LEAD
Fotbal internațional

Trei puncte din nimic: Martial rupe firul unui derbi stătut şi smulge victoria pentru Man Utd contra lui Tottenham

28 octombrie 2017
Ciprian Rus
0 comentarii

„Soliditatea defensivă nu e o crimă”. Acesta e sloganul cu care Jose Mourinho şi-a început protestul după ce plictisul de pe Anfield a fost urmat săptămâna trecută de un 1-0 ultra-pragmatic cu Benfica. E clar că portughezul se simte din nou victimizat de acuzaţiile că ar fi obsedat de a distruge meciuri cu tacticile sale negative. Şi înainte de întâlnirea cu Spurs, când un reporter a sugerat că United va trimite pe teren trei fundaşi centrali, plus doi „wing-backs“ defensivi, Mourinho a părut iritat şi l-a pus la punct pe bietul jurnalist.

Poate că soliditatea defenisvă nu e inerent ceva rău. Poate că antrenorul nu primeşte destul credit când echipa sa face să plouă cu goluri, cum a fost la începutul sezonului. Dar nici Jose nu poate nega că, oricând vine vorba de un derbi în care e implicat, şansele unui spectacol ofensiv scad considerabil.

Aşa a fost cu Liverpool, aşa părea să fie şi cu Tottenham. S-au scris multe rânduri despre cum Pochettino i-a dat o lecţie lui Man Utd când a tăvălit-o pe Liverpool etapa trecută – implicaţia e că, dacă Mourinho ar fi fost mai curajos, ar fi putut şi el profita de slăbiciunile evidente ale băieţilor lui Klopp. O oportunitate perfectă, deci, pentru a închide gura criticilor.

Paradoxul e că Mourinho a ieşit învingător şi a confirmat totodată stereotipurile. Rezumatul primelor 75 de minute de pe „Old Trafford” încape într-o prăjitură cu răvaş. Morişca de picioare la mijlocul terenului a făcut improbabilă orice fel de creativitate. Lukaku a făcut febră musculară la gât, uitându-se după mingi lungi care au ajuns inevitabil în mâinile lui Lloris.

De cealaltă parte, ca şi Liverpool, Spurs s-au lăsat atraşi în bătălia asta. Când Guardiola îi poreclea „echipa Harry Kane“ acum ceva vreme, Pochettino reacţiona jignit în presă. Acum, în lipsa atacantului accidentat, era momentul perfect pentru a demonstra de ce caracterizarea lui Pep e insultătoare. Nu s-a întâmplat asta – dimpotrivă, aproape orice moment de posesie (şi au fost multe) a dat senzaţia că jucătorii în alb caută în zadar ceva sau mai degrabă pe cineva, care lipseşte.

Toate ca toate, însă sfârşitul meciului se apropia, şi Tottenham avea măcar un punct în buzunar. În afară de un schimb brusc de ocazii în ultimul sfert de oră, care a mai trezit publicul din moţăială, nimic nu dădea impresia că rezultatul va fi altul decât 0-0.

Apoi, grafica Sky Sports ne-a informat că United a marcat 10 goluri după minutul 80 stagiunea asta, mai mult ca oricare altă echipă. Timpul în acel moment: 79, 80. Cineva din studiourile televiziunii are talente nebănuite. De Gea a bătut lung un aut de poartă, Lukaku a prelungit, iar Anthony Martial, proaspăt introdus, a finalizat singur cu Lloris. Ceea ce e şi mai uimitor decât timing-ul e simplitatea golului – ca şi cum excelenta apărare a lui Tottenham, cu Vertonghen în frunte, a uitat brusc unde e şi ce sport joacă.

Nici lui Pochettino nu i-a scăpat discrepanţa asta: „Nu primim goluri de tipul ăsta. Ne-am pierdut concentrarea. Cred că meritam mai mult de atât“. Clubul său continuă seria neferictă de pe „Old Trafford”: e a 21 înfrângere din 26 de jocuri!

Pentru Mourinho, soliditatea defensivă chiar nu e o crimă. Man Utd n-a primit niciun gol acasă în Premier League şi îşi revine cu bine după şocul de la Huddersfield: „Simţim că trebuie să câştigăm fiecare meci şi de asta am fost atât de dezamăgit [săptămâna trecută]. Astăzi au jucat fiecare minge de parcă era ultima din cariera lor“.

United îşi apără locul secund, rămâne la cinci puncte în urma vecinilor de oraș – Manchester City.

Comentează articolul
Premier League

United câștigă la scor și îl curtează tot mai insistent pe Sanchez, problemele se ţi lanţ pentru Wenger şi Arsenal

16 ianuarie 2018
Danny Coposescu

O singură reprezentantă londoneză din „Big Six‟ a terminat etapa de Premier League cu zâmbetul pe buze. Acum câteva luni, ai fi pariat pe orice, numai pe Spurs nu. Mai ales într-un meci jucat pe Wembley. Dar uite că l-a jumătatea lui ianuarie, nimeni nu-l mai hărţuieşte pe Mauricio Pochettino cu întrebări despre blesteme. După […]

Citeşte articolul
Australian Open

Irina Begu reușește revenirea carierei, prinde și mai mult curaj: vrea în top 20!

15 ianuarie 2018
Treizecizero.ro

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina Begu: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și […]

Citeşte articolul
La Liga

Barcelona revine spectaculos, rupe blestemul de pe Anoeta. Pentru Real Madrid, suferinţa continuă – până când?

15 ianuarie 2018
Danny Coposescu

În fiecare sezon, San Sebastian și-a construit imaginea de călău al Barcelonei, un club care e obişnuit să fie el spaima lumii fotbalului. An după an, Barça a călătorit în Ţara Bascilor şi a plătit tribut, pentru că „La Real‟ s-a dovedit a fi un adversar mult mai periculos pe teren propriu decât tizul de […]

Citeşte articolul
Premier League

„Heavy metal Liverpool‟: Manchester City cade în sfârşit, într-un meci magic pe Anfield

14 ianuarie 2018
Danny Coposescu

Toată lumea ştie ce muzică-i place lui Jürgen Klopp. Neamţul apreciază simfoniile armonioase, dar preferă chitările zgomotoase. Întreaga sa postură, cuprinsă des de spasme şi contorsionări, s-ar potrivi perfect într-un „mosh pit‟. Parcă-l poţi vedea în mijlocul unei mulţimi învolburate, dând din cap şi izbindu-se în umeri, preferabil cu ochelarii lăsaţi undeva în siguranţă. Toată […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design