„Cred în jucătoare și în obiectivul nostru.” Concluziile lui Ambros Martin după înfrângerea cu Olanda

Andreea Giuclea 10 decembrie 2018

Înainte de meciul cu Olanda îl întrebam pe selecționerul României dacă se teme că va veni un meci în care jocul echipei să nu se mai lege la fel de bine ca în prima fază a acestui campionat european. „Poate veni și un moment mai slab”, ne-a răspuns. „Nu mă tem de asta, dar vreau să fim pregătiți și să avem opțiuni, să așteptăm ca momentul să treacă. Știm, vorbim și ne pregătim și pentru asta, pentru când avem momentele mai slabe, sau chiar zile mai slabe, să nu ne pierdem nici atunci concentrarea, să rămânem disciplinați și să jucăm ca o echipă.”

Ziua slabă a venit chiar cu Olanda, adversarul direct în lupta pentru locul unu în grupa principală. „Nu am găsit sentimentul și tempo-ul potrivit, nici în apărare, nici în atac. Am avut mereu probleme, nu am luptat doar cu echipa adversă, ci și cu noi”, a explicat selecționerul spaniol.

„Începutul n-a fost la fel de bun ca în primele meciuri, mai ales în atac, chiar dacă defensiva ne-a ajutat să rămânem în meci. Dar începutul reprizei secunde a fost dificil, ele au înscris goluri rapid și apoi au jucat cu încredere. Totuși, de la început n-a funcționat nimic și așa se explică înfrângerea.”

Cum a simțit echipa? „Cred că atitudinea și motivația au fost bune, am văzut cum au luptat, n-au renunțat niciun moment, au căutat soluții. Nu știu, poate am avut prea mult timp să ne gândim, prea mult timp fără meciuri, fără competiție și uneori asta nu ne ajută.”

Cum vede în continuare șansele de calificare în semifinale? „Cred că va depinde de noi, încă avem șanse. Știm că va fi dificil, nu doar din cauza înfrângerii de azi, dar vedem cât de echilibrate sunt ambele grupe. Trebuie să revenim, să ne ridicăm moralul, să ne revenim fizic.”

Ca de obicei, Martin a căutat și lucrurile pozitive de luat din această înfrângere. „Nu e bine să pierzi, bineînețeles, dar sunt și lucruri pozitive în felul în care am pierdut. Azi n-am arătat ca România, totul a mers greșit. Am fost conduse cu 4-5-6 goluri, dar ne-am creat șanse, chiar dacă apoi portarul sau alte lucruri nu ne-au lăsat să ne apropiem și să punem mai multă presiune pe ele.”

Poate România redeveni echipa din grupe? „Vom încerca, sigur. E greu, pentru că nivelul pe care l-am avut atunci a fost unul foarte ridicat. Dar cred în jucătoare, cred în obiectivul nostru, în șanse. Totul depinde de cum vom reuși să ne concentrăm asupra noastră și să uităm orice altceva.”

Se teme că această înfrângere va afecta încrederea fetelor? „Nu cred, pentru că știm să gestionăm astfel de momente, nu e prima oară când pierdem. V-am spus și le-am spus și jucătoarelor: trebuie să luăm în considerare și momentele slabe, și părțile dificile, și înfrângerile. Nu multe echipe pot câștiga un astfel de turneu fără nicio înfrângere.”

Despre meciul următor, Martin crede că Spania „va juca cu onoare, va lupta, pentru că sunt la un campionat european. Nu vor ceda doar pentru că nu mai au șanse de calificare. Cunosc caracterul spaniol.”

*

România are acum o altă zi de pauză, apoi va juca cu Spania și Ungaria, pe 11 și 12 decembrie (orele 19.00). Am făcut câteva calcule înaintea ultimelor meciuri. Iar clasamentul arată așa:

Foto: EHF EURO © Jozo Cabraja / kolektiff

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.