23 pentru România: mergem în Franța cu mai mulți “închizători” decât fotbaliști care știu cu mingea

Ciprian Rus 1 iunie 2016

Un indiciu despre lotul deplasat de Iordănescu: cele mai “grele” tricouri dintr-o echipă, numerele 9 și 10, vor fi purtate de Alibec și Stanciu, doi jucători care au debutat la Națională în ultimul an.

Selecționerul Anghel Iordănescu a anunțat lotul de 23 de jucători pe care i-a convocat pentru Campionatul European de Fotbal din Franța. În vreme ce alte reprezentative lasă acasă câte o întreagă echipă de vedete, la noi singurii care au motive serioase să se considere neîndreptățiți sunt Constantin Budescu și Alexandru Maxim. Reveniți în țară cu ambiția de a prinde EURO 2016, Adi Mutu și Ciprian Marica nu au contat deloc în calculele selecționerului.

Decisiv pe finalul campaniei de calificare, Constantin Budescu a plătit scump salariul regesc obținut, în iarnă, în liga a doua din China și nu a fost selecționat.

În rest, din lotul de 28 deplasat în cantonamentul din Italia, surprinde doar neselecționarea lui Alexandru Maxim. Mijlocașul lui Stuttgart, care a retrogradat din Bundesliga cu o echipă la care a fost mai mereu rezervă, a părut lipsit de ritm competițional în ultimul cantonament și nu a făcut față, din punctul de vedere al staff-ului tehnic, concurenței cu Alexandru Chipciu și Nicolae Stanciu, care au, în plus, și atuul polivalenței.

Anghel Iordănescu a mers doar pe soluții de moment, pe jucători de siguranță, și nu a deplasat la EURO fotbaliști de perspectivă, care să se obișnuiască cu atmosfera marilor competiții. Deși, la cât de greu ne-am calificat în ultimii ani, până și pentru seniorii grupului acest European este o noutate…

FOTBAL:ROMANIA-RD CONGO, MECI AMICAL (25.05.2016)

Imediat după anunțarea celor selecționați, Federația Română de Fotbal a comunicat și numerele cu care vor evolua jucătorii noștri. Într-o echipă de “cărători de piane”, în care tricoul cu numărul 10 devenise realmente o povară după ieșirea lui Adrian Mutu din circuitul Naționalei, numărul 10 (purtat mai mult de Maxim în ultima vreme) îi revine lui Nicușor Stanciu, în vreme ce Denis Alibec, vedeta campioanei Astra Giurgiu, și-a adjudecat tricoul cu numărul 9.

În ordinea numerelor de pe tricou, jucătorii cărora le vom ține pumnii în Franța sunt: 1. Costel Pantilimon, 2. Alexandru Mățel, 3. Răzvan Raț, 4. Cosmin Moți, 5. Ovidiu Hoban, 6. Vlad Chiricheș, 7. Alexandru Chipciu, 8. Mihai Pintilii, 9. Denis Alibec, 10. Nicolae Stanciu, 11. Gabriel Torje, 12. Ciprian Tătărușanu, 13. Claudiu Keșeru, 14. Florin Andone, 15. Valerică Găman, 16. Steliano Filip, 17. Lucian Sânmărtean, 18. Andrei Prepeliță, 19. Bogdan Stancu, 20. Adrian Popa, 21. Dragoș Grigore, 22. Cristian Săpunaru, 23. Silviu Lung jr.

Fidel stilului său precaut, cu doi oameni în fața apărării și cu două aripi cu mare disponibilitate la efort în spatele vârfului, Anghel Iordănescu și-a burdușit lotul cu soluții și rezerve pentru aceste posturi. Mergem în Franța cu trei închizători de meserie (Hoban, Pintilii și Prepeliță), plus Săpunaru, care joacă și el acest post la echipa de club, și cu jucători de flanc ca Torje, Chipciu și Adi Popa.

Disfuncționalitățile defensive grave revelate de ultimul amical, cel cu Ucraina (3-4), nu pot fi corectate până la debutul cu Franța printr-o schimbare de sistem de joc și, cel mai probabil, nici prin schimbări de efectiv. Astfel că România va juca la EURO un 1-4-2-3-1, în care portarul Tătărușanu, fundașii centrali Chiricheș (noul căpitan al echipei) și Grigore și mijlocașii defensivi Hoban și Pintilii par a fi puncte fixe.

Constrâns de oferta slabă de selecție și de incapacitatea jucătorilor noștri de a se impune în campionatele de top, Iordănescu e silit să mizeze pe o echipă în care mulți jucători sunt departe de forma lor cea mai bună, unii dintre ei au puține jocuri în picioare, iar câțiva provin de la Steaua, echipă care nu a câștigat nimic în acest sezon pe plan intern.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.