LEAD
Fotbal internațional

Trei puncte din nimic: Martial rupe firul unui derbi stătut şi smulge victoria pentru Man Utd contra lui Tottenham

28 octombrie 2017
Ciprian Rus
0 comentarii

„Soliditatea defensivă nu e o crimă”. Acesta e sloganul cu care Jose Mourinho şi-a început protestul după ce plictisul de pe Anfield a fost urmat săptămâna trecută de un 1-0 ultra-pragmatic cu Benfica. E clar că portughezul se simte din nou victimizat de acuzaţiile că ar fi obsedat de a distruge meciuri cu tacticile sale negative. Şi înainte de întâlnirea cu Spurs, când un reporter a sugerat că United va trimite pe teren trei fundaşi centrali, plus doi „wing-backs“ defensivi, Mourinho a părut iritat şi l-a pus la punct pe bietul jurnalist.

Poate că soliditatea defenisvă nu e inerent ceva rău. Poate că antrenorul nu primeşte destul credit când echipa sa face să plouă cu goluri, cum a fost la începutul sezonului. Dar nici Jose nu poate nega că, oricând vine vorba de un derbi în care e implicat, şansele unui spectacol ofensiv scad considerabil.

Aşa a fost cu Liverpool, aşa părea să fie şi cu Tottenham. S-au scris multe rânduri despre cum Pochettino i-a dat o lecţie lui Man Utd când a tăvălit-o pe Liverpool etapa trecută – implicaţia e că, dacă Mourinho ar fi fost mai curajos, ar fi putut şi el profita de slăbiciunile evidente ale băieţilor lui Klopp. O oportunitate perfectă, deci, pentru a închide gura criticilor.

Paradoxul e că Mourinho a ieşit învingător şi a confirmat totodată stereotipurile. Rezumatul primelor 75 de minute de pe „Old Trafford” încape într-o prăjitură cu răvaş. Morişca de picioare la mijlocul terenului a făcut improbabilă orice fel de creativitate. Lukaku a făcut febră musculară la gât, uitându-se după mingi lungi care au ajuns inevitabil în mâinile lui Lloris.

De cealaltă parte, ca şi Liverpool, Spurs s-au lăsat atraşi în bătălia asta. Când Guardiola îi poreclea „echipa Harry Kane“ acum ceva vreme, Pochettino reacţiona jignit în presă. Acum, în lipsa atacantului accidentat, era momentul perfect pentru a demonstra de ce caracterizarea lui Pep e insultătoare. Nu s-a întâmplat asta – dimpotrivă, aproape orice moment de posesie (şi au fost multe) a dat senzaţia că jucătorii în alb caută în zadar ceva sau mai degrabă pe cineva, care lipseşte.

Toate ca toate, însă sfârşitul meciului se apropia, şi Tottenham avea măcar un punct în buzunar. În afară de un schimb brusc de ocazii în ultimul sfert de oră, care a mai trezit publicul din moţăială, nimic nu dădea impresia că rezultatul va fi altul decât 0-0.

Apoi, grafica Sky Sports ne-a informat că United a marcat 10 goluri după minutul 80 stagiunea asta, mai mult ca oricare altă echipă. Timpul în acel moment: 79, 80. Cineva din studiourile televiziunii are talente nebănuite. De Gea a bătut lung un aut de poartă, Lukaku a prelungit, iar Anthony Martial, proaspăt introdus, a finalizat singur cu Lloris. Ceea ce e şi mai uimitor decât timing-ul e simplitatea golului – ca şi cum excelenta apărare a lui Tottenham, cu Vertonghen în frunte, a uitat brusc unde e şi ce sport joacă.

Nici lui Pochettino nu i-a scăpat discrepanţa asta: „Nu primim goluri de tipul ăsta. Ne-am pierdut concentrarea. Cred că meritam mai mult de atât“. Clubul său continuă seria neferictă de pe „Old Trafford”: e a 21 înfrângere din 26 de jocuri!

Pentru Mourinho, soliditatea defensivă chiar nu e o crimă. Man Utd n-a primit niciun gol acasă în Premier League şi îşi revine cu bine după şocul de la Huddersfield: „Simţim că trebuie să câştigăm fiecare meci şi de asta am fost atât de dezamăgit [săptămâna trecută]. Astăzi au jucat fiecare minge de parcă era ultima din cariera lor“.

United îşi apără locul secund, rămâne la cinci puncte în urma vecinilor de oraș – Manchester City.

Comentează articolul
Champions League

Dacă domnul Klopp n-are nimic de spus, în semifinalele Ligii Campionilor pot ajunge principalele patru favorite

16 martie 2018
Danny Coposescu

„Bun venit în Casa Fotbalului,‟ ne-a urat pentru a câta oară Giorgio Marchetti, birocratul UEFA care locuiește în sala pompoasă unde are loc la fiecare cinci minute câte o tragere la sorți. Spre recunoștința eternă a delegaților care au abonament de zbor dus-întors până la Nyon, el și simpaticul maestru al ceremoniilor, Pedro Pinto, nu […]

Citeşte articolul
Tenis de câmp

Simona Halep: mai puternică, mai eficientă, la fel de orgolioasă

15 martie 2018
Camelia Butuligă

Simona Halep s-a luptat cu vântul și cu miezul ei fierbinte, a bătut-o pe Martic și ne-a demonstrat încă o dată că învață mai repede decât noi: la 1-3 în decisiv s-a calmat suficient cât să reorienteze energia destructivă împotriva adversarei, nu împotriva ei înșiși.  * Când m-am mutat la București dintr-un orășel liniștit de […]

Citeşte articolul
Champions League

Trăiască regele! Chelsea luptă frumos, dar Messi confiscă meciul. Bayern completează tabloul sferturilor în Champions League

15 martie 2018
Danny Coposescu

Nu vezi prea des cuvântul „rege‟ elogiat în tribunele de pe Camp Nou, din motive evidente. Dar cum o întâlnire cu un club englez îți prezintă automat o serie de clișee atractive, suporterii Barçei au găsit o alternativă convenabilă:„God Save the King‟ a fost mesajul care i-a așteptat pe jucători aseară, în returul cu Chelsea. […]

Citeşte articolul
Champions League

Prea târziu, mult prea puțin: Man United și Mourinho părăsesc Europa, Sevilla și Roma sunt în sferturile Champions League

14 martie 2018
Danny Coposescu

În filme, muzica ambientală face tot atât cât naratorul. Te anunță exact ce fel de scena urmează, dacă-i de bine sau de rău pentru protagoniști. Probabil cel mai bun exemplu vine din una dintre primele reușite ale lui Steven Spielberg, „Jaws‟ – coloana sonoră care acompaniază atacurile rechinului a devenit parte din cultura populară universală, […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design