Cum arată lumea sporturilor după un weekend aglomerat?

Ancuța Iosif 30 mai 2016

La fel de aglomerată.

 

EURO 2016 și Jocurile Olimpice se apropie cu pași repezi, însă înainte să ajungem acolo, alte competiții relevante au fost în plină desfășurare și am încercat să ținem pasul cu toate. Emoțiile i-au urmărit pe fanii care au stat lipiți de televizoare sau de laptopuri ca să-și urmărească favoriții, norocoșii au fost pe stadioane sau în polivalente, câteodată programele s-au suprapus (între ele sau cu planurile personale). Nu știm pe cine să urmărim mai întâi. Roland Garros, Champions League, handbal masculin sau NBA? Au fost doar câteva dintre evenimentele-cheie care s-au încăpățânat să ne țină cu sufletul la gură pe final de primăvară.

 

*

Tenis – Roland Garros (16 mai – 5 iunie)

Dacă iubești și urmărești tenisul, n-ai cum să lași Roland Garros-ul, marele French Open (al doilea turneu de Grand Slam al anului) să treacă pe lângă tine. Dacă nu-l urmărești, e de ajuns să-i dai o șansă, ca să devii dependent. Singurul site din România prezent la Paris, Treizecizero.ro, te ține la curent cu atmosfera și cu declarațiile jucătorilor români.

Simona Halep (locul 6 în WTA) a ajuns în optimile de finală după ce-a învins-o vineri pe japoneza Naomi Osaka (locul 101 în WTA) și a întâlnit-o pe Samantha Stosur. Scorul este 5-3 pentru româncă (momentan), iar meciul este amânat (ca toate celelalte meciuri de astăzi) din cauza ploii care nu pare să dea pace francezilor din capitală și care le convoacă pe sportive la o a doua întâlnire. Meciul lor continua mâine, de la 12:00.

În optimi a ajuns și Irina Begu (28 în WTA), însă acolo s-a și oprit, în fața lui Shelby Rogers (108 în WTA), după 6-3, 6-4. Deși întoarsă din drum, Irina a încheiat cel mai bun sezon al ei pe zgură de până acum: sferturi la Madrid, semifinală la Roma, optimi la RG. După meci, Irina a făcut o mulțime de declarații elocvente pentru Treizecizero, le găsiți aici.  

La masculin, Horia Tecău a fost învins și la dublu, și la dublu mixt, în meciuri strânse. Înainte de a începe sezonul pe iarbă la Hertogenbosch, Tecău a reamintit că nu este preocupat de evoluția clasamentului, ci că se gândește doar la titlul RG. „Nu contează ce am făcut anul trecut. Nu mă interesează clasamentul, eu vreau să câștig Roland Garros-ul!”, spunea Horia. „Nu contează dacă sunt 30 în clasament, sau 4, sau 1, eu mă gândesc mereu să câștig turneul și trebuie să bați anumite echipe ca să-l câștigi”. La dublu, Florin Mergea este singurul reprezentant, care s-a calificat în sferturile de finală.

După ce Federer și-a întristat fanii când a anunțat că nu va participa la RG din cauză că nu este 100% recuperat fizic și ar fi stupid să-și asume riscuri inutile, altă veste proastă a venit la început de turneu: Rafa Nadal a anunțat printr-o conferință de presă spontană că se retrage din competiție din cauza unor dureri la încheietura stângă. Retragerea celor doi îi oferă lui Djokovic un culoar cu mai puține obstacole, care continuă să cadă în fața lui, oricum (francezul Jo-Wilfried Tsonga s-a retras și el din cauza unei accidentări). Djokovic este singurul din trio-ul atât de iubit de fani (el, Nadal, Federer – fiecare cu milioanele lui de urmăritori) care nu are în palmares, încă, un titlu Roland Garros, așa că motivația e mare, așteptările celor din jur la fel.  

