Imperiul contraatacă: Juventus câştigă la Napoli, înghesuie şi mai mult vârful celui mai echilibrat campionat din Europa

Danny Coposescu 2 decembrie 2017

Câteodată, poveştile se scriu singure în fotbal. Nicăieri nu e mai evident lucrul ăsta decât în Serie A. La exact 30 de ani de la primul trofeu câştigat, cu Maradona pe teren, Napoli părea că a luat-o la fugă cu titlul în Italia, după şase ani în care trofeul a fost confiscat de Juventus. Normal că întâlnirea cu vechea şi actuala campioană de pe San Paolo, vineri seară, a primit titlul de „finală“, deşi abia am intrat în decembrie.

Şi normal că tocmai Gonzalo Higuain, transferat de la Napoli acum un an şi jumătate pentru o sumă record, a jucat rolul decisiv într-un meci care face clasamentul din „Scudetto‟ să-ţi dea dureri de cap.

Il Grande Ex

Italienii sunt prea obişnuiţi cu tertipurile fotbalistice ca să fie surprinşi că Higuain a jucat din primul minut contra fostei echipe. Argentinianul trebuia să lipsească după ce s-a accidentat la mână etapa trecută, dar, dacă nu te cheamă Maradona, ăsta nu-i un impediment. Aşa că nimeni n-a ridicat sprâncenele când „Pipita“ a fost anunţat în formula de start.

Cu atât mai puţin când a făcut ceea ce San Paolo ştie prea bine că poate să facă: a marcat rapid, în minutul 13, pe contră. E al 104-lea gol în Serie A pentru Higuain, lucru care ne aminteşte din nou de ce Juventus a plătit 90 de milioane de euro pentru el. După toate huiduielile şi fluierăturile pe care le-a auzit argentinianul, ai impresia că sportul ăsta îşi urmăreşte cu stricteţe propriul fir narativ.

Să rămână în urmă atât de devreme a fost cel mai rău lucru cu putinţă pentru Napoli. Asta i-a permis lui Juve să facă ce-şi dorea Allegri: să-şi „încetinească‟ adversara. Într-un fel, e un semn al respectului pe care l-a dobândit echipa lui Sarri, că până şi antrenorul unei finaliste de Champions League spune că „joacă un fotbal minunat şi, dacă-i laşi să dicteze ritmul, devin devastatori.‟

Dar Napoli n-a apucat să iasă din viteza a doua. Nu cu un adversar care s-a retras rapid în carapace şi a înţepat, din când în când, pe contraatac. Degeaba au avut gazdele aproape de trei ori mai multe şuturi spre poartă, când tot Juve a avut cea mai mare ocazie a reprizei secunde – Reina a scos cumva voleul lui Matuidi. Atacul napoletanilor a părut obosit şi lipsit de idei, mai ales după ce Insigne a trebuit înlocuit. Sarri a recunoscut la final că omul său cheie joacă într-un picior de când revenit de la naţională: „Trebuie să-i evaluăm condiţia.‟

Managerul are dreptate când spune că „un singur meci pierdut în Serie A în ultimele nouă luni nu e un dezastru.“ Adevărata problemă e sursa înfrângerii. Juventus s-a clătinat de câteva ori sezonul ăsta, dar toată lumea ştie că niciun alt club italian nu e mai capabil să purceadă în serii interminabile de victorii, odată ce toate lucrurile sunt reglate. Oricum, deocamdată Napoli are de-a face şi cu alte ameninţări, pe lângă cea alb-neagră.

O cursă în cinci, pe care AC Milan o priveşte de pe margine

Juve n-a făcut decât să se apropie la două puncte de lider. Până la finalul weekend-ului, însă, s-ar putea să avem altă fruntaşă.  Inter e singura echipă încă neînvinsă în Serie A şi are şansa să treacă pe locul întâi dacă bate pe Chievo pe Giuseppe Meazza. Ăsta e doar începutul unei serii ameţitoare de permutaţii care are putea lăsa doar trei puncte între primele cinci locuri.

Roma a câştigat deja cu Spal şi mai are un meci în mână faţă de Napoli şi Juventus. La fel ca Lazio, după ce se joacă meciul de la Sampdoria de duminică. În toată înghesuiala asta, AC Milan n-are loc. După sute de milioane cheltuite în vară, n-are nici antrenor permanent. Vincenzo Montella şi-a pierdut postul săptămâna trecută, după al patrulea meci consecutiv fără gol marcat acasă în campionat. Deocamdată, Gennaro Gattuso a preluat frâiele. Conducerea milanezilor a înţeles probabil altfel declaraţia lui Montella decât şi-ar fi dorit fostul atacant – după un 0-0 cu Torino, spunea că „ne lipseşte un pic de răutate.“

Să nu zică nimeni că Gattuso n-are parte de un început confortabil. Adversara următoare e cea mai slabă echipă din Europa: după 14 meciuri, Benevento are zero puncte. Asta adaugă cumva la şarmul unei ligi care are cea mai mare medie de goluri pe meci dintre campionatele de top ale continentului şi cea mai entuziasmantă cursă pentru titlu. După „apocalipsa‟ naţionalei din barajul pentru Mondial, în fotbalul italian pluteşte o atmosferă de „anno zero‟.

 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.