Ambros Martin: „Am arătat că ne-am maturizat, am știut cum să jucăm în momentele dificile. E doar începutul”

Andreea Giuclea 2 decembrie 2018

Deși a spus mereu că nu se mai gândește la înfrângerea cu Cehia din optimile Mondialului trecut, că n-a vorbit cu fetele despre asta și că meciul din debutul Europeanului va fi unul diferit, selecționerul Ambros Martin a amintit des de acea înfrângere. A făcut-o și la conferința de presă, și în interviurile de după victoria obținută în sala de la Brest. A făcut-o pentru că o parte din el își dorea, cu siguranță, revanșa, chiar dacă n-a numit-o niciodată așa, dar mai ales pentru că paralela îi arată unde se situează echipa României acum, după un an: într-un loc mai bun.

„Cele două puncte câștigate împotriva vechilor noștri prieteni, echipa Cehiei, care ne-a eliminat de la ultimul Campionat Mondial, sunt foarte importante pentru noi la startul acestei competiții dificile”, a spus spaniolul la conferința de presă, ținând să felicite adversarele pentru că „au luptat până în ultimul moment și asta ne-a făcut și pe noi să ne confruntăm cu situații dificile. Și a fost bine pentru că ne-a arătat că în situații grele am fost capabili să revenim.”

Deși finalurile au semănat, meciurile au fost diferite, spune Ambros. „În prima repriză am jucat un handbal fantastic, am avut o apărare foarte bună care nu le-a lăsat să înscrie. Iar acum un an nu a fost despre apărare, ci doar despre atac. De data asta ne-am și apărat bine și asta ne-a dat încredere în atac.”

„Chiar dacă am încercat să uităm de meciul ăla, n-am vorbit despre el și n-am vrut să ne gândim la el, cred că în unele momente s-a simțit în atmosferă, pentru că s-au apropiat iar foarte mult. Dar răspunsul echipei a fost foarte bun, total diferit față de data trecută. Am arătat că ne-am maturizat, am știut cum să jucăm în momentele dificile, cu mai multă încredere.”

Chiar și faptul că finalul a fost cu emoții, că astfel de momente încă apar în jocul echipei e un lucru bun pentru antrenorul spaniol, obișnuit să evidențieze mereu aspectele pozitive. Îi arată că mai e loc de îmbunătățire. „Suntem fericiți, dar mai avem de discutat și de îmbunătățit și asta e un lucru bun. E doar începutul, nu ai timp să pui totul la punct în doar 10 zile.”

Ce-ar fi de îmbunătățit? „Cred că prima repriză a fost perfectă și trebuie să încercăm s-o repetăm timp de 60 de minute, nu 30. De asta trebuie să vorbim despre lucrurile care nu ne-au lăsat să jucăm la fel în a doua repriză.”

Cum explică antrenorul căderea din ultimele minute ale reprizei secunde? „Au fost mai multe motive. În primul rând, adversarii, care au jucat ca și cum nu aveau nimic de pierdut și și-au creat șanse. Apoi, nu cred că ne-am relaxat, dar n-am mai fost la fel de agresive în apărare, le-am lăsat să joace și să se apropie de zona de 6 metri, și de acolo au găsit spații spre poarta noastră. Și am ratat și în atac câteva șanse clare. Dar în acele momente importante, reacția fetelor a fost foarte bună.”

Precum Cristina Neagu, nici Ambros nu s-a gândit vreun moment că istoria meciului trecut se poate repeta. „Nu m-am gândit, pentru că nu mă uit la tabela de marcaj de obicei. Le-am spus și fetelor asta în vestiar, că principala noastră problemă în repriza a doua va fi rezultatul bun obținut în prima repriză. Și le-am rugat să nu se uite la scor pentru că trebuie să ne concentrăm pe lucrurile pe care le-am făcut foarte bine în prima repriză.”

Victoria Germaniei împotriva Norvegiei nu-l îngrijorează mai mult decât înainte. „În acest turneu, mai ales la început, echipele sunt egale, mai ales din punct de vedere fizic, și orice se poate întâmpla. Nu e o favorită certă și pentru mine n-a fost vorba despre înfrângerea Norvegiei, ci despre cât de multe goluri au primit și câte goluri a înscris Germania, așa că trebuie să ne pregătim bine pentru ele, să ne asigurăm că nu aleargă așa de repede și nu joacă atât de bine în atac.”

Cum crede că poate opri atacurile foarte rapide ale Germaniei, o echipă care repune foarte iute mingea după ce înscrie? „Trebuie să nu înscrie și apoi n-o să mai alerge așa”, glumește Ambros. „Dar așa e, trebuie să ne pregătim pentru asta. Știu că prin schimbarea antrenorului lor (olandezul Henk Groener) joacă precum Olanda, foarte repede. Trebuie să le oprim, mai ales când schimbăm între atac și apărare. Am lucrat la asta și săptămâna asta, pentru că și Cehia repune repede mingea după goluri. Și Germania va face la fel, mai ales acum că vin cu încrederea de-a fi învins Norvegia. N-am văzut încă meciul, dar le-am urmărit în weekend, la turneul din Spania, am văzut că sunt o echipă compactă, că extremele lor sunt foarte rapide.”

*

Echipa națională se pregătește acum de Germania (3 decembrie, ora 19.00), un meci care-i poate asigura deja calificarea în Main Round. Așteptatul duel cu Norvegia (5 decembrie) are deja o miză și mai mare.

Primele trei clasate vor marge mai departe în grupa principală de șase, unde vor ajunge și cele trei echipe calificate dintr-o Grupă C în care Olanda și Spania au bătut fără emoții Ungaria, respectiv Croația.

Obiectivul României? Locurile 1-6, care înseamnă clasarea în primele trei în grupa principală de la Nancy. 

Foto: EHF Euro © Nebojsa Tejic / kolektiff

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.