*

Fotbal – UEFA Champions League

Sâmbătă seara s-a disputat pe stadionul San Siro din Milano și finala Champions League, dintre Real Madrid și Atletico Madrid.

„Când muncești mereu, se poate. Istoria clubului ne obligă să câștigăm acest trofeu. Am reușit să câștigăm muncind. Meritam acest succes”, spunea Zidane, antrenorul Real Madrid, la finalul meciului. „E rodul unei munci de câteva luni și am avut norocul să fiu alături de ei.”

Real Madrid a câștigat pentru a 11-a oară Champions League, la penalty-uri,  după o finală în care cele două reprize n-au surprins pe cât ar fi fost așteptările. Două grupări spaniole, un sport care face parte din ADN-ul țării, care dovedește de fiecare dată că trebuie inclusă în istoria fotbalului și ai impresia că atacurile vor fi mai agresive. Pe tot parcursul meciului, Ronaldo al Realului a fost ca și absent, parcă băgat în joc doar de ochii comentatorilor și de dragul numelui. Poate de frica fanilor care strigă mai tare din tribune când golgheter-ul lui Zidane este în joc. Cum scria și Huw Davies, editor la fourfourtwo.com:

Deși accidentat la meciuri anterioare și aflat în recuperări, deși „absent” în finala care, chiar dacă lipsită de spectaculos, a ținut fanii suspendați prin scorul de 1-1 de la sfârșitul partidei de 120 minute cu tot cu prelungiri, tot Ronaldo reușește să închidă meciul, să aducă victoria echipei lui. Portughezul a dat golul decisiv la penalty-uri (5-3), conducându-și echipa spre victorie când poate nu mulți se așteptau.

Astfel, Ronaldo își justifică o dată în plus – și memorabil – prezența pe teren. Zidane primește un restart în lumea antrenoratului – și nu oricum, ci prin câștigarea CL, după o serie de critici și comentarii la adresa lui, voci care nu-l cred capabil să se descurce cu toată greutatea pusă pe umeri.

*

Handbal masculin – Liga Campionilor

După un Champions League al fotbaliștilor madrileni, emoțiile și victoriile obținute în prelungiri, pe ultimii metri, au continuat și în Liga handbalului masculin. KS Vive Tauron Kielce, echipa care a reprezentat Polonia în Liga Campionilor a scris istorie pentru țară câștigând pentru prima oară cupa, după ce în finală a trecut de gruparea maghiară MVM Veszprem, nu înaintea aruncărilor de la 7 metri.

Ungurii, ajunși pentru a treia oară în finala Ligii, porneau cu mai multe șanse spre câștigarea primului trofeu, însă Kielce a fost elementul surpriză, cu o revenire excepțională: polonezii au marcat de nouă ori consecutiv şi au restabilit egalitatea, în minutul 57. Ungurii au condus cu 17-13 la pauză, însa partida a ajuns în prelungiri (29-29), unde cele două echipe au ținut cu dinții de scor (35-35).

Polonezii s-au impus însă la 7 metri, câștigând pe muchie, cu 39-38. Ei mai aveau în palmares două locuri 3 în Champions League, în 2013 şi 2015. Pentru antrenorul Talant Duyshebaev este a patra Ligă câştigată, după cele trei cu Ciudad Real.

*

Baschet – NBA play-offs

Golden State Warriors reintră în cursa pentru marele trofeu din baschetul nord-american, după ce a egalat la 3 cu OKC Thunder, în finala Conferinței de Vest.

„Războinicii” au dominat tot sezonul din NBA, au doborât record după record, dar au fost foarte aproape de un eșec în finala de Conferință, fiind conduși cu 3-1. Californienii au reușit însă să lege două victorii consecutive și au împins disputa în meciul șapte.

