Grupe ale morţii peste tot: tragerea la sorţi porneşte un nou sezon de Champions League

Danny Coposescu 24 august 2017

La Monaco, între o puzderie de premii individuale, omagii prelungite şi clipuri video dramatice cu muzică de o calitate dubioasă, s-au tras la sorţi şi grupele Champions League. Degetele lui Totti şi Andrei Shevchenko s-au chinuit timp de aproape o oră să deschidă mingile în care se ascund numele celor 32 de echipe care au ajuns anul ăsta pe tărâmul promis al „Celei mai bune competiţii inter-club din lumeTM“ (cum ne-au repetat ad-nauseam prezentatorii).

După ani de experienţă şi pentru că ne obligă naraţiunea, toată lumea caută grupa morţii. Doar că anul ăsta, nu-i aşa uşor să alegi care dintre cele opt secţiuni e cea mai tare. Ceea ce nu face decât să crească entuziasmul pentru primele întâlniri de la jumătatea lui septembrie.

Grupa A

Benfica, Man Utd, Basel, CSKA Moscova

Viitoarele adversare ale lui United nu se vor fi bucurat să afle că astăzi, cu vreo două ore înainte de tragerea la sorţi, Mourinho a strâns din nou mâna cu Ibrahimovic, pentru încă un an. De vreme ce favorita e clară, ceva mai dificil e să determini balanţa de putere între celelalte trei echipe, în ciuda faptului că Benfica e, teoretic, cap de serie.

Grupa B

Bayern München, PSG, Anderlecht, Celtic

Cineva de la Celtic a spart destule oglinzi la viaţa lui, altfel nu se explică „norocul“ pe care-l au scoţienii în Champions League. După Man City, Barcelona şi Mönchengladbach anul trecut, e greu să spui dacă e mai bine sau mai rău anul ăsta. Între timp, duelul dintre Bayern şi PSG va fi cu atât mai interesant cu cât conducerea bavarezilor a avut printre cele mai explicit negative reacţii la sumele implicate în transferul lui Neymar. Interesantă e şi revenirea lui Carlo Ancelotti pe Parc des Princes: „E grozav să-mi reîntâlnesc fosta echipă. Avem trei adversari complet distinctivi.“ Unay Emery se uită grijuliu la deplasările care-l aşteaptă: „Celtic e foarte periculoasă acasă, ca şi Anderlecht. Ambele vor încerca să producă surprize.“

Grupa C

Chelsea, Atletico Madrid, Roma, Quarabag

Până la urmă, lui Diego Costa i s-a împlinit dorinţa: se va întoarce la Atletico Madrid. Doar că nu ştim deocamdată în al cui tricou. Nici de grupa asta nu te poţi lepăda, mai ales când o pui şi pe Roma la socoteală, cu noul ei antrenor Eusebio Di Francesco. Şi oricine o subestimează pe nou-venita Qarabag, prima echipă azeră care a ajuns vreodată în grupe, uită de zborul interminabil şi stadionul intimidant din Baku.

Grupa D

Juventus, Barcelona, Olympiakos, Sporting Lisabona

Barcelona nu trebuie să aştepte prea mult pentru a-şi lua revanşa, după bătaia sănătoasă administrată de Juve în sferturile competiţiei trecute. Doar că, în momentul ăsta, n-ai paria pe o rundă a doua fericită pentru catalani, care sunt într-un declin marcat. Spre deosebire de Juventus, care a cheltuit în jur de 150 de milioane de euro vara asta. Olympiakos şi Sporting rămân să se bată pentru locul trei.

Grupa E

Spartak Moscova, Sevilla, Liverpool, Maribor

Klopp nu-şi putea dori o revenire mai primitoare în Champions League pentru Liverpool, după doi ani de absenţă. Doar UEFA poate explica exact cum a ajuns Spartak cap de serie, iar Sevilla încă se recalibrează după plecările lui Jorge Sampaoli şi a directorului sportiv Monchi. Cele două, plus Maribor, nu sunt tocmai recunoscute pentru defensive redutabile, deci Liverpool probabil îşi freacă palmele. Nu-i de mirare că antrenorul german a rânjit după tragerea la sorţi: „That was exciting!“

Grupa F

Şahtior Doneţk, Man City, Napoli, Feyenoord

Încă e ciudat să vorbeşti despre Şahtior şi să nu adaugi imediat „echipa lui Mircea Lucescu“. Acum conduşi de Paulo Fonseca, ucrainienii au ceva de furcă cu grupa asta. Deşi Man City pare favorită clară, cel puţin dacă te iei după buget şi cheltuieli, celelalte cluburi sunt foarte solide şi echilibrate, mai ales Feyenoord, campioana Olandei. Căpitanul Karim El Ahmadi a exprimat exact sentimentul ăsta de indecizie: „Tragerea la sorţi putea să fie mai grea, putea să fie mai frumoasă, dar sunt posibilităţi. Grupul de WhatsApp al jucătorilor e împărţit în opinii.“

Grupa G

Monaco, Porto, Beşiktaş, RB Leipzig

Probabil cea mai echilibrată grupă dintre toate. Cel puţin dacă Kylian Mbappe pleacă până la sfârşitul lunii de la Monaco. Leipzig e o necunoscută la nivel european, dar aşa era şi la nivelul Bundesligii anul trecut şi totuşi au terminat pe locul 2. Acum opt ani, echipa nici nu exista, deci cuvintele mijlocaşului Dominik Kaiser sunt de înţeles: „E un pas cu totul şi cu totul deosebit să fi ajuns atât de departe.“ Beşiktaş e deja o veterană a grupelor Champions League şi Monaco îi are în continuare pe Falcao şi (deocamdată) Mbappe. Cum spune clişeul comentatorilor englezi: „This could go either way.“

Grupa H

Real Madrid, Borussia Dortmund, Tottenham Hotspur, Apoel Nicosia

Şi acum, la final, putem prezenta candidata principală pentru mult-râvnitul titlu de grupă a morţii. Real şi Dortmund sunt deja cunoştinţe vechi, dar când îi adaugi şi pe Spurs la petrecere, lucrurile se încing serios. „E cea mai grea grupă dar am mai fost în situaţia asta şi am terminat pe primul loc,“ a spus optimist preşedintele nemţilor, Hans-Joachim Watzke. Antrenorul lui Apoel, Giorgos Donis, îşi dorea înainte de ceremonie „ceva nou“. Asta a şi primit, deşi probabil nu se referea la o provocare de dimensiunile astea.

Prima etapă din grupele Champions League se joacă pe 12 şi 13 septembrie. Daţi timpul înainte!

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.