La liga está viva: scandalul de la Las Palmas îi deschide ușa lui Atletico Madrid înaintea derbiului cu Barça

Danny Coposescu 2 martie 2018

Îi datorăm scuze lui Zinedine Zidane. Ne-am tot luat de el când repeta aproape mecanic că titlul nu a fost încă decis. Uite că francezul a avut dreptate, doar că probabil nu în sensul urmărit de el. Cert e că avem în sfârșit o cursă pentru titlu între Barcelona și Madrid. Dar nu Realul, ci Atletico are șansa să-i sufle liderului în ceafă după încleștarea de duminică (17.15), pe Camp Nou. Și dată fiind forma recentă a ambelor echipe, șansa e cât se poate de reală.

Programul și arbitrii îl deranjează pe Valverde

Iniesta nu glumea când spunea luna trecută că perioada asta e dificilă pentru Barcelona. Însă fanii își vor fi dorit ca echipa să nu-i demonstreze ideea cu atâta zel: patru egaluri în ultimele opt meciuri nu fac un bilanț prea grozav. Noroc că proviziile strânse de catalani în tur îi țin la suprafață în perioada asta de hibernare. Însă n-a mai rămas prea mult din ele, la capătul unui 1-1 controversat la Las Palmas.

După încă o lovitură liberă de manual din partea lui Messi, arbitrul Mateu Lahoz a preluat rolul principal. Întâi, l-a iertat inexplicabil pe portarul Chichizola pentru un henț care i-a furat golul de pe gheată lui Suarez. Dacă până și uruguayanul înlemnește bulversat, în loc să gesticuleze în felul său obișnuit, e semn că s-a întâmplat ceva remarcabil.

Dar penaltiul „invizibil‟, în cuvintele lui Ernesto Valverde, i-a scandalizat cel mai tare pe oaspeți. Imediat după pauză, Lahoz a arătat punctul cu var pentru…ceva. Poate pentru un presupus henț la Jordi Alba, poate pentru un fault în busculada tipică la un corner. Cert e că Las Palmas a egalat din penaltiul transformat de Calleri, iar jocul Barçei nu și-a mai revenit. „Nici acum nu știu pentru ce a dat penalti,‟ a zis Valverde la final, când Gerard Pique a trebuit să fie ținut departe de oficiali.

Așa au mai rămas doar cinci puncte între Barcelona și Atletico, care se întâlnesc duminică într-un joc care își scrie singur titlul. Derbiul face cât o finală, una pe care madrilenii n-au voie s-o piardă, dacă e să avem un sfârșit de campionat cu emoții.

Griezmann și-a ascuțit cuțitele

În mod normal, ai zice că oportunitatea de a se desprinde acasă la opt puncte, cu doar 11 etape rămase, e un scenariu atractiv pentru Barcelona. Dar parcursul lui Atletico, și al lui Antoine Griezmann în particular, trebuie să-i dea de gândit oricărui suporter catalan.

Nu-i vorba doar de cele opt victorii consecutive izbutite de echipa lui Diego Simeone, deși e și ăsta un argument. Media de aproape trei goluri pe meci din perioada asta, plus isprăvile atacantului francez îi permit lui Atleti să spere la încă o după-amiază memorabilă pe Camp Nou, ca în 2014. Griezmann avea opt reușite în La Liga înainte de confruntările cu Sevilla și Leganes. Acum are 15. Faze fixe, lovituri de cap, șuturi dinăuntrul și dinafara careului – totul a intrat în poartă în ultimele zile. Iar parteneriatul cu Diego Costa arată din ce în ce mai bine.

Cel puțin pe hârtie, colectivul ăsta se prezintă mai bine decât cel care lua trofeul La Liga acum patru sezoane. Prestațiile constante sunt cheia prin care Atletico descuia atunci ușa spre titlu. Tot pe hârtie, însă, o victorie pe terenul Barçei e improbabilă. Patricia Cazon de la AS ne spune că Simeone n-a reușit încă vreun succes în ligă contra adversarului de duminică.

Dar mereu se găsește câte o statistică pentru orice premisă. Nici Valverde nu l-a învins vreodată pe argentinian, dar 11 din cele 12 încercări au venit la cârma Valenciei și a lui Athletic Bilbao.

Oricum ar fi, n-are rost să mai faci previziuni anul ăsta în Spania. Dacă până și mașinăria Barcelonei a început să scârțâie, înseamnă că totul e posibil. Marca a spus-o cel mai bine: „Como se pone La Liga‟ – așa se pune de-un campionat.

 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.