LEAD
Fotbal internațional

Trei puncte din nimic: Martial rupe firul unui derbi stătut şi smulge victoria pentru Man Utd contra lui Tottenham

28 octombrie 2017
Ciprian Rus
0 comentarii

„Soliditatea defensivă nu e o crimă”. Acesta e sloganul cu care Jose Mourinho şi-a început protestul după ce plictisul de pe Anfield a fost urmat săptămâna trecută de un 1-0 ultra-pragmatic cu Benfica. E clar că portughezul se simte din nou victimizat de acuzaţiile că ar fi obsedat de a distruge meciuri cu tacticile sale negative. Şi înainte de întâlnirea cu Spurs, când un reporter a sugerat că United va trimite pe teren trei fundaşi centrali, plus doi „wing-backs“ defensivi, Mourinho a părut iritat şi l-a pus la punct pe bietul jurnalist.

Poate că soliditatea defenisvă nu e inerent ceva rău. Poate că antrenorul nu primeşte destul credit când echipa sa face să plouă cu goluri, cum a fost la începutul sezonului. Dar nici Jose nu poate nega că, oricând vine vorba de un derbi în care e implicat, şansele unui spectacol ofensiv scad considerabil.

Aşa a fost cu Liverpool, aşa părea să fie şi cu Tottenham. S-au scris multe rânduri despre cum Pochettino i-a dat o lecţie lui Man Utd când a tăvălit-o pe Liverpool etapa trecută – implicaţia e că, dacă Mourinho ar fi fost mai curajos, ar fi putut şi el profita de slăbiciunile evidente ale băieţilor lui Klopp. O oportunitate perfectă, deci, pentru a închide gura criticilor.

Paradoxul e că Mourinho a ieşit învingător şi a confirmat totodată stereotipurile. Rezumatul primelor 75 de minute de pe „Old Trafford” încape într-o prăjitură cu răvaş. Morişca de picioare la mijlocul terenului a făcut improbabilă orice fel de creativitate. Lukaku a făcut febră musculară la gât, uitându-se după mingi lungi care au ajuns inevitabil în mâinile lui Lloris.

De cealaltă parte, ca şi Liverpool, Spurs s-au lăsat atraşi în bătălia asta. Când Guardiola îi poreclea „echipa Harry Kane“ acum ceva vreme, Pochettino reacţiona jignit în presă. Acum, în lipsa atacantului accidentat, era momentul perfect pentru a demonstra de ce caracterizarea lui Pep e insultătoare. Nu s-a întâmplat asta – dimpotrivă, aproape orice moment de posesie (şi au fost multe) a dat senzaţia că jucătorii în alb caută în zadar ceva sau mai degrabă pe cineva, care lipseşte.

Toate ca toate, însă sfârşitul meciului se apropia, şi Tottenham avea măcar un punct în buzunar. În afară de un schimb brusc de ocazii în ultimul sfert de oră, care a mai trezit publicul din moţăială, nimic nu dădea impresia că rezultatul va fi altul decât 0-0.

Apoi, grafica Sky Sports ne-a informat că United a marcat 10 goluri după minutul 80 stagiunea asta, mai mult ca oricare altă echipă. Timpul în acel moment: 79, 80. Cineva din studiourile televiziunii are talente nebănuite. De Gea a bătut lung un aut de poartă, Lukaku a prelungit, iar Anthony Martial, proaspăt introdus, a finalizat singur cu Lloris. Ceea ce e şi mai uimitor decât timing-ul e simplitatea golului – ca şi cum excelenta apărare a lui Tottenham, cu Vertonghen în frunte, a uitat brusc unde e şi ce sport joacă.

Nici lui Pochettino nu i-a scăpat discrepanţa asta: „Nu primim goluri de tipul ăsta. Ne-am pierdut concentrarea. Cred că meritam mai mult de atât“. Clubul său continuă seria neferictă de pe „Old Trafford”: e a 21 înfrângere din 26 de jocuri!

Pentru Mourinho, soliditatea defensivă chiar nu e o crimă. Man Utd n-a primit niciun gol acasă în Premier League şi îşi revine cu bine după şocul de la Huddersfield: „Simţim că trebuie să câştigăm fiecare meci şi de asta am fost atât de dezamăgit [săptămâna trecută]. Astăzi au jucat fiecare minge de parcă era ultima din cariera lor“.

United îşi apără locul secund, rămâne la cinci puncte în urma vecinilor de oraș – Manchester City.

Comentează articolul
Premier League

Tottenham pierde cu Arsenal, Man City profită și dispare în frunte. Noroc că United a reînceput să joace fotbal

19 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Mauricio Pochettino le-a cam închis gura celor care reacționau la venirea sa în Anglia cu un „cine-i ăsta?“ infatuat. Întâi la Southampton, apoi la Spurs, argentinianul și-a câștigat reputația de tactician ager și inspirat, mai ales în ce privește numărul de jucători tineri promovați. Pentru asta, nimeni nu se mai îndoiește de calitatea sa. Dar […]

Citeşte articolul
Preview

Înapoi la cele importante: campionatele tari ale Europei revin cu derbiuri și controverse. Iată ce urmează în Big 5

17 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Câteodată, pauzele competiţionale pentru meciurile internaţionale, fie ele şi baraje cu mize uriaşe, sunt un fel de teste ale răbdării. Naţionala nu mai e de mult standardul calititativ al fotbalului şi, oricât de entuziasmante ar fi turneele finale, majoritatea fanilor se uită cu jind la calendar şi aşteaptă reînceperea campionatelor. Mai ales după chinul unei […]

Citeşte articolul
Analiză

Agenda lui Contra: cinci concluzii după primele meciuri ale Naționalei cu noul selecționer

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
16 noiembrie 2017
Ciprian Rus

Două victorii, una cu Kazahstanul, cealaltă în amicalul cu Turcia, un egal în Danemarca și o înfrângere ca un duș rece cu Olanda, la București. După patru meciuri, la final de sezon, e vremea câtorva concluzii pe marginea mandatului lui Cosmin Contra la echipa națională. Altă atitudine România a arătat o altă atitudine în ultimele […]

Citeşte articolul
Rusia 2018

Danish delight: Christian Eriksen îi demontează pe irlandezi la Dublin, Danemarca câştigă ultimul loc european la Mondial

15 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Ne-am plâns foarte serios de lipsa golurilor în aceste meciuri de baraj pentru Cupa Mondială. Și pe bună dreptate: dacă n-ar fi fost turul dintre Croaţia şi Grecia, am fi avut două goluri în nouă meciuri. Dar cum am început secţiunea europeană, aşa am şi încheiat-o: cu o avalanşă de goluri. Păcat de efortul irlandezilor […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design