Cristina Vărzaru, despre jocul echipei naționale: „Am văzut un handbal modern în atac, îmi dă speranță și încredere”

Andreea Giuclea 5 decembrie 2018

Înainte de-a pleca în Franța, Cristina Vărzaru, una din cele mai iubite și titrate handbaliste din România, le spunea jucătoarelor tinere să se bucure de ce vor trăi la Campionatul European – pentru unele dintre ele, primul turneu final cu echipa – și să fie concentrate doar la handbal. „Toată munca pe care ați depus-o trebuie expusă în teren. Priviți în interiorul vostru, acolo veți găsi puterea, în voi.”

După primele două meciuri, e fericită de ce vede în jocul echipei, pe care îl urmărește din tribună, din spatele băncii de rezerve, din calitate de secretar general al Federației de Handbal. Acolo își va serba azi ziua de naștere, alături de președintele Alexandru Dedu, dar cu gândul la fete, care întâlnesc Norvegia (ora 22.00, TVR).

Retrasă în 2017, fosta extremă dreapta a naționalei, cu care a câștigat o medalie de argint la Campionatul Mondial din 2005, spune că din spate băncii, România condusă de Ambros Marin arată foarte bine. „Arată foarte multă determinare și plăcere de a juca. Nu numai pe teren, și pe bancă. L-am văzut pe observatorul meciului spunându-le des să se bucure mai puțin, să se așeze mai repede pe bancă. Asta spune multe despre ce se întâmplă în sânul echipei naționale.”

Secretarul general FRH spune că nu e surprinsă de ce vede în teren, pentru că a fost impresionată de ce a spus Ambros Martin comisiei tehnice înainte de plecarea în Franța. „A fost întrebat ce-a găsit la echipă în momentul ăsta și ne-a povestit cu atâta energie că n-a văzut niciodată echipa cum o vede acum, atât de determinată și de fericită să fie aici, și fetele atât de bucuroase și de vii. Mi s-a zbârlit pielea, dar m-am gândit hai să vedem totuși. Și am mers la Trofeul Carpați și-am văzut România B exact în același spirit, și apoi România A, am revăzut în teren exact ce ne-a spus Ambros la comisie. Asta mi-a dat foarte multă speranță și încredere.”

Despre jocul echipei la European până acum, Vărzaru spune că a văzut multe lucruri care i-au plăcut. „Am văzut un handbal modern în atac, cu foarte multe combinații, în funcție de sistemul de apărare folosit de echipa adversă. Am schimbat întotdeauna în atac combinațiile atunci când ni s-a prezentat în loc de 6 – 0 un 5 – 1 combinat la Cristina și apoi la Eliza. Am văzut un antrenor care a schimbat sistemul de apărare în meciul cu Germania atunci când a considerat că prima opțiune n-a funcționat. Și a mers. Am văzut un Jaume care după primul meci în care Dumanska a jucat foarte bine, a luat decizia ca Dedu să înceapă al doilea meci, și Dedu a jucat foarte bine. Sunt niște lucruri de inspirație de care nu poți decât să te bucuri. Pentru că toate au lucrat în favoarea echipei naționale.”

A văzut și câteva oscilații pe finalul meciului, dar spune că e ceva obișnuit. „Nu sunt lucruri care se întâmplă doar unei echipe, ci tuturor echipelor. Important e ca la final să pleci cu mai multe lucruri bune, ca din cele rele să înveți, și sunt convinsă că fetele fac asta. Competiția e foarte lungă și sunt convinsă că fetele vor rămâne cu picioarele pe pământ și sper ca forma lor bună și dispoziția pentru efort să continue.”

Fosta jucătoare, câștigătoare a patru Ligi ale Campionilor, spune că nu simte dorul de-a intra în teren. „Absolut deloc nu mi-e dor să joc. N-am fost niciodată genul care să trăiesc în trecut. Iar când îmi aduc aminte de meciuri, nu mă gândesc la asta. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le soluționez acum și de care să am grijă. Mi-a plăcut mereu să lucrez și să trăiesc în prezent. Îmi place ce fac la Federație, e foarte interesant, e cu totul altfel, nu pot să zic că le-am învățat pe toate, sunt abia la început, sunt multe de care mă lovesc pentru prima dată și îmi dau seama cum trebuie rezolvate și cum se interpretează regulamentul.”

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.