Jupp Heynckes rămâne! Ba nu, uite că pleacă. Sau? 

Danny Coposescu 9 martie 2018

În fotbalul mare, luna martie arată de obicei ca începutul ultimei porțiuni dintr-un maraton. Mai ales în Germania, unde numărul mai mic de echipe presupune mai puține etape, primăvara ar fi exact momentul în care competiția din fruntea clasamentului s-ar înteți. Numai că în Germania nu s-a mai văzut de mult pluralul cuvântului „candidată‟. Bundesliga înseamnă „Bayern și restul‟ de șase sezoane încoace. Așa că luna martie dă startul unei alte întreceri: cât de devreme pot să ia bavarezii titlul anul ăsta? Până acum, răspunsul pare să fie: mai devreme ca oricând. Weekendul viitor, Jupp Heynckes ar putea să-și adauge al patrulea campionat în palmares la cârma lui Bayern.

Am fi adăugat „și ultimul‟, dar vineri, la conferința de presă dinaintea jocului cu Hamburg, Heynckes a pus cireașa pe tortul unei săptămâni cu mai multe întoarceri de direcție decât o cursă de Formula 1. Știm cine va fi campioană în Bundesliga, dar habar nu avem cine va fi antrenorul ei din vară. La fel cum nu știm cine va conduce singura echipă care chiar are resursele s-o provoace pe Bayern în stagiunea următoare.

O relație complicată pe Allianz Arena

Cine știe, poate că și antrenorul lui Bayern s-a plictisit să tot câștige. Ultima victorie, 4-0 la Freiburg, a fost atât de clară încât oaspeții puteau juca în cămașă și sacou. Însă Heynckes s-a hotărât să facă lucrurile mai interesante în ultima săptămână. Întâi, a dat un interviu amplu în publicația TZ în care a făcut mai mult sau mai puțin pe monarhul care anunță succesiunea. Urmașul ar fi pesemne Thomas Tuchel:

„La clubul ăsta obișnuia să se vorbească de antrenori internaționali care au câștigat Champions League. Acum, discuția se rotește în jurul antrenorilor germani, și mi se pare un lucru bun. Identitatea e păstrată mai bine cu un antrenor german. Îl apreciez pe Thomas Tuchel. Cred că are calitatea de a antrena un club ca FC Bayern. Nu știu ce va urma în vară, dar o să-mi spun părerea în interiorul clubului cu privire la situația generală.‟

Toate bune și frumoase. Nu-i prima dată când numele lui Tuchel apare în aceeași propoziție cu Bayern, iar motivele sunt lesne de înțeles – are un spirit inovativ, e îndrăgostit de fotbalul atractiv și e încă tânăr, la 44 de ani.

Dar după „pledoaria‟ asta, cum a numit-o previzibil presa, a venit bomba ascunsă între platitudini. Întrebat de ce se implică atât de activ într-un viitor care nu-l privește în mod direct, Heynckes a dat totul peste cap: „Am vorbit despre un posibil succesor, nu despre momentul succesiunii.‟

Cuvintele astea ar fi putut trece neobservate, mai ales pentru că neamțul a continuat să descrie povara pe care trebuie s-o suporte un om de vârsta lui în branșa asta. Doar că vineri, mesajul a răsunat clar și tare: „Vă spun că nu s-a decis încă nimic. N-am comunicat niciunui jucător că voi pleca în vară. Și n-am spus niciodată că mă voi retrage cu siguranță vara asta.‟

Dacă asculți atent, poți să auzi sunetul a o mie de guri rămase căscate. După luni în șir de flirturi tot mai sugestive (în toate sensurile) din partea lui Uli Hoeneß – respinse toate, uneori chiar viguros -, Heynckes ne provoacă să-i luăm la puricat declarațiile. Nici nu-i nevoie să cauți prea mult. Contra lui Freiburg, Jupp și-a luat adio de la omologul Christian Streich cu următoarele cuvinte: „Asta e cu siguranță ultima confruntare între noi doi.‟ Daca asta nu sună suficient de definitiv, atunci noroc că Süddeutsche Zeitung își arhivează articolele. Hopa, uite ce-am găsit într-unul din decembrie – „O să continui până pe 30 iunie. Nu știi niciodată cât timp ți-a rămas să-ți savurezi viața.‟

Ce s-o fi întâmplat? Să fi funcționat planul lui Hoeneß de a se prezenta nud în fața sa? Atmosfera bizară de du-te-vino dintre antrenor și conducere tocmai a primit o nouă întorsătură, ca într-un episod fotbalistic de „Beverly Hills 90210‟. Dacă ideea era ca incertitudinile să se rezolve în spatele culiselor, Heynckes pare să fi intrat în jocul contraproductiv al președintelui bavarez.

Iar presa a început să țeasă: poate că proaspăta prelungire a contractului lui Joshua Kimmich (până în 2023) e un semn că Bayern își cunoaște deja antrenorul. De ce-ar fi semnat Joshua de acum, de vreme ce tocmai el spunea, nu demult, că prelungirea înțelegerii lui va depinde și de noul antrenor al clubului bavarez. Dar toate sunt speculații. Până la vești proaspete, cea mai mare necunoscută a sezonului va rămâne asta: va continua Jupp la Bayern? Și dacă nu, cine-i poate lua locul? Noroc că viitorul e mai limpede în vestiar, unde campioana are contracte de lungă durată cu câțiva tineri buni și foarte buni.

Situație similară la Dortmund

Nici Borussia nu a stat de pomană, iar Marco Reus – revenit la cel mai bun joc al său – tocmai și-a prelungit contractul până în 2023. Dar pe bancă, „galben-negrii‟ se confruntă cu aceeași dilemă: Peter Stöger are contract până în vară și clubul nu pare să știe exact încotro s-o ia mai departe.

Relația e inversată pe Westfalenstadion: austriacul trebuie să-i convingă pe oficiali, nu vice-versa. „Dubla‟ dintre Dortmund și Red Bull Salzburg nu prea l-a ajutat în sensul ăsta. Egalul de la Leipzig din etapa trecută poate fi considerat un rezultat bun, mai ales că echipa a revenit de la 1-0, dar înfrângerea acasă cu RB Salzburg în Europa League i-a înfuriat serios pe cei care n-au boicotat meciul. Au lipsit multe cărămizi din „Zidul Galben‟ joi seară, iar cei prezenți i-au fluierat copios pe jucători la finalul unui 1-2 sumbru.

Asta-i problema cu Stöger. Nu-i vorba neapărat de rezultat în sine – la urma urmei, e doar al doilea eșec în 14 meciuri. E vorba de jocul adesea îmbâcsit care s-ar putea să fie un preț prea mare pentru seriozitatea defensivă adusă de fostul om al lui Köln. Ruhr Nachrichten spune că următoarea lună e decisivă pentru viitorul lui Stöger. Dacă întoarce rezultatul la Salzburg și o păstrează pe Dortmund pe podium, Hans-Joachim Watzke îi va propune să semneze mai departe. Dacă nu, atunci Julian Nagelsmann rămâne singurul nume sonor care se aude pe coridoarele puterii la Borussia.

 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.