Aşa mai merge: Real Madrid o zdrobeşte pe Deportivo La Coruña, Barcelona nu se lasă mai prejos

Danny Coposescu 22 ianuarie 2018

Ecourile înfrângerii cu Villareal au răsunat toată săptămâna, chiar și în meciul de Copa del Rey de la Leganes, câştigat în ultimele minute de Marco Asensio. În loc să mai risipească din norii strânşi deasupra Realului, pentru mulţi, succesul chinuit n-a făcut decât să confirme impresia pe care a lăsat-o campioana sezonul ăsta: previzibilă, letargică, neinspirată.

Apoi, publicaţia AS s-a băgat şi ea în joc. Sondajul propus nu urmărește neapărat rigorilor ştiinţifice, poate doar dacă a fost creat de vreun departament secret de sociologi profesionişti. Şi totuşi, când 125.000 de oameni (67% din respondenţi) spun că Ronaldo ar trebui vândut, e greu de crezut că toţi au fost doar fani ai rivalelor, veniţi la „trolling‟.

Zidane, Ronaldo…e clar că la Real Madrid nu există nimic sacru. Există doar ultimul rezultat şi ultimul gol marcat. Ceea ce înseamnă că săptămâna asta va fi ceva mai bună pe Santiago Bernabeu, după un 7-1 aproape perfect cu La Coruña.

„Golurile au venit în sfârşit‟

Totul trebuia să înceapă cu golul lui Adrian Lopez, parcă pentru a mai adăuga şi elementul de caracter în naraţiune. Aşa, Realul a oferit câte un răspuns pentru fiecare acuzaţie care i s-a pus în cârcă sezonul ăsta. Atitudine delăsătoare? Iacătă o revenire furioasă, după un start de coşmar. Ineficienţă în faţa porţii? Uite şapte reuşite din 13 şuturi pe poartă. Nimeni care să-şi asume răspunderea la greu? Hopa trei jucători care marchează câte o dublă.

Primul dintre ei, Nacho, e noua mare iubire a publicului de pe Bernabeu. Fundaşul e unul dintre puţinii care n-a fost atacat nici în cele mai negre momente, şi numele i-a fost scandat toată după-amiaza, pe care el a început-o şi tot el a încheiat-o. El şi Borja Mayoral sunt singurii crescuţi din faşă la club, iar asta înseamnă mult pentru un grup de suporteri obişnuiţi cu vedete hrăpăreţe.

Cel de-al doilea, Gareth Bale, continuă drumul aproape sisific pe care-l parcurge sezon de sezon. Accidentare, recuperare, apoi câteva meciuri în care arată echipei ce a pierdut. Şi Madridul chiar pierde multe când galezul lipseşte sau nu e 100% apt. În afară de Marco Asensio, Bale e probabil singurul care rivalizează cu Ronaldo la talent şi impact asupra unui meci. Dubla sa e cea care a înnăbuşit-o definitv pe Deportivo şi i-a pregătit drumul actorului principal.

Nici când marchează două din ultimele trei goluri, adică nu tocmai cele mai importante pentru rezultat, Ronaldo n-are cum să fie doar o paranteză. Mai ales de vreme ce, pentru multă vreme, chiar părea că criza sa individuală va continua şi dincolo de cea colectivă. O ratare după reuşita lui Modric de 4-1 chiar anunţa încă o experienţă groaznică, de pus pe lista lungă din stagiunea asta.

Şi totuşi, de vreme ce asta a fost ziua Realului, n-avea cum să se încheie aşa. Două centrări superbe, două finalizări ca pe vremuri. Cea de-a doua a avut propria poveste – Ronaldo s-a azvârlit spre minge şi s-a întâlnit cu crampoanele unui fundaş. Tăietura aproape de ochi l-a obligat să părăsească terenul, cu acest ultim gest de dedicare. Parcă şi imaginea portughezului, însângerat şi studiindu-se în ecranul unui telefon, a fost reconfortant de familiară.

„Aveam nevoie de un meci ca ăsta,‟ a spus Zidane la final. „Am apăsat comutatorul şi sunt fericit pentru toţi jucătorii.‟ Unul dintre cei fericiţi e Bale: „Mă bucur că măcar o dată am fost aplaudat în loc să fiu fluierat.‟ Cel puţin până la următorul meci, Gareth.

The Messi Show

Asta nu înseamnă nici pe departe, însă, că s-a schimbat ceva în privinţa titlului. Barça e atât de departe în frunte încât a început să joace doar în repriza secundă a meciurilor. Ceea ce e mai mult decât suficient.

Victoria cu 5-0 de la Betis a adus cota de goluri marcate în a doua jumătate la 11 din ultimele 12 pentru echipa lui Valverde. În El Clasico, săptămâna trecută cu Real Sociedat şi ieri seară pe Benito Villamarin, Barcelona a apăsat pe acceleraţie exact când adversara a început să obosească.

Messi e un studiu de caz relevant pentru strategia asta. În primele 45 de minute, argentinianul a contribuit la joc, dar nimic mai mult. Au fost câteva momente de fler tipic, însă Leo a stat mai degrabă la cutie. După pauză, jucătorii lui Betis s-au trezit cu un uragan care se repede spre ei şi ameninţă să-i ia pe sus. Dacă Realul a „apăsat pe comutator‟ ieri, atunci şi Messi a a făcut acelaşi lucru: o dublă, un assist şi o contribuţie la aproape tot ce-a fost bun în jocul catalanilor.

Şi Luis Suarez a plecat acasă cu două reuşite, iar întrebările despre forma lui s-au risipit cu totul. El şi Messi sunt de departe cei mai buni marcatori din La Liga, cum se şi cuvine pentru cea mai bună echipă a campionatului.

Barça e acum la 11 puncte de locul secund, după ce Atletico n-a putut scoate decât un egal, 1-1, cu Girona. Nici Valencia nu mai poate ţine pasul, iar înfrângerea de la Las Palmas a coborât-o pe trei. Ernesto Valverde nu se plictiseşte: „Obiectivul nostru e câştigăm numărul maxim de meciuri şi nu să speculăm. Mai avem 18 de jucat.‟ La finalul cărora s-ar putea să avem un nou record de puncte în Spania.

 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.