Foștii internaționali, despre jocul României și șansele de calificare cu Albania: “Nu mai avem lideri, nu e unul care să strige la ei”

Ciprian Rus 17 iunie 2016

Am discutat cu trei foști internaționali din generații diferite și i-am întrebat cu ce senzații au rămas după primele două meciuri ale echipei naționale, cum au văzut ei jocul echipei nostre și ce speranțe și soluții au pentru meciul decisiv de duminică împotriva Albaniei.

De la observațiile mucalite ale fostului nostru mare portar din anii ’70, Rică Răducanu, la sobrietatea managerului echipei campioane a României, Astra, Dani Coman și optimismul ponderat al lui Gabi Mureșan, căpitanul lui ASA Târgu Mureș și fost campion național cu CFR Cluj, impresiile celor trei ne trec prin toate stările pe care le-au trăit și le trăiesc suporterii români în aceste zile. Au în plus, însă, nu doar nostalgia anilor când ei îmbrăcau tricoul Naționalei, ci și perspectiva unor mari campioni care au fost, nu o dată, în fața provocărilor care îi așteaptă cu Tătărușanu, Chiricheș și Bogdan Stancu în ultimul meci al Grupei A de la EURO 2016.

Rică Răducanu

“Problema e că nu mai avem lideri, nu e unul care să strige la ei, cum strigau la noi Dinu și Lucescu”

„Ce să-mi placă, măi băiatule, la echipa noastră? Primul meci, cum se întâmplă la toate echipele mai mici, astea, de frică te mobilizezi să nu iei multe. Pe urmă, în al doilea meci, am avut șansă la început. Cel mai mult mi-a plăcut că avem două de unșpe’ metri, că n-are nimeni! Am vrut ceva, ceva, cu Elveția, dar nu mai puteam, se vede oboseala după finalul de campionat și valoarea, tată, mai de vară, a jucătorilor.

Îți spun ceva, nu numai noi suntem obosiți. Am văzut aseară și Germania. Sunt multe echipe obosite. Eu cred că fotbaliștii cu contracte babane, care sunt la echipe ca lumea vin și ei la naționale, dar greul îl duc ăștia mai amărășteni, care vor și ei să forțeze, să arate ceva, ca să îi ia cineva. Acuma, voință are toată lumea, dar numai cu voință nu faci nimic…

Cu Albania e meci greu, i-am văzut, sunt ambițioși, îi știu așa de când jucam și eu cu ei. Dar înainte ne plăcea să jucăm cu Albania, nu ca acum, că atunci voiam să batem și noi pe cineva! Aș vrea, cum naiba?, să îi batem, să stăm și noi acolo cât mai mult, pentru că și Federația ia niște bani, și cluburile care dau jucători, ar fi bine pentru toată lumea. Cum să fii român și să nu vrei să bată ai noștri? Măcar te uiți la televizor și zici, ‘Uite, joacă ai noștri!’.

Problema la noi e că nu mai avem lideri, cei care duceau jocul în spate și în apărare, și la mijloc, și în atac. Nu mi se pare că cineva din echipă îi domină pe ceilalți, nu e unul care să strige la ei, cum strigau la noi Dinu și Lucescu.”

Dani Coman

“Cu Albania, va trebui să jucăm fotbal, să arătăm ca o echipă care își dorește să se califice”

“După primele două meciuri, rămânem cu o mai mare încredere, mai ales după primul meci, cel cu Franța. Rămânem cu entuziasmul, cu plăcerea de a juca la un campionat european. Fiecare jucător a căpătat o experiență prin cele două meciuri și eu sunt convins că vom face un meci foarte bun cu Albania și ne vom califica.

Eu cred că va trebui, într-adevăr, să jucăm fotbal, va trebui să construim și să atacăm, va trebui să arătăm ca o echipă care își dorește să se califice mai departe, nu ca o echipă mică, numai pe apărare și pe contraatac. Sunt convins că domnul Iordănescu va alege jucătorii cei mai în formă, jucătorii care pot aduce victoria în meciul cu Albania, pentru că un rezultat de egalitate nu ne avantajează cu nimic. Chiar dacă am făcut remiză cu Elveția, eu am rămas impresionat de ceea ce a jucat echipa națională în primele două meciuri”.

Gabi Mureșan

“Sânmărtean și Stanciu, jucătorii care puteau face diferența, au rămas pe bancă”

“Am văzut o echipă bună a noastră, cu plusuri și cu minusuri, bineînțeleg. În primul meci, cel puțin, am fost foarte bine organizați și, părerea mea, nu ar fi trebui să pierdem. A fost execuția aceea, din minutul 88, la care, din păcate, Ciprian nu a avut ce să facă. La meciul acela, un punct meritam.

Cu Elveția, am încercat să jucăm, dar se pare că elvețienii au fost mai puternici decât noi. Din păcate, jucătorii care puteau face diferența în favoarea noastră, precum Sânmărtean su Stanciu, care mai puteau scoate câte un om din joc, au stat pe bancă.

Sânmărtean a demonstrat de-a lungul timpului că e un jucător de valoare și, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să lipsească din primul 11. Are experiență, are tot ce vrei și în ultimul timp aleargă mai mult și chiar recuperează. Poate da o pasă, poate bate o lovitură liberă… Acum, noi toți așteptăm multe de la Stanciu, dar Stanciu e încă tânăr, e mai necopt. Eu sper ca împotriva Albaniei să-l vedem în primul 11 pe Sânmărtean.

Oricum, indiferent de cine va intra, eu sper ca echipa noastră să câștige, să nu ne fi dus degeaba în Franța. Eu zic că se poate cu mai mult curaj. Nu mai avem nimic de pierdut, dar asta nu înseamnă că ne aruncăm cu capul înainte și că lăsăm apărarea descoperită. Trebuie să jucăm cu cap. Avem jucători buni și putem merge mai departe. Dar dacă jucăm defensiv, nu avem nici o șansă, pentru că albanezii sunt foarte puternici. Văd că doar noi am căzut fizic, alții nu cad fizic. E un alt nivel aici și trebuie să fii foarte bine pregătit, nu doar fizic, ci și mental”.

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.