LEAD
VIITOR

Naționala U19 a câștigat Trofeul Carpați și se pregătește acum de Europene. Cum arată viitorul handbalului feminin

27 iunie 2017
Andreea Giuclea
0 comentarii

După ce naționala de senioare s-a calificat la Campionatul Mondial din decembrie (unde va juca în grupa B, alături de Franța, Spania, Slovenia, Angola și Paraguay), handbalistele U19 ani au început pregătirea pentru Campionatul European din Slovenia (27 iulie-6 august). E ultimul turneu final înainte de-a face pasul către seniorat și o ultimă încercare de a-și încununa junioratul cu o medalie (de care au fost cel mai aproape la CE de junioare U17 ani din 2015), continuând tradiția handbalului feminin juvenil românesc din ultimii ani.

„Această generație nu și-a atins încă potențialul, a avut mereu ghinioane cu accidentările la turneele finale precedente”, spunea în primăvară Ion Crăciun, tehnicianul cu care România a obținut bronzul mondial la tineret în 2016.

Înaintea turneului din Slovenia care va debuta peste o lună, România a jucat un turneu important de pregătire: Trofeul Carpați-Tineret, organizat de Federația de Handbal weekendul trecut, la Constanța, la care au participat Rusia, campioană mondială de tineret en-titre, Franța și Olanda, viitoare adversare în grupele europeanului.

România a câștigat prima ediție a turneului amical de tineret, fără să piardă niciun meci. A câștigat primele două partide cu Olanda (28-25) și Franța (26-25) și a remizat cu Rusia (21-21) în ultimul meci. Una din cele mai talentate jucătoare ale acestei generații, Sorina Tîrcă, a fost golgheterul turneului, iar Elena Nagy, cel mai bun portar.

Selecționerul Ion Crăciun a spus după competiție că e mulțumit de jocul echipei, dar că mai au de lucru. „Mai încercăm să ne punem fizic la punct, să fim mai atenți în apărare. N-o să pun presiune pe fete, cum n-am pus nici la acest turneu. Dar cred că au mai mare încredere în ele acum, mai mult curaj în a aborda orice joc, orice adversar. Și chiar sunt convins că au valoare și pot face un rezultat bun la turneul european.”

Președintele Federației, Alexandru Dedu, a subliniat și el că, deși câștigarea trofeului e importantă, contează mai mult experiența acumulată în fața unor adversari puternici. „Am văzut câteva jucătoare foarte interesante, au nevoie de experiență și se vede că există diferență între ele și senioare, mai ales la putere. Dar au tot timpul. Ne dorim o medalie, dar o să ne ducem acolo cu obiectiv rezonabil, să nu punem mare presiune pe fete. Avem încredere în ele și sperăm să facă o surpriză plăcută.”

Deși conducătorii handbalului spun că nu vor să pună presiune, fetele o simt. După ce-a primit titlul de golgheter, Sorina Tîrcă a spus că „titlul de golgheter e special, dar mai mult contează medaliile cu echipa decât cele individuale”. Interul dreapta Daria Bucur, și ea una dintre marcatoarele de bază ale echipei, a spus la conferința de presă dinaintea turneului că „fiecare națională de handbal a României visează să aibă rezultate, fiecare muncim pentru performanțe aduse acestei țări și asta ne motivează, ca sportivi.”

Și chiar și Alex Dedu, întrebat despre viitorul Sorinei Tîrcă, a spus că „Sorina este deja o jucătoare foarte bună și cred că poate să fie una dintre cele mai bune din lume, dar noi ne dorim foarte mult să avem generații care aduc medalii pentru România, și ea trebuie să facă parte dintr-un grup puternic”.

În proces de a construi o echipă câștigătoare de medalii, selecționerul Ion Crăciun a subliniat și un dezavantaj al echipei pe care o antrenează: că jucătoarele din naționala de tineret nu prind prea multe minute în Liga națională, ceea ce le-ar da încredere. „Ăsta e un handicap pe care noi îl avem față de alte echipe, mai toate jucătoarele din Ungaria, Suedia, Olanda joacă deja în prima lor ligă. Și încrederea de care ar avea nevoie fetele, din păcate nu prea li se dă de către antrenorii de club, care au și ei obiective imediate care nu le permit să riște. Cu un jucător tânăr, în formare, e mai greu de obținut performanța imediată. Trebuie să ai puțină răbdare, să-l ajuți, să-l sprijini, ca mai târziu să poată și el să te ajute.”

La Campionatul European din Slovenia (27 iulie -6 august), România va face parte din grupa A, unde va întâlni Olanda, Ungaria şi Suedia.

Comentează articolul
Cupa Mondială

Din Rusia, cu dragoste: nici măcar Mo Salah nu-i mai poate opri pe ruși din drumul lor spre optimile de finală

@FOTO: Evgenya Novozhenina / Sputnik/ Hepta / Sport Pictures
19 iunie 2018
Danny Coposescu

Miguel Delaney, de la Independent, a spus ceva notabil la începutul meciului de deschidere. „Tot mai mult, am impresia că Aleksandr Golovin e cel mai important jucător de la turneul ăsta.‟ Tânărul de la CSKA Moscova promite multe, dar nu viitorul său în fotbal îl preocupa pe jurnalist. Felul în care consumăm fotbalul azi s-a […]

Citeşte articolul
Cupa Mondială

Trei puncte pentru Africa! Senegal amuțește un stadion întreg cu victoria neașteptată împotriva Poloniei

@FOTO: Vitaliy Belousov / Sputnik/ Hepta / Sport Pictures
19 iunie 2018
Danny Coposescu

Știi cum e cu socoteala făcută de-acasă. Te pregătești doi ani de zile să cucerești lumea, cu un lot care are cam tot ce-i mai bun din Bundesliga sau Serie A; te plimbi prin calificări ca o mare echipă, atacantul tău principal își umple sacul de goluri; după atâta vreme la conducere, selecționerul tău știe […]

Citeşte articolul
Cupa Mondială

Un început dezastruos îi costă pe columbieni meciul cu Japonia. Și poate chiar calificarea mai departe

19 iunie 2018
Danny Coposescu

Nu-s multe participante la Cupa Mondială care să fi avut pregătiri mai nereușite decât Japonia. Relația dintre federație și Vahid Halilhodzic a ajuns atât de otrăvită încât echipa s-a trezit cu un antrenor nou în aprilie. Akira Nishino are un munte de experiență în spate și e admirat acasă. Dar, cu doar trei amicale în […]

Citeşte articolul
Rusia 2018

Cupa Mondială Recap: Ce a fost și ce-o să vină. Toți ochii pe LewanGOALski!

19 iunie 2018
Codruț Baciu

Fiți pe pace, și-au intrat favoritele în ritm. Oarecum. Egalurile s-au ținut la distanță ieri, dar drama a fost acolo, pe terenurile rusești supravegheate de VAR.  Suedia – Coreea de Sud: 1-0 Suedezilor le purtăm încă pică pentru faza cu Italia, din noiembrie, când i-au lăsat acasă pe băieții lui Mancini; dar și-au început bine […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design