LEAD
Rusia 2018

Croaţia şi Elveţia sunt cu un picior la Mondialul din Rusia. Dar nu fără controversa creată de arbitrul Ovidiu Hațegan

9 noiembrie 2017
Danny Coposescu
0 comentarii

Nu mai e mult. În trei săptămâni, vom afla cum arată grupele Cupei Mondiale din Rusia. Înainte de asta, însă, mai trebuie împărțite ultimele nouă bilete disponibile la cea mai importantă competiţie a fotbalului. Patru naţionale europene, trei africane şi două din Oceania şi/sau America de Sud se întrec în următoarele şapte zile pentru onoarea de a-şi pierde răbdarea la Kremlin, unde FIFA va petrece inevitabil o eternitate pentru a extrage câteva bileţele din nişte bile de plastic.

După seara asta, două echipe pot să-şi facă deja rezervări de călătorie.

Croaţia 4-1 Grecia

Faţă de ultima campanie de calificare apocaliptică, în care a terminat sub Insulele Feroe, despre greci se putea spune măcar un lucru pozitiv: ştiu să se apere. Ca şi legendarul său compatriot, Otto Rehhagel, selecţionerul neamţ Michael Skibbe a făcut echipa expertă la anti-fotbal şi niciun suporter grec nu s-a plâns de asta, pentru că o singură înfrângere şi doar şase goluri primite în calificări au adus Grecia în play-off.

Numai că grecii au uitat prompt tot ce au învăţat în ultimul an și jumătate şi au revenit la greşelile caraghioase de care ne-am bucurat şi noi în drumul spre Euro 2016. E greu să găseşti loturi mai talentate ca cel al Croaţiei, şi totuşi gazdele n-au avut nevoie de toate capacităţile, de vreme ce adversarii le-au făcut cadou după cadou. Abia trecuseră 10 minute când portarul Karnezis a uitat care-i treaba cu obiectul sferic care se rostogolea spre el: doar prin fault l-a putut opri pe Kalinic, care se pregătea să profite de gafa incredibilă. Modric a executat fără emoţii lovitura de pedeapsă şi, de-acolo, Grecia s-a dus aproape numai în jos.

Singura zvâcnire pentru eleni a durat mai puţin de trei minute, când Sokratis a făcut 1-2. Perisic a stins rapid lumina pentru băieţii lui Skibbe şi Kramaric a rezolvat deja din tur ecuaţia. Asta pentru că Grecia a reuşit să dea mai mult de două goluri doar lui Gibraltar și e greu de crezut că atacul îşi va descoperi puteri nebănuite tocmai contra Croaţiei, duminică. Oricum ar fi irelevant, dacă atât de lăudata apărare va continua cu această eroare de sistem.

Irlanda de Nord 0-1 Elveţia

Meciurile de joi seară parcă au fost alese tematic, cu leitmotivul atac vs apărare. Elveţienii au cea mai bine cotată echipă din baraj – au strâns mai multe puncte în calificări decât cinci dintre naţiunile europene care au terminat pe locul întâi în grupa lor. Portugalia le-a furat în ultima etapă poziţia de onoare, ceea ce l-a cam scos din sărite pe selecţionerul Vladimir Petkovic.

De cealaltă parte, Irlanda de Nord a primit doar şase goluri în grupa ei (cinci din partea Germaniei) şi a pierdut un singur meci pe Windsor Park în ultimii patru ani.

Nu trebuie să fii un analist expert, deci, ca să-ţi dai seama ce fel de joc a fost ăsta. Nici ca să-l identifici pe probabil cel mai nepopular om din nordul insulei: compatriotul nostru, Ovidiu Haţegan. Arbitrul a rupt echilibrul delicat al meciului când el (şi nimeni altcineva) a văzut henţ în careu la şutul lui Shaqiri. Asta dacă nu cumva definiţia infracţiunii a fost extinsă pentru a include mai nou şi omoplatul lui Correy Evans.

Rodriguez a transformat penaltiul şi tot planul lui Michael O’Neill s-a dus pe fereastră. Echipa sa nu e tocmai recunoscută pentru calitatea ofensivă, așa că nu-i de mirare că gazdele n-au reuşit să pună nici un şut pe poartă toată seara.

