Barça știe fotbal chiar și fără Messi, United se împiedică de Basel, Atletico se trezește cam târziu. Și PSG a uitat de glumă 

Danny Coposescu 23 noiembrie 2017

Cu o oră înainte de meci, formulele de start ale lui Juventus şi Barcelona au fost anunţate. Nicio supriză: Buffon, Dybala, Suarez, Messi…unde-i Messi? Pe bancă, unde Valverde l-a lăsat să se odihnească timp de o repriză şi ceva. Decizia asta ne-a anunțat din start două lucruri: antrenorul catalanilor nu se teme de pragmatism şi, pentru echipa sa, întâlnirea cu Valencia din weekend e prioritatea.

Preocuparea cu lucruri mai lumeşti decât idealuri platonice despre cum trebuie jucat fotbalul e o caracteristică şi mai prezentă la Valverde decât a fost la Luis Enrique, la rândul său nu tocmai un mare romantic. Ăsta e motivul pentru care începutul de sezon fără înfrângere (dacă lăsam la o parte Supercupa Spaniei) al Barçei nu e ridicat în slăvi. Victoriile vin, dar nu mereu cu mult avânt. Mai apar şi prestaţii somnolente, cum a fost acel 0-0 de la Pireu. Deocamdată, suporterii nu par prea deranjaţi. Ceea ce e uşor curios, dacă ne amintim de răceala cu care a fost tratat Enrique pentru că s-a îndepărtat de manifestul lui Guardiola.

Al doilea egal consecutiv fără goluri în Champions League probabil nu va schimba atitudinea asta tolerantă, de vreme ce punctul câştigat a dus-o pe Barcelona în optimi. Poate mai important e că nimeni nu va cârâi cât timp amintirea acelui 0-3 sec încasat sezonul trecut la Torino e încă vie. Juve părea altă echipă atunci, dar la fel şi Barça, care nu-l pierduse încă pe Neymar.

Rezultatul, deci, nu va deranja prea multă lume din Catalonia. Poate nici din Italia – pălmuiala suferită la Sampdoria i-a făcut pe mulţi fani să se aştepte la ceva mult mai rău. Şi fără Messi pe teren, oaspeţii au fost mai periculoşi, și o înfrângere ar fi pus calificarea lui Juventus în mare pericol. Aşa, pe Juventus Stadium rămâne un gust amar doar în sensul în care declinul e evident. Campioana Italiei se deplasează acum în Grecia obligată la victorie, dacă vrea să fie absolut sigură de progres. Probabil că Juve se va califica, dar echipa asta nu mai bagă spaima (pentru moment) în elita Europei.

Slăbiciunile lui Juve îi lasă uşa întredeschisă lui Sporting, care s-a descotorosit uşor de Olympiakos cu 3-1. Ecuaţia rămâne improbabilă: portughezii trebuie să câştige pe Camp Nou peste două săptămâni şi să spere că torinezii se impiedică la Pireu.

Şi mai fantezist e scenariul în care Man Utd pierde calificarea. Mulţi ar spune, însă, că el n-ar trebui să existe deloc. Echipa lui Mourinho mai avea de rezistat un minut, plus prelungiri, pentru punctul care s-o ducă în optimi. Dar Basel chiar s-a obişnuit să facă pe Bau Bau în faţa englezilor. Liverpool, Chelsea, Tottenham şi alte iteraţii ale lui United s-au speriat de elveţieni şi exact asta s-a întâmplat şi aseară. Michael Lang a pus cireaşa pe tortul unei reprize secunde fantastice, iar Basel  are toate şansele să meargă mai departe.

Asta pentru că, în ciuda unui 2-0 cu Benfica, CSKA Moscova trebuie să scoată ceva pe Old Trafford şi să primească un favor din partea echipei pe care tocmai a învins-o. O echipă portugheză care a pierdut toate meciurile în sezonul ăsta european. Desigur, se poate ca Basel şi CSKA să prindă amândouă calificarea. Tot ce trebuie să se întâmple în ultima etapă e ca ruşii să câştige cu 7-0 acasă la United…

Vestea bună pentru Atletico Madrid e că Antoine Griezmann le-a închis gura tuturor cu o foarfecă incredibilă contra Romei – modul perfect de a pune capăt unei secete de opt jocuri. Vestea proastă e că nici victoria asta cu 2-0, prima în actuala ediție, nu îi dă prima şansă la locul doi în grupă. Simeone are nevoie de aportul considerabil al lui Qarabag, care trebuie să ia puncte pe Olimpico peste două săptămâni.

Un 0-4 al azerilor cu Chelsea nu sugerează ca asta ar fi o posibilitate realistă. E drept că arbitrul i-a căsăpit cu o combinaţie fatală în primele 20 de minute: penalti şi cartonaş roşu pentru Sadiqov. Dar e greu de crezut că londonezii ar fi transpirat oricum prea mult pentru succesul care-i duce în următoarea fază.

Problemele lui Conte sunt acum de altă ordine: pentru a doua oară în stagiunea asta, Chelsea are două zile odihnă între un meci european şi un derbi din Premier League. Pare într-adevăr absurd că echipa italianului străbate practic tot continentul şi aterizează practic în mijlocul unui meci vital la Liverpool.

Absurdă e şi discrepanţa între cluburile amestecate în grupa B. PSG s-a distrat din nou cu Celtic, într-un 7-1 cu atât mai brutal cu cât scoţienii deschiseseră scorul în primul minut. Nu doar Neymar și colegii din atac arată înspăimântător, dar întreaga echipă. Mulți vor spune că PSG n-a primit încă teste serioase, dar ușurința cu care parizienii marchează (au câștigat clar, 3-0, și cu Bayern) este cu totul specială. Atât de specială, că până și suporterii neimplicați emoțional încep să viseze la o răfuială PSG – Man City.

Între timp, Anderlecht n-a vrut nicicum să primească cadourile pe care defensiva lui Bayern i le-a tot oferit în prima repriză. Aproape plictisită, campioana Germaniei a jucat absolut groaznic și tot a câştigat cu 2-1 contra unui club care are până acum zero puncte şi un singur gol marcat. Nu-i de mirare că fanii bavarezi s-au revoltat la preţul de 100 euro plătit pentru „privilegiul“ de a păşi pe Constant Vanden Stock.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.