David Popovici, dominant în a doua zi a Europenelor de natație de la Roma: el bate recordul european, va înota pentru aurul european în proba de 100 de metri liber!

Lead.ro 12 august 2022

David Popovici începe foarte puternic Campionatele Europene de natație de la Roma, domină semifinalele probei de 100 de metri liber, doboară recordul european și, dacă rămâne în dispoziția asta, trebuie să fie considerat mare favorit în finala de sâmbătă seară.

Și mulți specialiști sunt curioși chiar să vadă dacă David poate amenința recordul mondial la 100 de metri, acel 46,91 secunde stabilit în 2009 de brazilianul Cesar Cielo, timp de care David s-a apropiat (47,13) și la Budapesta, acum câteva luni.

„Sunt relaxat, e un concurs frumos, dar nu simt niciun fel de presiune, din fericire. Nu mi-am setat niciun obiectiv ca timp, deja mi-am îndeplinit aproape tot ce aveam de îndeplinit. Obiectivele sunt să înot repede și să mă distrez”, ne-a spus David dimineață, la scurt timp după ce a corectat recordul competiției la 100 de metri liber.

La câteva ore distanță, campionul mondial en-titre s-a întors în Stadio Olimpico del Nuoto pentru semifinalele probei. A arătat din nou excelent, și-a câștigat seria cu 46.98 – un nou record european! – și va fi greu de oprit în finala de sâmbătă (ora 19.22, în direct pe TVR 1).

David, care a înotat din nou în stilul lui lin, fără efort, a ieșit din bazin în aplauzele tribunelor.

La Europenele de natație de la Roma, el va înota și la 200 și 400 de metri liber, dar și în ștafeta de 4×100 m liber.

Marea întrebare: câte medalii poate câștiga el aici? Pentru că după cele două titluri mondiale obținute la Budapesta, în luna iunie, David pornește cu prima șansă la 100 și 200 de metri liber. Proba de 400 de metri, mai tactică, e o noutate pentru el în competițiile mari, deci suntem curioși să vedem cum o vor aborda David și echipa lui.

Cursele de înot ale Europenelor de la Roma se desfășoară în Stadio Olimpico del Nuoto, unul din cele mai vechi și încărcate de istorie bazine din lume și bazinul preferat al înotătorului de 17 ani. La Campionatele Mondiale din 2009, apogeul erei supercostumelor de poliuretan, interzise ulterior, s-au doborât aici 43 de recorduri. Unele încă sunt în picioare, inclusiv cele la 100 și 200 de metri liber, probele în care înoată David Popovici.

În prima zi a competiției, David le-a spus jurnaliștilor că abia așteaptă să înoate din nou la Roma, unde anul trecut a strălucit în competiția europeană de juniori: „Mă simt bine, mă simt relaxat, cred că am avut puțin timp de la Mondiale să reintru în atmosfera unei noi competiții. Abia aștept, o să fie distractiv să înot în aer liber cu o atmosferă frumoasă. Pentru acest an, cred că ne-am cam îndeplinit ce ne doream la Mondiale. Dar de ce să ne oprim aici, nu ne forțează nimeni să ne oprim. Dar tot ce vreau să obțin, și de aici și de la Mondialele de Juniori care urmează, e să mă distrez. Medaliile, recordurile sunt doar un bonus. Dacă reușim să ne simțim bine, vom fi mulțumiți.”

Citește toate declarațiile lui David de ieri în corespondența noastră de la Roma.

*

Competiția e transmisă de TVR. Programul și rezultatele LIVE pot fi văzute AICI.

Lotul României la Europenele de la Roma e format din 11 sportivi, care vor concura în probe de înot, sărituri în apă și high diving:

ÎNOT:

David Popovici (100 m liber, 200 m liber, 400 m liber, ștafetă 4×100 m liber)

Alexandra Dobrin (200 m mixt, 400 m mixt)

Alexandra Victorița Bogdăneci (50 m fluture, 100 m fluture)

Patrick Sebastian Dinu (100 m liber, ștafetă 4×100 m liber)

George-Alexandru Stoica-Constantin (100 m liber, ștafetă 4×100 m liber)

Mihai Gergely (100 m liber, 200 m mixt, ștafetă 4×100 m liber)

Andrei Mircea Anghel (50 m spate, 100 m spate);

SĂRITURI ÎN APĂ: 

Amelie Forster (trambulină 1 m)

Angelica Muscalu (platformă 10 m);

HIGH DIVING: 

Cătălin Preda

Constantin Popovici

 

 

*

Abonează-te aici gratuit la noul nostru newsletter de sport – pentru comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează cu adevărat! De până la 4 ori pe săptămână, ATLT la 8 dimineața, la cafea

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.