La final, O’Neill și-a vărsat necazul pe arbitrul Hațegan: „E incredibil că arbitrul a putut să acorde acest penalti în situația asta. A fost la câțiva metri de incident, nimeni nu i-a blocat vederea; Corry era întors spre lateral, mingea îl lovește mai degrabă în umăr, e chiar incredibil… Am crezut că a fluierat pentru fault sau offside, deci ca să dai penalti pentru așa ceva, când nimeni nu a cerut măcar henț, e amețitor”, a spus antrenorul nord irlandezilor la final, pentru Sky Sports.

Și dacă revenirea grecilor e greu de imaginat, atunci a nord-irlandezilor e din domeniul fantasticului, de vreme ce ar avea nevoie de două goluri la Basel. Aşa că putem spune cu destulă siguranţă cine va ocupa două din bilele tragerii la sorţi.

Ce urmează

Tragerea la sorţi e pe 1 decembrie, la Kremlin, unde echipele vor fi împărțite în patru urne valorice, în funcție de curiosul clasament FIFA. Dacă nimic nu se schimbă în coeficinții federației internaționale, atunci capii de serie vor fi Rusia (ca țară gazdă), Germania, Brazilia, Portugalia, Argentina, Belgia, Polonia și Franța.

În a doua urnă valorică pot să apară Spania, Anglia, Columbia, Mexic, Uruguay și, dacă se califică, Peru, Elveția și Italia.

Până atunci, câteva meciuri ne vor ține ocupați.

Vineri, 10 noiembrie: 

Suedia – Italia

Honduras – Australia

Africa de Sud – Senegal (Senegal se califică la victorie)

Sâmbătă, 11 noiembrie:

Danemarca – Irlanda

Noua Zeelandă – Peru

Tunisia – Libia (Tunisia se califică la victorie)

Coasta de Fildeş – Maroc (câştigătoarea se califică, Maroc are nevoie doar de egal)

Duminică, 12 noiembrie:

Grecia – Croaţia

Elveţia – Irlanda de Nord

Luni, 13 noiembrie:

Italia – Suedia

Marţi, 14 noiembrie:

Irlanda – Danemarca

Miercuri, 15 noiembrie:

Australia – Honduras

Joi, 16 noiembrie:

Peru – Noua Zeelandă

Comentează articolul
Premier League

United câștigă la scor și îl curtează tot mai insistent pe Sanchez, problemele se ţi lanţ pentru Wenger şi Arsenal

16 ianuarie 2018
Danny Coposescu

O singură reprezentantă londoneză din „Big Six‟ a terminat etapa de Premier League cu zâmbetul pe buze. Acum câteva luni, ai fi pariat pe orice, numai pe Spurs nu. Mai ales într-un meci jucat pe Wembley. Dar uite că l-a jumătatea lui ianuarie, nimeni nu-l mai hărţuieşte pe Mauricio Pochettino cu întrebări despre blesteme. După […]

Citeşte articolul
Australian Open

Irina Begu reușește revenirea carierei, prinde și mai mult curaj: vrea în top 20!

15 ianuarie 2018
Treizecizero.ro

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina Begu: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și […]

Citeşte articolul
La Liga

Barcelona revine spectaculos, rupe blestemul de pe Anoeta. Pentru Real Madrid, suferinţa continuă – până când?

15 ianuarie 2018
Danny Coposescu

În fiecare sezon, San Sebastian și-a construit imaginea de călău al Barcelonei, un club care e obişnuit să fie el spaima lumii fotbalului. An după an, Barça a călătorit în Ţara Bascilor şi a plătit tribut, pentru că „La Real‟ s-a dovedit a fi un adversar mult mai periculos pe teren propriu decât tizul de […]

Citeşte articolul
Premier League

„Heavy metal Liverpool‟: Manchester City cade în sfârşit, într-un meci magic pe Anfield

14 ianuarie 2018
Danny Coposescu

Toată lumea ştie ce muzică-i place lui Jürgen Klopp. Neamţul apreciază simfoniile armonioase, dar preferă chitările zgomotoase. Întreaga sa postură, cuprinsă des de spasme şi contorsionări, s-ar potrivi perfect într-un „mosh pit‟. Parcă-l poţi vedea în mijlocul unei mulţimi învolburate, dând din cap şi izbindu-se în umeri, preferabil cu ochelarii lăsaţi undeva în siguranţă. Toată […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design