Cu sacul peticit, dar cu un aer proaspăt: trei idei după debutul României în preliminariile Euro 2020

Ciprian Rus 24 martie 2019

Un start ratat, dar parcă nu dezolant. Asta am văzut la echipa națională în primul meci din aceste preliminarii pentru Euro 2020. Înfrângerea la limită din Suedia, prima într-un meci oficial cu Cosmin Contra pe bancă, ne-a arătat, pe lângă lucrurile rele, și câteva direcții bune. Chiar dacă la trasul liniei (2-1 pentru nordici) nu a fost de ajuns, jocul ne îndeamnă la concluzii amestecate.

Sacul peticit

Acum trei ani, în 2016, România încheia preliminariile precedentului Campionat European de Fotbal cu doar două goluri primite. Cu cuplul Vlad Chiricheș și Dragoș Grigore integralist în campania de calificare, echipa noastră avea cea mai bună apărare din întreaga Europă. Anii au trecut – Chiricheș și Grigore erau „veterani” și atunci! – iar România a rămas dependentă de ei și de colegul lor de generație, Cristi Săpunaru, și acum, când toți sunt trecuți de 33 de ani. Dacă nu se accidenta, Chiricheș ar fi fost, mai mult ca sigur, titular cu Suedia, în startul preliminariilor pentru Euro 2020, deși vine după o foarte lungă accidentare și a jucat doar câteva meciuri pentru Napoli.

Cine știe cum ar fi arătat apărarea noastră cu Chiricheș titular și cu Toșca preferat, probabil, lui Bancu, dacă era apt de joc. Cert e, însă – iar jocul de la Stockholm doar a subliniat-o și mai mult – că avem o problemă, dacă în toți acești ani nu am reușit să găsim variante noi pentru centrul apărării.

După mulți ani, contra Suediei am reușit să ieșim cu fundul din poartă, am evitat în multe momente să jucăm „bufa”, am ținut de minge și am legat mai bine jocul spre poarta adversă. Asta își doreau suporterii Naționalei după evoluțiile fricoase, dezamăgitoare, de la Euro 2016, o echipă mai ofensivă și mai curajoasă. Prin felul în care a pus în teren primul „11” din meciul cu Suedia și din felul în care a arătat echipa noastră în multe momente, e limpede că selecționerul Cosmin Contra a lucrat și a insistat și pe a contrui, nu doar pe a distruge.

Din păcate, tocmai când începeam și noi să jucăm mai elaborat, a pleznit problema apărării imediate. România a arătat, la Stockholm, ca un sac ponosit: pe când îl cârpești într-o parte și speri să-și poți face treaba cu el, atunci plesnește în altă parte!

Sigur, golurile nu au fost luate strict pe greșelile fundașilor centrali. Mult mai tinerii fundași de bandă au suferit și ei cu Suedia, iar mijlocașii din fața apărării au expus adesea careul lui Tătărușanu. Dar problema apărării rămâne: cu un joc mai atent în spate, am fi scos mult mai mult din meciul de debut…

Probleme de atitudine

Când a fost numit la Națională, Cosmin Contra a promis, de la bun început, că echipa „tricoloră” va avea o altă atitudine. Dacă ceva a deranjat la Euro 2016, iar apoi în mandatul lui Christoph Daum a fost tocmai lipsa de atitudine a jucătorilor noștri. Energic în spațiul tehnic, alergând într-un meci cât un fundaș de bandă, Cosmin Contra a redat Naționalei această doză de agresivitate pozitivă, fără de care, în lipsa unui lot din cale afară de valoros ca individualități, nu avem nici o șansă să progresăm. Echipa lui Contra s-a dovedit o echipă reactivă, capabilă să întoarcă rezultate negative chiar și în meciuri jucate în deplasare cu adversari de bună calitate.

Ei bine, tocmai atitudinea i-a lipsit Naționalei în prima parte a meciului cu Suedia. Ambele goluri ale suedezilor au venit în momente în care, cu un pic de prezență de spirit și de agresivitate, România putea scăpa fără să fie atinsă. Contra a recunoscut el însuși că i-a scuturat bine de tot pe elevii săi la pauză. „Dacă puteam schimba șapte jucători la pauză, șapte schimbam, la cum s-a jucat!”. Efectul s-a văzut imediat. Echipa a arătat altfel în partea a doua, iar cu puțin noroc – la voleul lui Răzvan Marin, singur în careul de 16, sau la ultima ocazie a meciului – putea egala la 2. Rămâne însă semnul de întrebare legat de starea de spirit a echipei din prima parte. Fotbalul nu e doar despre tehnică și tactică: cu o altă atitudine, am fi putut intra cu alt rezultat la pauză.

Plusuri și minusuri 

Puțină lume ar fi contestat primul „11” aliniat de Cosmin Contra cu Suedia. Un 4-2-3-1, cu Băluță și Marin în fața apărării și cu Chipciu, Stanciu și Mitriță în spatele vârfului unic, Pușcaș. Din păcate, însă, lucru greu de anticipat, Mitriță a fost „mână moartă” sâmbătă. A avut un singur șut mai periculos, în rest toate șarjele lui pe stânga s-au terminat în primul adversar care i-a ieșit în cale. În mare formă în State, Mitriță a părut de pe alt meridian la Stockholm. Contra a irosit aici 45 de minute și o schimbare. A compensat cu inspirația introducerii lui Pușcaș din primul minut – bătăios, a ținut de mingi foarte grele, a avut cea mai bună ocazie a primei părți și a construit faza golului nostru – și cu introducerea lui Keșeru la pauză – și el bătăios și inspirat, autor al golului României.

Evoluția lui Pușcaș, ca și jocul arătat de cuplul Marin – Băluță după pauză, sunt lucruri bune cu care rămânem după meciul de la Stockholm. Cu cei trei, plus Manea, Cosmin Contra a avut în teren mai mulți titulari U21 pentru Europeanul de tineret din Italia și San Marino decât a avut Mirel Rădoi în meciul României U21 cu Spania, la Malaga! Cu Ianis Hagi intrat și el după pauză, Generația Euro 2019 își pune tot mai puternic amprenta asupra primei reprezentative. Dacă mai greșesc, cum s-a întâmplat la Stockholm, e și pentru că sunt, încă, foarte tineri.

Pentru tinerii U21, meciul de marți cu Insulele Faroe e ultimul la echipa mare până după Euro 2021. De felul cum se vor prezenta acolo poate depinde și reconstrucția Naționalei din toamnă încolo. Contra va avea o jumătate de an la dispoziție să tragă concluziile corecte după acest meci și să decidă dacă nu cumva e cazul unei întineriri masive a lotului.

**

Urmează meciul de acasă cu Insulele Feroe, pe 26 martie (21.45), unde o victorie este obligatorie. Mai ales că insularii au reușit să piardă în Malta, 1-2, cu penalti ratat,, deși au jucat 30 de minute cu un om în plus.

În celălalt meci al grupei, Spania a dominat cât se poate de clar Norvegia, dar a câștigat tot la limită, pentru a păstra simetria primei etape: 2-1 peste tot.

Foto: Facebook FRF

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.