Chelsea și Man Utd fac pasul spre finala FA Cup. Ne pregătim de ultimul duel Conte vs. Mourinho în Anglia?

Danny Coposescu 22 aprilie 2018

Unele lucruri par predestinate în fotbal. Zilele astea, Barcelona, Real Madrid și Bayern lipsesc din semifinalele Champions League numai când își uită papucii acasă în dubla anterioară; Messi și Ronaldo își pasează Balonul de Aur de parcă ar fi o minge tenis; și José Mourinho are nevoie de un rival cu care să se ia la harță, altfel ajunge să se descarce pe oglindă (sau pe jucătorii lui).

Așa că antipatia dintre portughez și Antonio Conte e ușor de înțeles. Mai ales că ultimul i-a confiscat căminul spiritual la Chelsea, în mare parte cu succes; mai ales de vreme ce Conte nu e cel mai liniștit tip din lume; și mai ales pentru că scorul între cei doi arată 3-2 pentru italian. Între acuzații de demență senilă și corupție nu rămâne prea mult loc pentru prietenie.

Se spune că Antonio Conte are zilele numărate în Anglia, că Abramovich va pleca în căutarea unui nou antrenor în vară. Dacă e într-adevăr așa, atunci ce s-a întâmplat în FA Cup îmbracă mantia inevitabilului. Ar însemna că ultimul capitol din confruntarea asta se va desfășura în finala de pe 19 mai.

Man Utd 2-1 Tottenham

Îți mai aduci aminte de ultima partidă jucată pe Wembley între echipele astea? Dacă nu, nu-i bai. Primele 20 de minute din semifinala de sâmbătă sunt un rezumat perfect al acelui 2-0 pentru Spurs. Londonezii, mai rapizi, mai puternici și mai coerenți decât adversara, și apoi golul, provenit dintr-o bubuială precisă din partea unui fundaș. În loc de Vertonghen, Davinson Sanchez; în loc de Alli ca servant, Eriksen; în loc de Eriksen la finalizare, Alli.

Bun, deci nu degeaba accentua Pochettino maturitatea echipei sale înainte de joc. Anul trecut pe vremea asta și în aceeași fază a competiției, băieții săi n-au părut capabili în niciun moment să treacă de Chelsea. Și cum problema lui Tottenham a fost mereu capacitatea de a-și demonstra calitatea atunci când contează cel mai mult, începutul furtunos cu United a părut răspunsul perfect.

Măcar pentru 20 de minute, până când Paul Pogba să-și încălzească în sfârșit motorul. Vrei să înțelegi de ce atâta lume îl vede ca arhetipul talentului inconstant? Uite-l cum gâfâie în urma lui Eriksen în minutul 11, depășit complet de o pasă simplă. Apoi privește-ll cum îl deposedează în minutul 24 pe Dembele, un adevărat tanc pe două picioare, și îi pune mingea pe cap lui Alexis Sanchez pentru egalare. Barney Ronay de la The Guardian nu-i singurul care-a observat problemele de compatibilitate dintre fotbaliști ca Pogba și Sanchez și un colectiv care, în mod frustrant, se ridică la înălțime doar episodic – lucru ilustrat perfect în ultimele trei meciuri jucate de Man Utd, oricât de mult s-ar plânge Mourinho de „prea mulți critici.‟

De cealaltă parte, pe Spurs te poți baza. Doar că nu în sensul pe care și l-ar dori fanii. Când Ander Herrera l-a surprins pe Lloris în repriza secundă, a opta semifinală consecutivă de FA Cup s-a dus pe apa sâmbetei. „Spursiness‟ îi zice Jonathan Wilson afecțiunii cu care i-a venit rândul lui Pochettino să-și bată capul. Ca mulți alții, și Wilson crede că lotul ăsta e cel mai bun pe care l-a avut Tottenham din anii ’60 încoace. Și totuși, eșecul acesta, ca cel cu Juventus, din Liga Campionilor, dar și inabilitatea de a fi o candidată serioasă la titlu, sunt vestigii mult mai greu de înlăturat din ADN-ul clubului.

Chelsea 2-0 Southampton

Weekendul trecut, Chelsea i-a dat un brânci teribil lui Sothampton. În 20 de minute, albaștrii au întors un 0-2 și i-au lăsat pe băieții lui Mark Hughes pe antepenultimul loc. Duminică, același adversar și, în particular, același atacant i-ar fi scos peri albi lui Hughes dacă n-ar fi deja cărunt.

O repriză întreagă, n-ai fi zis că se joacă o semifinală între campioana Premier League de anul trecut și o favorită la retrogradare. Southampton s-a ținut tare pe picioare și a pus singurul șut pe poartă din primele 45 de minute. A fost nevoie de 27 de secunde după pauză pentru ca Olivier Giroud să lovească din nou, cu al treilea său gol la Chelsea împotriva adversarului ăsta.

Asta i-a trezit pofta de atac lui Southampton, care va rămâne în Premier League dacă joacă așa și în ultimele etape. Va avea nevoie și de ceva mai mult noroc cu arbitrii. Tocmai când părea că va fi răsplătită pentru curaj, Martin Atkinson i-a cam salvat pielea lui Willy Caballero. Pus sub presiune de Charlie Austin, portarul a scăpat mingea în poartă, dar arbitrul a fluierat fault. La baschet, poate, dar nu în sportul ăsta. Nici 10 minute mai târziu, Alvaro Morata a făcut 2-0 la prima acțiune serioasă după ce-l înlocuise pe Giroud și așa s-au năruit și ultimele speranțe pentru Southampton.

„Am meritat să câștigăm și să ajungem în a doua finală consecutivă de FA Cup. Suntem foarte mulțumiți, mai ales pentru fanii noștri, ei sunt primii care merită satisfacția asta. Era important să ajungem într-o finală, mai ales pentru că ne zbatem mult în campionat. Probabil că sezonul viitor vom juca în Europa League, nu în Champions League‟ – Antonio Conte

Dacă sub Conte sau altcineva, rămâne de văzut. Cert e că până atunci mai urmează un duel memorabil între el și Mourinho.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.