Grupă cu noroc și la Europeanul U21 din 2023, găzduit de România și Georgia

Ciprian Rus 19 octombrie 2022

E clar: norocul ține cu noi în această perioadă la tragerile la șorți din fotbal. După ce Naționala mare a primit grupa ideală pentru calificarea la Euro 2023, a venit rândul „tricolorilor” U21 să aibă un dram de șansă la stabilirea grupelor unui turneu final la care va fi gazdă și România, alături de Georgia.

Aflați la a treia prezență consecutivă la EURO U21, tinerii „tricolori” vor juca în Grupa B, alături de Ucraina, Croația și Spania. În condițiile în care toate celelalte trei grupe au cel puțin două superputeri, ne putem considera mulțumiți. 

Primele două formații din fiecare grupă se califică în sferturile de finală. În „sferturi” se vor încrucișa astfel: grupele B cu D, respectiv grupele A cu C. Dacă ies din grupă, jucătorii lui Emil Săndoi se vor intersecta în „sferturi” cu o echipă din Grupa D, din care fac parte Franța și Italia. Meciul de debut al României va fi și cel mai greu din grupă, contra Spaniei, la București, pe Stadionul „Ghencea”.

*

Dacă grupa este, la prima vedere, mai accesibilă decât celelalte, dubiile sunt legate de forma echipei noastre U21, care nu a trecut prin calificări, ca precedentele reprezentante ale României la această competiție. Fiind calificată din oficiu, Naționala de tineret a jucat în ultima vreme doar meciuri amicale. 

Chiar recent, la Cluj, Româna U21 a fost zdrobită de Spania, scor 1-4, și a terminat 0-0 cu Țările de Jos, tot la Cluj. În precedentele opt meciuri de pregătire, cu Florin Bratu pe bancă, „tricolorii” mici au avut un bilanț descurajator: două victorii, două egaluri și patru înfrângeri (am pierdut inclusiv cu echipe ca Georgia și Slovacia).

*

Deși generația – afectată și de schimbările continue de pe banca tehnică – e considerată mai slabă decât cele anterioare, calificate pe merite proprii la EURO, ea nu duce lipsă de jucători cu personalitate, cu destule meciuri în picioare în echipele de seniori.

Portarul Popa, unul dintre remarcații Ligii 1, Drăgușin, cu meciuri în Seria A, Coubis, de la AC Milan Primavera, Bogdan Racovițan de la Rakow Czestochowa, Screciu, care are și el experiența fotbalului occidental, Hindrich, Petrila și Birligea, campioni cu CFR Cluj, Pitu și Miculescu, cu reușite spectaculoase în campionatul nostru, Louis Munteanu, trecut pe la Forentina, Markovic și Tavi Popescu, deja cu meciuri la Naționala mare sunt numele pe care se bazează noul selecționer Emil Săndoi.

*

Grupele Euro 2023

GRUPA A: Georgia (gazdă), Belgia, Țările de Jos, Portugalia;

GRUPA B: România (gazdă), Ucraina, Croația, Spania;

GRUPA C: Cehia, Israel, Anglia, Germania;

GRUPA D: Norvegia, Elveția, Italia, Franța.

Meciurile găzduite de România în faza grupelor Euro 2023

Programul Grupei B – București

Etapa 1 (21 iunie 2023):

România – Spania (Stadionul „Ghencea”, București) 

Ucraina – Croația (Stadionul „Giulești”, București)

Etapa 2 (24 iunie 2023): 

România – Ucraina (Stadionul „Ghencea”, București) 

Spania – Croația (Stadionul „Giulești”, București)

Etapa 3 (27 iunie 2023): 

Croația – România (Stadionul „Ghencea”, București)

Spania – Ucraina (Stadionul „Giulești”, București)

Programul Grupei D – Cluj

Etapa 1 (22 iunie 2023): 

Norvegia – Elveția (Stadion „Dr. Constantin Rădulescu”, Cluj-Napoca) 

Franța – Italia („Cluj Arena”, Cluj-Napoca)

Etapa 2 (25 iunie 2023):

Norvegia – Franța (Stadion „Dr. Constantin Rădulescu”, Cluj-Napoca) 

Elveția – Italia („Cluj Arena”, Cluj-Napoca)

Etapa 3 (28 iunie 2023): 

Elveția – Franța (Stadion „Dr. Constantin Rădulescu”, Cluj-Napoca) 

Italia – Norvegia („Cluj Arena”, Cluj-Napoca)

Sferturile de finală vor fi găzduite de „Shengelia” Stadium (Kutaisi), „Meskhi” Stadium (Tbilisi), „Cluj Arena” și Stadionul „Giulești”, semifinalele de „Batumi Arena” (Batumi) și Stadionul „Ghencea”, iar finala, pe 8 iulie 2023, de „Batumi Arena”.

Cele mai bune 3 formații de la Euro 2023 vor obține biletele pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Bucureștiul va fi gazda unui eventual baraj care ar putea fi necesar pentru stabilirea ultimei formații calificate.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.