Ambros Martin: „Începe o etapă nouă. Toate meciurile fantastice de până acum nu mai contează, doar sentimentul că am făcut o treabă bună. Orice este posibil”

Andreea Giuclea 8 decembrie 2017

„Vom pierde meciuri? Cu siguranță. Trebuie să știi să pierzi și când să pierzi”, spunea Ambros Martin înainte de Campionatul Mondial. „Pornind de acolo, să înțelegi de ce ai pierdut și să te îmbunătățești pentru ziua următoare. Eu sunt aici ca să nu permit fetelor să se simtă afectate de vreo înfrângere. Nu avem timp.”

Prima înfrângere a României a venit în meciul cu Franța, ultimul al unei grupe câștigată deja de echipa antrenată de spaniol. Fiind un meci fără miză, selecționerul a ales să odihnească câteva jucătoare și să dea șansa tuturor fetelor să joace. Așa că, la final, a știut exact de ce a pierdut: „Diferența de azi a făcut-o viteza Franței, contraatacurile rapide. Cred că în atacul pozițional, în apărare și în atac am fost cam la fel. Dar în prima parte a meciului și la final, contratacurile au făcut diferența. Am vrut să rotim jucătoarele, pentru că fetele care au jucat mult în primele meciuri erau obosite. Și ele au folosit aceste rotații ca să înscrie goluri ușoase pe contratac.”

Ar fi vrut ca echipa sa să pună mai multe probleme Franței, dar știa că întâlnește un adversar în creștere de formă, care joacă rapid. Așa că, cel puțin în discuția cu presa, s-a concentrat pe părțile bune: „Suntem foarte fericiți că suntem pe locul unu într-o grupă unde am întâlnit adversari așa puternici. Suntem fericiți că am câștigat a doua repriză cu Franța, și Franța a jucat la capacitate maximă, nu e o echipă care să se relaxeze, au jucătoare killers, și mă bucur că în a doua repriză am putut să le oprim. Sunt mulțumit de atitudine, de faptul că am încercat diferite lucruri și că am luptat mai bine în a doua parte.”

De-acum, selecționerul României privește, ca și Cristina Neagu, spre Cehia. „Asta e frumusețea competiției. Urmează etapa knock-out unde va fi importantă și puterea mentală a echipei. Va fi interesant, toate meciurile vor fi interesante, nu sunt favorite clare, cum am văzut și în grupele acestul Campionat Mondial.”

„Cehia s-a îmbunătățit mult în ultimii ani, anul trecut au jucat foarte bine la European, țin minte meciul de anul trecut, n-a fost deloc ușor, am câștigat pe final. Dar acum e un alt meci, trebuie să ne concentrăm asupra noastră. Întâi să ne recuperăm jucătoarele și să ne golim mintea, în sensul că prima etapă a fost fantastică, dar acum începe una nouă, diferită, și nimic nu mai contează. Toate meciurile fantastice de până acum nu mai contează. Nici punctele acumulate. Doar sentimentul că am făcut o treabă bună, că echipa e pregătită să joace bine cu adversari foarte puternici. Și orice se poate întâmpla, din primul până în ultimul moment.”

Antrenorul ar prefera o zi în plus de odihnă, și l-a și întrebat pe ofițerul de presă al turneului când se va afla programul meciurilor. Abia la miezul nopții, a venit răspunsul. „E foarte important când jucăm, pentru că avem un drum, un meci greu azi, unele jucătoare au mici probleme. E important să ne pregătim bine pentru Cehia, să le analizăm bine.”

„Ca antrenor, îmi plac meciurile eliminatorii, e interesant. Îmi plac diferitele tipuri de competiții, mă provoacă și provoacă și echipa. Cu punctele de acum, la European eram probabil în semifinale. Dar acum, nu avem nimic.”

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.