Reguli foarte stricte la Europeanul de handbal feminin: în Norvegia, echipele vor fi eliminate din turneu la primul caz pozitiv de coronavirus

Lead.ro 26 octombrie 2020

Cu doar șase săptămâni înaintea startului Campionatului European de handbal feminin organizat de Danemarca și Norvegia (3-20 decembrie), autoritățile norvegiene au impus reguli stricte pentru desfășurarea turneului.

La Trondheim, acolo unde Naționala României va juca în Grupa D, alături de Norvegia, Germania și Polonia, jucătoarele vor fi complet izolate de fani, familii sau presă, nu vor avea voie să părăsească hotelul decât pentru a merge la meciuri sau la sala de forță, iar dacă va exista un singur caz pozitiv în echipă, aceasta va fi eliminată din turneu, la fel și echipa adversă cu care a avut ultimul meci.

„Vom respecta regulamentul cu strictețe”, a declarat pentru televiziunea norvegiană TV2 Erik Langerud, secretarul general al Federației de Handbal. „Respectăm ghidajul autorităților norvegiene, ele sunt foarte stricte, iar noi trebuie să le urmăm. Nu e ceva ce am ales noi, ci autoritățile.”

Astfel, mai spune Langerud, jucătoarele nu vor putea părăsi hotelul pentru obișnuitele plimbări sau cumpărături de Crăciun. „În mod normal, în ziua liberă ieși să cumperi cadouri, te duci la o cafenea sau te întâlnești cu familia și prietenii. De data asta, nu va mai fi la fel.”

„Va fi ceva diferit, ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum și putem doar spera că totul va decurge bine. Cred că vom petrece mult timp pe Facetime”, a spus și jucătoarea Nora Mork în același reportaj TV2.

În urmă cu câteva săptămâni, Federația din Norvegia a luat decizia să renunțe la celelalte două orașe-gazdă, Stavanger și Oslo, unde erau planificate inițial finalele turneului, pentru a limita cât mai mult deplasările echipelor.

O altă măsură luată de organizatori este construcția unei noi săli de fitness. Biciclete, benzi de alergare și alte echipamente vor fi aduse din Oslo și montate într-un spațiu încăpător din afara centrului orașului care va avea mai multe intrări și va respecta regulile sanitare, astfel încât echipele să se poată antrena în siguranță. Iar în arena Tronheim Spektrum, scaunele vor fi coborâte pentru a păstra distanțarea și doar 200 de spectatori vor avea voie în tribune.

Trondheim va găzdui opt echipe în faza grupelor turneului final, care începe pe 3 decembrie, și apoi faza finală a competiției. Langerud mai spune că nu toate țările sunt de acord cu măsurile stricte impuse de norvegieni.

„Mulți sunt îngrijorați de aceste măsuri, pentru că consecințele sunt mari. În alte țări, jucătorul (depistat pozitiv, n.r.) e scos din echipă și contactele sale apropiate se testează, dar în Norvegia pur și simplu ești carantinat. Colegii mei europeni îmi spun că Norvegia are cele mai stricte reguli din Europa, noi aici suntem mulțumiți că e așa, dar pune multă presiune pe restricții.”

Uite cum arată grupele Europeanului

Meciurile României din grupa preliminară vor avea loc la Trondheim.

În Main Round se vor califica primele trei echipe din fiecare grupă, iar cele două grupe principale vor fi jucate la Herning (Danemarca) și Trondheim.

Federația europeană (EHF) a ales deja și cele 10 echipe de arbitraj – formate toate din femei – ale Campionatului European. România va fi reprezentată de Cristina Nastase și Simona-Raluca Stancu.

Lotul României pentru EURO

Cele 16 echipe participante la EURO au trimis către EHF loturile preliminare de 35 de jucătoare, din care 16 vor participa la turneul din decembrie.

Alături de Diana Ciucă, obișnuită deja cu echipa națională, pe lista României mai apar alte două jucătoare născute în anul 2000: Andreea-Bianca Chetaru (portărița de la Craiova) și Andreea Popa (coordonatoarea lui Minaur Baia Mare). Mezina acestui lot preliminar este Oana Borș, extrema lui Minaur, născută în 2003.

La ultima acțiune a echipei naționale, la final de septembrie, antrenorii Bogdan Burcea și Robert Licu au lucrat cu următorul grup de jucătoare:

Denisa Dedu ( CSM București), Yuliya Dumnaska ( HC Podravka Vegeta), Diana Ciucă ( SCM Rm. Vâlcea), Raluca Băcăoanu (CS Gloria 2018, Bistrița Năsăud), Anca Polocoser (CS Minaur Baia Mare), Nicoleta Dincă (CS Gloria 2018 Bistrița Năsăud), Raluca Petruș ( SCM Gloria Buzău), Ana Maria Iuganu (SCM Gloria Buzău), Cristina Laslo (CS Minaur Baia Mare), Laura Moisă ( CSM București), Bianca Bazaliu (CSM București), Lorena Ostase (CSM Slatina), Crina Pintea (CSM București), Laura Popa (CS Rapid București), Andreea Rotaru (SCM Gloria Buzău), Ana Maria Savu (SCM Craiova), Sonia Seraficeanu (SCM Minuaur Baia Mare) și Ana Maria Țicu (SCM Craiova).

Cristina Neagu, momentan accidentată, ar urma să revină pe teren pentru meciul lui CSM București contra lui Krim, pe 7 noiembrie, în vreme ce Eliza Buceschi – acum la Rapid – a revenit și ea după lunga suspendare prin care ea și colegele ei de la Corona Brașov au trecut.

Eliza și Cristina Laslo ne-au povestit recent despre impactul pe care această încercare l-a avut asupra lor. Poveștile lor sunt aici și aici. Revenirea lor la Națională ar putea aduce multe din argumentele care au lipsit echipei României la Mondialul din Japonia, în decembrie 2019.

***

România s-a calificat la EURO după ce ultimele meciuri de calificare din acest an au fost suspendate din cauza Pandemiei. Astfel, calificarea a fost obținută baza locului 4 obținut la Europeanul din Franța din decembrie 2018.

Echipa a trecut prin momente dificile de la acel loc 4, marcate de accidentarea Cristinei Neagu, de schimbările de pe banca tehnică și mai ales de suspendarea jucătoarelor Coronei Brașov pentru un tratament intravenos cu laser de joasă frecvență, o metodă interzisă de regulamentul Agenției Mondiale Anti-doping (WADA).

Europeanul din acest an poate fi o șansă de izbăvire pentru România, scrie specialistul EHF Chris O’Reilly, după dificultățile avute la Mondialul din Japonia din decembrie 2019, unde România s-a clasat pe locul 12. „Șansele ca România să repete victoria cu Norvegia din grupele Europeanului din 2018 sunt de 33%”, adaugă O’Reilly, „mai ales că acum grupa se va juca pe tărâm norvegian”.

 

Foto: Sorin Pana / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.