din tur ecuaţia. Asta pentru că Grecia a reuşit să dea mai mult de două goluri doar lui Gibraltar și e greu de crezut că atacul îşi va descoperi puteri nebănuite tocmai contra Croaţiei, duminică. Oricum ar fi irelevant, dacă atât de lăudata apărare va continua cu această eroare de sistem.

Irlanda de Nord 0-1 Elveţia

Meciurile de joi seară parcă au fost alese tematic, cu leitmotivul atac vs apărare. Elveţienii au cea mai bine cotată echipă din baraj – au strâns mai multe puncte în calificări decât cinci dintre naţiunile europene care au terminat pe locul întâi în grupa lor. Portugalia le-a furat în ultima etapă poziţia de onoare, ceea ce l-a cam scos din sărite pe selecţionerul Vladimir Petkovic.

De cealaltă parte, Irlanda de Nord a primit doar şase goluri în grupa ei (cinci din partea Germaniei) şi a pierdut un singur meci pe Windsor Park în ultimii patru ani.

Nu trebuie să fii un analist expert, deci, ca să-ţi dai seama ce fel de joc a fost ăsta. Nici ca să-l identifici pe probabil cel mai nepopular om din nordul insulei: compatriotul nostru, Ovidiu Haţegan. Arbitrul a rupt echilibrul delicat al meciului când el (şi nimeni altcineva) a văzut henţ în careu la şutul lui Shaqiri. Asta dacă nu cumva definiţia infracţiunii a fost extinsă pentru a include mai nou şi omoplatul lui Correy Evans.

Rodriguez a transformat penaltiul şi tot planul lui Michael O’Neill s-a dus pe fereastră. Echipa sa nu e tocmai recunoscută pentru calitatea ofensivă, așa că nu-i de mirare că gazdele n-au reuşit să pună nici un şut pe poartă toată seara.

La final, O’Neill și-a vărsat necazul pe arbitrul Hațegan: „E incredibil că arbitrul a putut să acorde acest penalti în situația asta. A fost la câțiva metri de incident, nimeni nu i-a blocat vederea; Corry era întors spre lateral, mingea îl lovește mai degrabă în umăr, e chiar incredibil… Am crezut că a fluierat pentru fault sau offside, deci ca să dai penalti pentru așa ceva, când nimeni nu a cerut măcar henț, e amețitor”, a spus antrenorul nord irlandezilor la final, pentru Sky Sports.

Și dacă revenirea grecilor e greu de imaginat, atunci a nord-irlandezilor e din domeniul fantasticului, de vreme ce ar avea nevoie de două goluri la Basel. Aşa că putem spune cu destulă siguranţă cine va ocupa două din bilele tragerii la sorţi.

Ce urmează

Tragerea la sorţi e pe 1 decembrie, la Kremlin, unde echipele vor fi împărțite în patru urne valorice, în funcție de curiosul clasament FIFA. Dacă nimic nu se schimbă în coeficinții federației internaționale, atunci capii de serie vor fi Rusia (ca țară gazdă), Germania, Brazilia, Portugalia, Argentina, Belgia, Polonia și Franța.

În a doua urnă valorică pot să apară Spania, Anglia, Columbia, Mexic, Uruguay și, dacă se califică, Peru, Elveția și Italia.

Până atunci, câteva meciuri ne vor ține ocupați.

Vineri, 10 noiembrie: 

Suedia – Italia

Honduras – Australia

Africa de Sud – Senegal (Senegal se califică la victorie)

Sâmbătă, 11 noiembrie:

Danemarca – Irlanda

Noua Zeelandă – Peru

Tunisia – Libia (Tunisia se califică la victorie)

Coasta de Fildeş – Maroc (câştigătoarea se califică, Maroc are nevoie doar de egal)

Duminică, 12 noiembrie:

Grecia – Croaţia

Elveţia – Irlanda de Nord

Luni, 13 noiembrie:

Italia – Suedia

Marţi, 14 noiembrie:

Irlanda – Danemarca

Miercuri, 15 noiembrie:

Australia – Honduras

Joi, 16 noiembrie:

Peru – Noua Zeelandă

Comentează articolul
Premier League

Tottenham pierde cu Arsenal, Man City profită și dispare în frunte. Noroc că United a reînceput să joace fotbal

19 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Mauricio Pochettino le-a cam închis gura celor care reacționau la venirea sa în Anglia cu un „cine-i ăsta?“ infatuat. Întâi la Southampton, apoi la Spurs, argentinianul și-a câștigat reputația de tactician ager și inspirat, mai ales în ce privește numărul de jucători tineri promovați. Pentru asta, nimeni nu se mai îndoiește de calitatea sa. Dar […]

Citeşte articolul
Preview

Înapoi la cele importante: campionatele tari ale Europei revin cu derbiuri și controverse. Iată ce urmează în Big 5

17 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Câteodată, pauzele competiţionale pentru meciurile internaţionale, fie ele şi baraje cu mize uriaşe, sunt un fel de teste ale răbdării. Naţionala nu mai e de mult standardul calititativ al fotbalului şi, oricât de entuziasmante ar fi turneele finale, majoritatea fanilor se uită cu jind la calendar şi aşteaptă reînceperea campionatelor. Mai ales după chinul unei […]

Citeşte articolul
Analiză

Agenda lui Contra: cinci concluzii după primele meciuri ale Naționalei cu noul selecționer

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
16 noiembrie 2017
Ciprian Rus

Două victorii, una cu Kazahstanul, cealaltă în amicalul cu Turcia, un egal în Danemarca și o înfrângere ca un duș rece cu Olanda, la București. După patru meciuri, la final de sezon, e vremea câtorva concluzii pe marginea mandatului lui Cosmin Contra la echipa națională. Altă atitudine România a arătat o altă atitudine în ultimele […]

Citeşte articolul
Rusia 2018

Danish delight: Christian Eriksen îi demontează pe irlandezi la Dublin, Danemarca câştigă ultimul loc european la Mondial

15 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Ne-am plâns foarte serios de lipsa golurilor în aceste meciuri de baraj pentru Cupa Mondială. Și pe bună dreptate: dacă n-ar fi fost turul dintre Croaţia şi Grecia, am fi avut două goluri în nouă meciuri. Dar cum am început secţiunea europeană, aşa am şi încheiat-o: cu o avalanşă de goluri. Păcat de efortul irlandezilor […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design