LEAD
VIITOR

Naționala U19 a câștigat Trofeul Carpați și se pregătește acum de Europene. Cum arată viitorul handbalului feminin

27 iunie 2017
Andreea Giuclea
0 comentarii

După ce naționala de senioare s-a calificat la Campionatul Mondial din decembrie (unde va juca în grupa B, alături de Franța, Spania, Slovenia, Angola și Paraguay), handbalistele U19 ani au început pregătirea pentru Campionatul European din Slovenia (27 iulie-6 august). E ultimul turneu final înainte de-a face pasul către seniorat și o ultimă încercare de a-și încununa junioratul cu o medalie (de care au fost cel mai aproape la CE de junioare U17 ani din 2015), continuând tradiția handbalului feminin juvenil românesc din ultimii ani.

„Această generație nu și-a atins încă potențialul, a avut mereu ghinioane cu accidentările la turneele finale precedente”, spunea în primăvară Ion Crăciun, tehnicianul cu care România a obținut bronzul mondial la tineret în 2016.

Înaintea turneului din Slovenia care va debuta peste o lună, România a jucat un turneu important de pregătire: Trofeul Carpați-Tineret, organizat de Federația de Handbal weekendul trecut, la Constanța, la care au participat Rusia, campioană mondială de tineret en-titre, Franța și Olanda, viitoare adversare în grupele europeanului.

România a câștigat prima ediție a turneului amical de tineret, fără să piardă niciun meci. A câștigat primele două partide cu Olanda (28-25) și Franța (26-25) și a remizat cu Rusia (21-21) în ultimul meci. Una din cele mai talentate jucătoare ale acestei generații, Sorina Tîrcă, a fost golgheterul turneului, iar Elena Nagy, cel mai bun portar.

Selecționerul Ion Crăciun a spus după competiție că e mulțumit de jocul echipei, dar că mai au de lucru. „Mai încercăm să ne punem fizic la punct, să fim mai atenți în apărare. N-o să pun presiune pe fete, cum n-am pus nici la acest turneu. Dar cred că au mai mare încredere în ele acum, mai mult curaj în a aborda orice joc, orice adversar. Și chiar sunt convins că au valoare și pot face un rezultat bun la turneul european.”

Președintele Federației, Alexandru Dedu, a subliniat și el că, deși câștigarea trofeului e importantă, contează mai mult experiența acumulată în fața unor adversari puternici. „Am văzut câteva jucătoare foarte interesante, au nevoie de experiență și se vede că există diferență între ele și senioare, mai ales la putere. Dar au tot timpul. Ne dorim o medalie, dar o să ne ducem acolo cu obiectiv rezonabil, să nu punem mare presiune pe fete. Avem încredere în ele și sperăm să facă o surpriză plăcută.”

Deși conducătorii handbalului spun că nu vor să pună presiune, fetele o simt. După ce-a primit titlul de golgheter, Sorina Tîrcă a spus că „titlul de golgheter e special, dar mai mult contează medaliile cu echipa decât cele individuale”. Interul dreapta Daria Bucur, și ea una dintre marcatoarele de bază ale echipei, a spus la conferința de presă dinaintea turneului că „fiecare națională de handbal a României visează să aibă rezultate, fiecare muncim pentru performanțe aduse acestei țări și asta ne motivează, ca sportivi.”

Și chiar și Alex Dedu, întrebat despre viitorul Sorinei Tîrcă, a spus că „Sorina este deja o jucătoare foarte bună și cred că poate să fie una dintre cele mai bune din lume, dar noi ne dorim foarte mult să avem generații care aduc medalii pentru România, și ea trebuie să facă parte dintr-un grup puternic”.

În proces de a construi o echipă câștigătoare de medalii, selecționerul Ion Crăciun a subliniat și un dezavantaj al echipei pe care o antrenează: că jucătoarele din naționala de tineret nu prind prea multe minute în Liga națională, ceea ce le-ar da încredere. „Ăsta e un handicap pe care noi îl avem față de alte echipe, mai toate jucătoarele din Ungaria, Suedia, Olanda joacă deja în prima lor ligă. Și încrederea de care ar avea nevoie fetele, din păcate nu prea li se dă de către antrenorii de club, care au și ei obiective imediate care nu le permit să riște. Cu un jucător tânăr, în formare, e mai greu de obținut performanța imediată. Trebuie să ai puțină răbdare, să-l ajuți, să-l sprijini, ca mai târziu să poată și el să te ajute.”

La Campionatul European din Slovenia (27 iulie -6 august), România va face parte din grupa A, unde va întâlni Olanda, Ungaria şi Suedia.

Comentează articolul
Viitor

Naționala U21 ne dă speranțe pentru viitor. Secretul ei: „Forța grupului. Am câștigat și atunci când nu ne-am putut baza pe vedete”

Bucuria echipei U21, cu Ianis Hagi și Alexandru Cicâldau in prim-plan. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
14 decembrie 2017
Ciprian Rus

Exercițiu de imaginație: Naționala mare a României cade într-o grupă de calificare cu Portugalia, Elveția, Bosnia, Țara Galilor și Liechtenstein. Mergem mai departe cu exercițiul: după ce a jucat cel puțin o dată cu fiecare dintre aceste echipe, inclusiv deplasări în Elveția, Bosnia și Țara Galilor, România nu are nici o înfrângere și e pe […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

Olanda evită capcana Cehiei, are dreptul să încerce imposibilul. Dar cum oprești această Norvegie care spulberă Rusia și joacă ireal?

14 decembrie 2017
Lead.ro

Olanda a fost la un pas să pățească cu Cehia ce a pățit și România, acum câteva zile. Vicecampioanele mondiale și europene au început excelent, s-au distanțat la 7-1 și 8-2, dar cehoaicele și-au făcut loc înapoi în joc, s-au apropiat – aproape fără efort – până la 10-9, și au intrat la cabine cu […]

Citeşte articolul
Premier League

Şcoala de la Manchester: curg omagiile pentru jocul lui City, nimeni nu-l mai ia peste picior pe Guardiola

13 decembrie 2017
Danny Coposescu

Jonathan Pearce comentează pentru BBC de ani buni. E una dintre cele mai cunoscute voci din programul „Match of the Day‟ şi, în conformitate cu tradiţia engleză, nu-i genul care să îndrăgească hiperbola. Dar pus faţă în faţă cu Pep Guardiola aseară, la finalul încă unui „masterclass‟ din partea lui Man City, nici Pearce nu […]

Citeşte articolul
CM de Handbal 2017

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul.” În loc de concluzii, câteva idei despre echipa României și drumul ei la Mondial

© FOTO: Sorin Pana / Sport Pictures
13 decembrie 2017
Andrei Năstase

„Timpul ne va duce acolo unde ne e locul. Când echipa va termina Campionatul Mondial, trebuie să putem privi înapoi și să spunem: <am dat totul, suntem mândri de ce-am făcut>. Chiar dacă nu ajungi pe o anumită poziție, dacă dai tot și te poți uita în urmă cu satisfacție, cine te poate învinui pentru […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design