În meciul 6, disputat în Chesapeake Energy Arena din Oklahoma, Warriors s-au bazat pe jocul bun al lui Klay Thompson, care a stabilit un nou record în playoff-ul din acest sezon: a înscris de 11 ori de la 3 puncte, adunând până acum 41 de puncte în numele său. După un început lent, vedeta Stephen Curry a revenit pe final de meci și a încheiat cu 31 de puncte, 10 recuperări, 9 assist-uri. La final a fost 108-101 pentru Golden State, care a stabilit un record de 73 de victorii în sezonul regulat și care va fi gazda meciului decisiv.

*

Volei – FIVB Volleyball World League sau Turneu de calificare pentru JO în Japonia

În Japonia au început meciurile turneului mondial de calificare la Jocurile Olimpice la volei masculin (28 mai – 5 iunie), iar primele patru formații merg la Rio.

Opt echipe joacă fiecare cu fiecare, iar primele trei clasate plus echipa cel mai bine clasată dintre asiatice merg la Jocurile Olimpice. Competiția contează și ca turneu de calificare pentru Jocurile Olimpice a echipelor din zona asiatică. Dacă una dintre primele trei clasate va fi o echipă din Asia, atunci la Rio va merge și ocupanta locului 4.

Japonia este cunoscută ca fiind gazda perfectă pentru marile competiții internaționale din lumea voleiului. Japonezii au vechime în organizarea FIVB Volleyball World League, World Grand Prix și fiecare ediție de Volleyball World Cup, din 1977 până în prezent.

Momentan, Iranul conduce clasamentul turneului de calificare din Tokyo, țară urmată de Polonia, Franța și China. Se luptă pentru bilete și Japonia (subînțeles), Australia, Canada și Venezuela.  

*

Fotbal (din nou) – Amicalul România – Ucraina din Italia

Ultima partidă disputată de echipa României în Italia, ca parte din pregătirea pentru EURO, s-a tradus printr-o înfrângere în fața Ucrainei, cu scor final 3-4, duminică seara, la Torino, pe un stadion de 10.000 locuri, plin de români.  

Torje, Alibec și Stanciu au fost marcatorii noștri în fața ucrainienilor. Torje a deschis scorul cu un șut de la distanță, în minutul 23, dar în a doua repriză lotul lui Iordănescu a primit trei goluri în 11 minute. Fanii au mai prins speranțe cu un sfert de oră înainte de final, când Alibec a marcat, din lovitură liberă, primul lui gol la naționala României. Cu doar 6 minute înainte de final, Stanciu a punctat pentru 3-4, scorul final. Echipa noastră întrerupe seria de 15 meciuri consecutive fără înfrângeri. Ultima partidă amicală a Romaniei înainte de EURO are loc pe Arena Națională din București, vineri, 3 iunie, cu Georgia.

*

Ciclism – Giro d’Italia

Vincenzo Nibali s-a impus, duminică, în Turul Italiei 2016, când nimeni nu mai paria pe el. Victoria „Rechinului” este surprinzătoare pentru că se afla la minute bune în spatele tricoului roz în ultima secvență a primului tur de trei săptămâni din acest an.

Vineri, când nici nu era pe podium, italianul care are cele 3 Mari Tururi în palmares, a dat prima lovitură puternică, după ce Kruijswijk, tricoul roz al momentului s-a accidentat pe coborâre și a pierdut minute bune. Nibali a obținut tricoul roz duminică, după trei săptămâni de stat în defensivă, după ce l-a depășit pe columbianul Esteban Chaves, în urma unui al doilea atac fabulos.

Eduard Grosu, reprezentantul României în cursă a terminat cel de-al doilea său Tur al Italiei pe locul 153 din 156. Important de menționat că a participat cu o accidentare la umăr. La cei 23 ani, Grosu a trecut prin cel mai important moment al turului în etapa 21, când a terminat pe locul 8, rezultat ceva mai slab decât cel de anul trecut, când a terminat etapa a 13-a pe locul 5.

Cea mai bună clasare a lui Grosu din acest sezon este locul 4 în a doua etapă a Turului San Luis. Sprinterul are, de asemenea, și un loc 9 in clasica Nokere Koerse si un 11 in Clasica Handzame.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.