Cristina Neagu: „Asta nu e fața României, ne vom strădui să arătăm mult mai bine în următoarele meciuri.”

Andrei Năstase 30 noiembrie 2019

(Kumamoto, Japonia)

Revenită la echipa națională și la un turneu final după accidentarea din urmă cu un an, căpitanul și liderul României, Cristina Neagu, ne-a vorbit despre înfrângerea grea cu Spania (16-31) din debutul acestui Campionat Mondial:

„Acum, la cald, nu văd multe lucruri bune după o asemenea înfrângere. Nu-mi aduc aminte în ultimii ani când a fost învinsă România în maniera asta, așa că e foarte greu să vorbesc despre asta acum. Însă trebuie să facem ceva, pentru că mai sunt patru meciuri, am văzut că și Senegal joacă foarte bine, Muntenegru a câștigat foarte greu azi. Avem nevoie să ne îmbărbătăm, să privim înainte, avem foarte multe fete tinere care sunt pentru prima oară la un campionat mondial și se vede tracul de competiție, se văd emoțiile. Însă suntem alături de ele, le dăm încredere și sper că au scăpat de acest trac și ca de mâine lucrurile să fie mai bune. Pentru că avem nevoie de asta, clar. Jucând așa nu putem să câștigăm meciuri. Dar asta nu e fața României și ne vom strădui să arătăm mult mai bine în următoarele meciuri.”

Dacă ezitările din atac sunt explicabile, având în vedere relațiile noi de joc dintr-o echipă formată pe ultima sută de metri, greșelile din apărare sunt greu de înțeles pentru Cristina Neagu: „Mi-e greu să găsesc o explicație, mai ales că știam ce fac (adversarele), le cunoșteam destul de bune, unele joacă în România. Am vorbit, știam ce avem de făcut și efectiv nu am putut să punem în aplicare. Luând gol după gol, e clar că nu poți să mergi relaxat în atac. Pentru că atacul așa este, mai sunt și greșeli, dar de obicei scoți mingile în apărare. Din păcate, noi n-am reușit să facem asta.

Cea mai bună jucătoare a lumii crede că acest prim meci trebuie uitat cât mai repede, pentru că doar așa pot fi îmbunătățite lucrurile în joc: „Dacă ar fi să mă gândesc ce-ar trebui să iau pozitiv ca să merg mai departe, în momentul ăsta nu găsesc, sincer. Cred c-ar trebui să uităm de meciul ăsta și să ne gândim că mâine începe pentru noi Campionatul Mondial. Pentru că dacă jucăm așa avem șanse mici să câștigăm meciuri. Dar e primul meci, dacă nu rămân optimistă, înseamnă că ne punem plumb în picioare și n-o să avem nicio șansă în următoarele meciuri. Vreau să lăsăm meciul ăsta deoparte, pentru că a fost un meci foarte slab – din toate punctele de vedere -, și de mâine să arătăm altfel. Avem nevoie de asta, pentru că eu cred că echipa României poate mult mai mult decât atât.”

Deși dezamăgită de o astfel de înfrângere, pe care n-a mai trăit-o de mult timp la echipa națională, experimentata jucătoare a României știe cât de important e ca echipa să-și revină din punct de vedere psihic: „E destul de greu să-ți revii psihic după o astfel de înfrângere, lucrurile se petrec foarte rapid, mâine jucăm deja și cred că nu e ușor să pui deoparte ce s-a întâmplat azi și s-o iei de la capăt mâine, dar cumva avem nevoie să facem asta, pentru că altfel ne va fi foarte greu.

„Nu putem să ne împiedicăm pur și simplu de primul nostru meci la Campionatul Mondial, chiar dacă a fost foarte slab, chiar dacă am pierdut la o așa diferență, trebuie să-l lăsăm și să mergem mai departe. Pentru că e primul meci din competiție și mai avem multe de jucat și șansele noastre rămân în continuare mari să mergem în grupa principală.”

Despre cum se simte fizic, căpitanul României spune: „E clar că nu sunt 100% din niciun punct de vedere, am nevoie de mai multe antrenamente și de meciuri, însă cu fiecare antrenament și cu fiecare meci se vede progresul meu pe teren. Când mă gândesc la cum arătam acum o săptămână sau două, acum e mult mai bine, așa că sunt pozitivă în ceea ce mă privește și sunt foarte fericită că pot să fiu aici, pentru că acum o lună de zile nici nu mă gândeam că pot să ajung la acest campionat mondial. Așa că fac tot ce pot să ajut echipa și mai ales să stau sănătoasă. Genunchiul nu pot să zic că e foarte bine, dar rezistă destul de bine, mai ales că este un ritm destul de intens în competiție, joci două zile la rând, o zi de pauză, iar două zile. E clar că nu sunt la 100%, cred că am maxim 10 antrenamente la activ, nu e foarte ușor, dar încerc să fac tot ce ține de mine pentru echipa națională.”

„Știu că în ultimii ani echipa României a jucat bine la turneele finale, a câștigat multe meciuri, și dacă a pierdut, a pierdut la limită. N-avem ce să facem, asta e situația, iar eu încerc să rămân pozitivă, pentru că acum câteva săptămâni nu credeam că pot să fiu aici. Iar azi sunt aici și chiar dacă am pierdut, reușesc să joc din nou la un Campionat Mondial și sunt alături de fete 100% până la finalul turneului și sunt convinsă că vom arăta diferit.”

*

După o primă zi în care marea surpriză a Mondialului a venit de la Coreea de Sud, care a reușit să treacă de Franța (29-27), campioana europeană și mondială în exercițiu, România trebuie să-și recupereze repede nu doar încrederea, dar și punctele pierdute cu Spania. Mai ales că Muntenegru și Ungaria, celelalte două adversare care luptă pentru calificarea în Main Round, și-au câștigat (previzibil) meciurile cu Senegal (învinsă de Muntenegru cu 29-25), respectiv Kazakhstan (15-39 în fața Ungariei lui Kim Rasmussen).

Programul României în Grupa C

România – Senegal, 1 decembrie, 0ra 11.00

România – Kazakhstan, 3 decembrie, 0ra 12.00

Muntenegru – România, 4 decembrie, 0ra 8.00

România – Ungaria, 6 decembrie, ora 12.00

Primele trei clasate se califică pentru grupele principale, unde vor intra cu punctele luate celorlalte două echipe calificate. În Main Round, cele trei echipe din grupa României se vor întâlni cu echipele venite din Grupa D, unde Rusia, Suedia și Japonia nu vor avea emoții cu China, Argentina și Republica Congo.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.