Germania suferă ca niciodată pentru a învinge blestemul italian și merge în semifinale după o rundă epică de lovituri de departajare

Ciprian Rus 3 iulie 2016

După un lung șir de meciuri jucate, la acest EURO, mai mult cu sufletul decât cu mintea, derbiul dintre Germania și Italia ne-a readus în elita fotbalului cu ștaif de Champions League. Un duel tehnico-tactic demn de o mare finală și o tensiune pe măsură, care i-a ținut cu sufletul la gură pe fanii celor două echipe până la veritabilul thriller al loviturilor de departajare.

Germania se impune la limită, la propriu și la figurat, după ce a noua sa lovitură, trasă de Hector, a trecut milimetric pe sub bravul Buffon și după ce toate marile sale vedete – Muller, Ozil și Schwensteiger – au ratat de la punctul cu var.

Germania va întâlni în semifinale învingătoarea dintre Franța și Islanda, ultimul meci din sferturi. Prima semifinală e deja stabilită: Portugalia – Țara Galilor.

Meciul

Marele derbi al Europei începe încă de la cele două imnuri. Italia e trepidantă și hotărâtă, Germania pare impenetrabilă și stăpână pe sine. Albaștrii intră direct într-un pressing incredibil – sunt auturi de poartă sau de margine pe care nemții nu au cu cine să le joace; atât de stâns era marcajul advers – iar fundașul Chiellini e surprins în ofsaid!

Meciul e atât de tacticizat și de intens încât ai senzația că se joacă cu titlul pe masă! Tensiunea nu lasă jocul să respire pe atac decât cu puțin înainte de pauză, când Germania ratează prin Mario Gomez și Muller. Scuturată de Conte de pe margine, Italia se trezește și are cea mai mare ocazie a primei părți. Schemă deja clasică: lansare în adâncime de pe linia de fund, în spatele fundașilor adverși, pentru insinuarea în mare viteză a lui Giaccherini. Mijlocașului italian nu-i iese stopul, dar, chiar și așa, trimite periculos în spate, de unde vine Sturaro, cu un șut respins la disperare din fața lui Neuer.

Nemții ies mai hotărâți de la cabine și ratează o mare ocazie prin Muller, la un șut cu stângul respins de Florenzi ca un karateka. Meciul se rupe în minutul 67, la o fază pornită din piciorul lui Neuer, continuată inspirat de Gomez până la Hector, a cărui centrare, deviată de Bonucci, îi vine perfect lui Ozil.

La 1-0, Germania rămâne în atac și mai ratează o mare ocazie, prin Mario Gomez, al cărui călcâi îl provoacă la o paradă de senzație pe Buffon. Norocul le surâde italienilor înainte ca ei să apuce să alerge cu adevărat după egalare. Boateng face un henț inexplicabil și Bonucci îl învinge pe Neuer de la 11 metri.

După egalare, Italia își regăsește suflul de la intonarea imnurilor și rezistă nu doar asaltului de final al nemților, ci și celor două reprize de prelungiri. În fața organizării perfecte a “azzuri”-lor, Germaniei lui Low îi lipsește, mai cu seamă după ieșirea Gomez, acel strop de inspirație care să îi premieze insistența în atac.

Exact oamenii care era de așteptat să facă diferența în timpul jocului au trădat-o pe Germania și la loviturile de departajare. Cu un Buffon ceva mai inspirat decât Neuer, italienii au ratat de patru ori și au anulat erorile vedetelor germane Muller, Ozil și Schweinsteiger.

Oamenii-cheie

În lipsa unor oameni care să ia meciul pe cont propriu, oamenii-cheie ai „finalei” din sferturile EURO au fost, indiscutabil, cei doi selecționeri.

Fără doi oameni de bază la mijloc, Candreva și De Rossi, Antonio Conte a reușit să pună în teren o echipă a Italiei extrem de solidă și foarte rezistentă pe durata celor 120 de minute.

La rândul său, avizat de lecția servită de Italia campioanei en-titre, Spania, Joachim Low a schimbat sistemul de joc special pentru întâlnirea cu echipa lui Antonio Conte. L-a adus pe Howedes lângă Boateng și Hummels și l-a urcat pe Kimmich în bandă, într-un 3-5-2 identic cu cel al Italiei. E prea puțin pentru o consolare, dar nu există compliment mai mare decât ca o echipă precum Germania să-și schimbe jocul după jocul tău. Lui Low i-a ieșit perfect pasiența și doar greșeala copilărească a lui Boateng l-a privat de o victorie “italiană”, cu 1-0, în timpul regulamentar de joc.

Ce urmează pentru Germania

Fără Hummels, suspendat, și probabil fără Khedira, ieșit accidentat, Germania va juca în semifinale împotriva câștigătoarei dintre Franța și Islanda. Va avea avantajul unei zile în plus de recuperare, dar și dezavantajul consumului incredibil din prelungiri și, mai ales, de la loviturile de departajare.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.