CSM încheie FINAL4 cu victorie! Câștigă finala mică cu Buducnost și o așteaptă pe Cristina Neagu la București

Andreea Giuclea 7 mai 2017
23.45

La capătul unei finale (aproape) la fel de dramatice ca cea de anul trecut, Gyor a reușit să câștige în prelungiri cu Vardar, 31-30 (26-26). Pentru echipa lui Ambros Martin – selecționerul României – acesta este al treilea trofeu Champions League; Vardar, care nu a ratat nicio prezență în Final4, poate rămâne cu amintirea primei finale și cu bucuria că n-a cedat nici măcar un centimetru fără să-l conteste.

Finala pe care o visau românii, între CSM București și Buducnost-ul Cristinei Neagu, nu s-a jucat de la 18:45, cum visau ambele echipe, ci mai devreme, când Arena Papp László nu era încă plină. Pentru că nu a fost finala mare, care punea în joc trofeul Ligii Campionilor, ci cea pentru locurile 3-4.

Spre deosebire de Campionatul European sau Mondial, unde locul trei aduce o medalie de bronz valoroasă, locul trei în FINAL 4 nu are o miză la fel de mare. După ce pierzi o semifinală, dezamăgirea poate fi atât de mare încât să fie greu să te remotivezi pentru un ultim meci, mai ales unul fără miză, cum a spus Cristina Neagu ieri: “Pentru mine s-a cam terminat FINAL 4-ul ăsta, dacă nu joc finala mare. Dar mai am un meci, sunt profesionistă și trebuie să-l termin sănătoasă.”

Dar meciul pentru locurile 3/4 dintre CSM și Buducnost nu a fost lipsit de miză. S-au întâlnit două echipe care au câștigat Liga Campionilor și nu au reușit apoi să-și mențină poziția de lider european; ambele au pierdut dureros semifinalele de sâmbătă și își doreau să demonstreze că nu au arătat tot ce pot. “Trebuie să câștigăm medalia de bronz, e ultimul lucru pe care îl putem face”, spunea suedezul Per Johansson după semifinala pierdută cu Vardar. “Trebuie să câștigăm azi și să demonstrăm că suntem o echipă care își merită cu prisosință locul în Final 4”, a spus înaintea meciului, la DigiSport, și Bogdan Vasiliu, președintele CSM-ului.

Campioana României a arătat, într-adevăr, mult mai bine ca în ziua precedentă. Mai concentrată în apărare, mai precisă în atac, cu Paula Ungureanu în formă (peste 10 intervenții salvatoare), cu Bella Gullden din nou încrezătoare (9 goluri), s-a desprins cu ușurință după primele minute la patru, chiar cinci goluri.

Pe finalul primei reprizei însă, Dragan Adzic a schimbat tactica. Le-a păstrat pe bancă pe vedetele Neagu și Cvijic, care vor părăsi echipa după acest meci, și a mizat pe tânăra generație, cu care va încerca în viitor să reconstruiască o echipă puternică. Buducnost a reușit astfel să se apropie la un gol (după două înscrise cu poarta CSM-ului goală) și a intrat la pauză cu 13-12.

Neagu și Cvijic au rămas pe bancă și în repriza a doua, iar CSM s-a distanțat din nou la patru-cinci goluri, avantaj menținut până la final, încheind meciul cu 26-20.

E prima victorie a campioanei României în fața echipei din Podgorica, cu care s-a mai întâlnit de două ori anul trecut, obținând un egal la Podgorica și pierzând acasă.

Dincolo de lupta orgoliilor, ultimul meci din sezonul european a fost unul special pentru câteva jucătoare, începând cu Cristina Neagu, care de anul viitor se va alătura adversarelor de azi, dar și pentru Majda Mehmedovic, care și-a întâlnit fosta echipă, sau pentru Linea Torstensson și Carmen Martin, și ele la ultimul meci important cu echipa cu care au câștigat Liga Campionilor.

