Uite d’asta i-au prelungit contractul lui Cristiano Ronaldo! Real crește diferența față de Barcelona

Danny Coposescu 21 noiembrie 2016

Cristiano Ronaldo marchează un hat-trick pe Vicente Calderon şi arată lumii ce poate încă. Dincolo, Barcelona se împiedică cu Malaga.

Ronaldo nu e niciodată departe de centrul atenţiei. Chiar şi atunci când nu joacă. Comentatorii unui meci din Anglia profitau, recent, de o întrerupere în joc pentru a dezbate plusurile şi minusurile contractului pe care portughezul l-a semnat de curând la Real Madrid.

„Nu înţeleg mişcarea asta“, spunea unul dintre ei. Ronaldo face totuşi 32 de ani în februarie şi, potrivit opiniei generale, a intrat pe o pantă descendentă. E drept, cinci goluri în 11 meciuri de La Liga e un palmares care susţine teoria asta, mai ales când te raportezi la standardele cu care ne-a obişnuit atacantul.

Şi apoi a venit derby-ul madrilen pe Vicente Calderon. În ultimii ani, asta a fost scena pe care Atletico Madrid şi-a demonstrat forţa dobândită sub Diego Simeone. De mai bine de doi ani şi jumătate, Realul uitase cum e să câştigi pe terenul rivalei pe care o domina atât de uşor în trecut. Ba mai mult, ajunsese să fie tăvălită din când în când, cum s-a întâmplat în acel 4-0 din 2015.

Jocul a căpătat o dimensiune în plus pentru că avea să fie ultimul derby jucat pe arena asta emblematică care a împlinit anul acesta exact o jumătate de secol. Vicente Calderon a văzut suferinţă şi glorie. Mai mult suferinţă, însă era Diego Simeone a făcut multe pentru a mai restabili un echilibru în privinţa asta. De sezonul viitor, Atletico Madrid se mută pe La Peineta, stadionul olimpic din Madrid cu o capacitate de peste 73.000 de locuri. În ciuda protestelor din partea fanilor, vechiul cămin va fi demolat.

O imagine cât se poate de potrivită, având în vedere ce s-a întâmplat la ultima vizită a Realului. Un 3-0 sec în care Ronaldo a fost barosul demolator. Niciodată nu a fost mai evident ce fel de jucător a devenit căpitanul Portugaliei ca în aşezarea de de joc folosită de Zinedine Zidane pentru jocul ăsta. Un 4-4-1-1 de nevoie, din cauza accidentărilor, cu Isco în spatele vârfului împins Ronaldo.

Oricine nu înţelege de ce i-a fost prelungit contractul până în 2021, când va avea 36 de ani, trebuie doar să observe cât de strategic şi-a pregătit reprofilarea. Creativitatea dinamică şi solicitantă de care era (şi e încă e, uneori) capabil Ronaldo a fost înlocuită de poziţionare oportunistă şi finalizare nemiloasă. Calităţile ăstea sunt mult mai uşor de menţinut până la adâncile bătrâneţi ale carierei unui fotbalist.

Ca şi determinarea obsesivă care a contribuit mai mult decât talentul pentru a-l aduce pe Ronaldo unde e acum, o atitudine care foloseşte critica drept carburant. Prestaţia lui de o eficienţă rece şi calculată, reprezentativă pentru jocul echipei sale pe Vicente Calderon, a fost însoţită de reacţii sugestive după fiecare gol. Fie că e privirea săgetătoare aruncată camerelor după cel de-al doilea, cu mâna dusă ironic la bărbie („Acum ce mai aveţi de zis?“), sau postura provocatoare cu mâinile în şolduri şi ochii în tribune după cel de-al treilea. Are you not entertained?

„Am făcut totul anul ăsta pentru a câştiga Balonul de Aur“, a fost una dintre primele reacţii ale lui Ronaldo după meci. Ceea ce arată că unele lucruri, cum ar fi preocuparea lui cu trofeele individuale, chiar nu se schimbă niciodată. De asta a făcut conducerea Realului mişcarea asta.

Totul în timp ce Barcelona continuă parcursul inconstant din stagiunea asta de La Liga. Dacă se poate spune că Real Madrid e încă dependentă de golurile lui Ronaldo (deşi nu la fel de mult ca înainte), atunci catalanii demonstrează că au probleme foarte serioase fără Messi. O răceală l-a ţinut pe argentinian departe de meciul cu Malaga de pe Camp Nou, ceea ce ar fi fost oricum problematic şi fără suspendarea ispăşită de Luis Suarez. Fără două treimi din linia de atac obişnuită, Barça a pierdut contactul cu rivala din Madrid după un 0-0.

Nu e ca şi cum au lipsit şansele: 29 de şuturi e o statistică care ar trebui să fie de-ajuns pentru măcar un gol. Unde mai pui şi faptul că Malaga a jucat în 10 din minutul 68. De fapt, echipa condusă de Juande Ramos a terminat în 9 şi tot nu a contat. Mai surprinzătoar a fost că Luis Enrique a recunoscut după joc că nu se aştepta ca adversara „să joace atât de retras.“ Ai spune că după mai mult de două sezoane pe Camp Nou, Enrique ştie că asta e tactica standard pentru majoritatea oaspeţilor care nu se pot compara cu valoarea individuală a Barcelonei.

Egalul o lasă pe Barça la patru puncte de Real şi la doar două peste Sevilla, care a revenit tare după dezamăgirea de dinaintea pauzei competiţionale, când pierdea acasă contra catalanilor. Băieţii lui Sampaoli arată că au nervii tari după victoria cu 3-2 acasă la Deportivo La Coruña, unde au fost conduşi cu 2-0 la un moment dat. Andaluzii rămân pe trei, într-un clasament care s-a mai aerisit în comparaţie cu etapele de dinainte.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.