Reportaj din Arena Bercy I Ana Bărbosu câștigă, apoi rămâne fără o medalie la sol, încheie finala pe 4. Sabrina Voinea, pe 5

Andreea Giuclea 5 august 2024

Corespondență Lead.ro de la Paris

Ultima zi a competiției de gimnastică din Arena Bercy a început cu un moment de balet pe covorul de la sol, pătratul unde se îmbină grația și forța, eleganța și intensitatea. A continuat cu multă gălăgie făcută de cei 15.000 de spectatori, cu un spectacol de lumini și cu aplauze în ritmul muzicii.

Apoi s-a făcut deodată liniște. S-au aprins luminile, iar pe podiumul de concurs a urcat primul concurent al zilei, ucraineanul Illia Kovtun, la paralele. Cu un total de (15.500), Kovtun a rămas în frunte până aproape de final, când a fost depășit de chinezul Zou Jinguyan (16.200). Japonezul Oka Shinnosuke (15.300), campion olimpic la individual compus la Paris, a câștigat medalia de bronz.

După festivitatea de premiere a băieților, pe podium au apărut costumele pline de sclipici ale fetelor. Urma bârna, aparatul pe care gimnastele românce l-au iubit mereu: România are șapte titluri olimpice la bârnă. În arena cu formă piramidală de pe malul Senei, tânăra Sabrina Voinea a reluat tradiția prezențelor românești în finale, după opt ani de la finala Cătălinei Ponor la ediția din 2016 (Rio). Larisa Iordache se calificase și ea în finala din 2021 de la Tokyo, dar o accidentare la gleznă n-a lăsat-o să concureze.

Sabrina se calificase în finală cu a cincea notă (14.000), dar cu un exercițiu valoros, care avea a treia dificultate, după chinezoaica Zhou Yaqin și Biles. Zhou Yaqin, calificată cu prima notă, a deschis concursul și și-a desfășurat exercițiul sigur, cu o singură ezitare, primind 15.100 (dificultate 6,600, 7.500 execuție).

Cu picioarele bandajate, într-un costum turcoaz deschis, asortat cu culoarea în care e îmbrăcată arena, Sabrina a urcat a cincea pe bârnă. Rând pe rând, două din gimnastele dinaintea ei au căzut (americanca Sunisa Lee și brazilianca Julia Soares), și nici Sabrina n-a reușit să-și execute exercițiul la cel mai bun nivel. A căzut de două ori de pe bârnă și a primit 11.733 (doar 5,800 la dificultate și 5,933 la execuție). A ocupat ultimul loc, primind o îmbrățișare din partea americancei Simone Biles când și-a încheiat concursul.

A căzut apoi până și Simone Biles, reamintind cât de dificil e să-ți păstrezi echilibrul pe cei 10 centimetri ai bârnei sub privirile a 15.000 de perechi de ochi. Biles, care a câștigat deja trei titluri olimpice la Paris, a rămas de data asta în afara podiumului, pe 5. Cu un exercițiu sigur și frumos executat, Alice D’Amato a adus Italiei primul aur olimpic, urmată pe podium de Zhou Yaqin și de Manila Esposito, tot din Italia.

Ana Bărbosu a fost la un pas de medalie la sol

După ce Oka Shinnosuke a câștigat încă un titlu olimpic, la bară (după cel la individual compus), fetele au închis competiția olimpică de gimnastică cu solul. Calificată cu a patra notă, Sabrina a revenit în arenă cu dorința unei revanșe.

De data asta, alături de ea a fost și Ana Bărbosu, care a prins finala de pe locul 8. A fost și prima dintre ele care a concurat, un exercițiu cu o coregrafie frumoasă, mesmerizing în cuvintele prezentatoarei din arenă, cu linii clare desenate pe covor și executat cu siguranță, ieșind cu un singur pas în afara covorului. A primit nota 13,700 (5,800 dificultate și 8,000 executie) și a încheiat concursul pe 2 în ierarhia temporară, condusă de Rebeca Andrade.

 

Sabrina a fost penultima pe covor, imediat după ce Simone Biles a fermecat prin dificultatea exercițiului ei, dar a primit mai puțin decât Andrade (14,133), rămânând pe 2.

Sabrina a zâmbit, a tras în aer în piept și a pornit în prima diagonală. A aterizat bine toate săriturile, fiind aplaudată de întreaga arenă. Ce talent uriaș are România, a observat crainica. Gimnasta de 17 ani și-a încheiat exercițiul zâmbind, în brațele mamei sale, Camelia Voinea, care o și antrenează. A primit 13,700, la fel ca Ana, dar mai puțin la execuție (5,900 dificultate, 7,900 execuție), clasându-se pe 4. Nici după o contestație, nota nu a fost schimbată.

Ultima în concurs a fost Jordan Chiles, care a primit inițial o notă mai mică decât a Anei. Pentru câteva zeci de secunde, Ana s-a bucurat de medalia de bronz, cum a fost și anunțat în arenă. A scos steagul tricolor din rucsac și l-a ridicat deasupra capului. Dar când a privit tabela, a lăsat steagul să-i cadă din mâini. Și-a dus mâinile la față și a început să plângă. Americanca Jordan Chiles depusese contestație, iar arbitrele i-au crescut punctajul la 13,766. Jordan Chiles a urcat astfel pe 3. Ana a încheiat concursul pe 4, iar Sabrina, pe 5.

Declarațiile fetelor după finala de la sol.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lead.ro (@leadpunctro)

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.