Urmează un nou drum pentru Buducnost, al reconstrucției, dar și pentru Cristina Neagu, care a fost îmbrățișată la final de muntenegrence, și a încheiat cei patru ani petrecuți alături de ele cu ochii în lacrimi. Cu ea în echipă, CSM speră să se întoarcă anul viitor la Budapesta, mai puternică.

Declarațiile jucătoarelor

Paula Ungureanu, una din cele mai bune jucătoare ale CSM-ului cu Buducnost, a spus după meci pentru DigiSport că dedică victoria fanilor români, dar că e încă dezamăgită pentru semifinala pierdută. “Mă bucur enorm că am putut să le oferim această victorie acestor români minunați care au fost alături de noi și că i-am putut bucura. Sincer, obiectivul meu personal a fost cu totul altul, sunt supărată dar în același timp fericită pentru meciul de azi. Ne-am dorit mult mai mult, păcat că n-am reușit. O așteptăm cu mare drag alături de noi pe Cristina și la anul sper să ne bucurăm și noi, și ea, împreună.”

Cristina Neagu a recunoscut că nu știe de ce a fost scoasă de Adzic pe finalul meciului și că finalul perioadei la Buducnost e unul emoționant: “Nu știu de ce am jucat atât de puțin azi, ca toate jucătoarele care vor pleca de la echipă, bănuiesc că antrenorul vrea să-și pregătească echipa pentru sezonul viitor. Îmi pare rău că la ultimul nostru meci am jucat puțin, am un sentiment pe care nu știu cum să-l descriu. Dar a fost un moment plin de emoție la sfârșitul meciului, pentru că părăsesc echipa la care am avut mari performanțe, o să-mi lipsească anumite lucruri de aici. Dar privesc înainte, partea mea la Buducnost s-a terminat azi, chiar dacă mai sunt ceva meciuri în campionatul Muntenegrului.

Mă bucur că mulți români au asistat la acest FINAL4, le mulțumesc din suflet că m-au susținut în aceste zile și sper să susțină CSM-ul în continuare. Sunt nerăbdătoare să vin la CSM, dar urmează echipa națională, apoi am nevoie de o vacanță, să mă încarc cu energie și din iulie voi fi concentrată 100% pe asta. Vom avea un lot foarte bun și sper să ne găsim la anul în aceleași zile, aici la Budapesta, și cu un număr și mai mare de suporteri. Fetele de la CSM mi-au zis să nu plâng, că vin acasă și mă așteaptă și ele cu brațele deschise.”

Mica Brădeanu a tras concluziile: “Decât locul 4, mai bine bronzul. Ieri nu a fost ziua noastră, nu ne-a ieșit absolut nimic, a fost o zi neagră. CSM-ul o să fie din ce în ce mai puternică, e al doilea an consecutiv în FINAL 4, faptul că anul trecut am câștigat Liga a fost o performanță icnredibilă. Poate acum am dezamăgit mulți oameni, dar e un turneu foarte puternic și locul trei nu e locul 17. Sper să fie tot mai mulți fani alături de noi, pentru că numai prin rezultate poți aduce oameni la sport.”

Gyor, noua campioană a Europei

Echipa antrenată de Martin Ambros a câștigat din nou Liga Campionilor, după ce-a învins pe Vardar în finala mare. Gyor a condus tot timpul, dar Vardar a ținut aproape, egalând pe finalul minutelor regulamentare (26-26) și ducând meciul în prelungiri. Nu s-a ajuns însă la penalty-uri, ca anul trecut, pentru că Gyor a închis meciul la 31-30. E al treilea trofeu al ungoroaicelor în ultimii cinci ani.

Andrea Penezic a rămas în fruntea clasamentului celor mai bune marcatoare ale sezonului, cu 98 de goluri, iar olandeza Nycke Groot a fost desemnată jucătoarea acestui FINAL 4.

 

Tot în seara asta, naționala masculină a României joacă un meci crucial cu Serbia în preliminariile Campionatului European din 2018 (ora 21.00, în direct pe TVR2). În tur, handbaliștii antrenați de spaniolul Xavier Pascual au pierdut la limită, în ultima secundă.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.